Piacok: Tegnap az európai piacok nem igazán tudtak erőt mutatni, így mérsékelt mínuszokban zártak a vezető indexek, míg itthon a BUX index emelkedni tudott valamelyest. A legjobban a Magyar Telekom teljesített, de az OTP is 1 százalékos emelkedést hajtott végre. A határidős indexek is kisebb pluszokat mutatnak, így ma pozitív nyitás várható Európában. Az amerikai indexek lemaradóak egyelőre az európai társakhoz képest, hiszen tegnap is jelentősebb eséseket produkáltak a fontosabb indexek. A vártnál erősebb makroadatok láttak napvilágot tegnap, erre pedig érzékenyen reagáltak a befektetők, hiszen ez kellő indokot adhat a Fednek, hogy folytassa a szigorítást az idei évben is.

Amerikai munkaerőpiac: A magánszektor decemberi foglalkoztatottsági adata a vártnál jobban sikerült, így 235 ezer fővel emelkedett a foglalkoztatottság, míg az elemzők előzetesen 153 ezres bővülést vártak. A szolgáltatóipar javult a leggyorsabb mértékben, de az üzleti szolgáltatások terén is jelentős növekedés látható. Emellett a bérek is gyors növekedést mutatnak, így a munkaerőpiac továbbra is erőt mutat, így pedig a Fednek sincs indoka egyelőre, hogy visszavegyen a szigorítási üteméből. 

A múlt hét során 204 ezer új munkanélküli segélykérelmet nyújtottak be az Egyesült Államokban, ez csökkenést jelent az egy héttel korábbi eredményekhez képest. Ez a szám továbbra is alacsony, vagyis ez is jelzi, hogy stabil az amerikai munkaerőpiac, így az inflációs nyomás akár fokozódhatna is, ha a jegybank jelentősen lassítana a szigorítási ütemén. A tegnapi piaci reakció is mutathatja, hogy talán korábban kezdték el a befektetők árazni a kamatcsökkentést, mint a Fed által előirányzott kamatpálya. 

EURUSD: A dollár is az elmúlt hónapokban erőteljesen gyengült az euróval szemben, és bár nem a tegnapi munkaerőpiaci adat volt az egyedüli, amely a továbbra is szigorúbb kamatkörnyezet fenntartására utalhatott, a keddi dollárerősödés még nem tűnt tartósnak, azonban a tegnapi adat után már az 1,05-ös szinteknél jár az EURUSD árfolyama. 

Forint: Tegnap kicsit vesztett az erejéből a forint, ebben közrejátszhatott az erősödő dollár is, hiszen a vártnál kedvezőbb makroadatok további szigorítást eredményezhetnek a Fed részéről. Az EURUSD ismét 1,06 dollár alá jutott, míg ezzel párhuzamosan az EURHUF árfolyama emelkedésnek indult, de így is tartja magát a 400 forintos szintek alatt.

Kötvényhozamok: Tegnap ismét felfelé indultak el az amerikai kötvényhozamok, a Fed részéről nem várható, hogy lazításba kezdenének az idei évben, emellett az erős munkaerőpiaci adatok is inkább a szigorítás irányába mutathatnak. Ugyan a hosszabb oldali hozamok valamelyest eltávolodtak a 4 százalékos szintektől, de ismét efelé kezdtek el mozogni a kötvényhozamok. A német 10 éves hozam is valamelyest mérséklődött az elmúlt napokban, de így is 2,2 százalék felett jár.

Energia: Megakadt az olajárak esése, így a WTI ma reggel már a 74 dolláros szinteket is megközelítette, a Brent pedig 79 dollár fölé is benézett. Emellett a gázárak is növekedést mutatnak, az egy hónapos kontraktus árfolyama visszatért 70 euró/MWh fölé. Az emelkedő energiaárak segítettek az energiacégek papírjainak, az általános piaci rossz hangulat ellenére egy százalék feletti pluszban tudott zárni a szektor.

Légitársaságok: Jól alakul eddig az idei év a légitársaságok számára, láthatóan van honnan emelkedniük a részvényeknek, így egyelőre igencsak felülteljesítőnek számítanak a piacokon. Európában a Lufthansa, illetve a Wizz Air is jól teljesít, utóbbi két nap alatt közel 25 százalékos emelkedést produkált. A légitársaságok helyzetéről a héten közzétett évindító anyagunkban részletesebben is írtunk.

Costco: Kedvező hírek érkeztek a kiskereskedelmi lánc felől, a tegnap közzétett eladási adatok alapján jobban sikerülhetett az ünnepi szezon, mint ahogy azt korábban várták volna. Az idei decemberi eladásokból 81,16 milliárd dollár folyt be, 7,6 százalékkal magasabb a tavalyi szezonnál. Annak ellenére tudta összeségében növelni eladásait a cég, hogy az e-commerce szegmensében csökkenés mutatkozott. A hírekre jól reagált a piac is, zárást követően 2,4 százalékot emelkedett a részvény árfolyama.

Tesla: Ismét csökkentette a Model Y,valamint a Model 3 értékesítési árát a Tesla Kínában, ezzel jelentős mértékű diszkont alakult ki az amerikai piachoz képest. Előbbi jármű esetében több mint 40 százalékos, míg utóbbi esetében 30 százalékos eltérés mutatkozik a két piacon. Tavaly a vártnál kevesebb autót tudott leszállítani a Tesla, egyrészt az ellátási gondok, valamint a kereslet visszaesése is problémát jelent a cég számára. A részvény sem tud erőt mutatni igazán, továbbra is csökkenő trend jellemzi az árfolyamot.

Bed Bath & Beyond: Sajtóértesülések alapján heteken belül csődvédelmet kérhet a Bed Bath & Beyond, a gyenge eladási adatok, és a magas adósságállomány következtében. Az amerikai lakberendezéssel foglalkozó áruház az információk alapján a februári hiteltörlesztéseit már nem fogja tudni fizetni. Csak a tegnapi napon közel 30 százalékkal esett vissza az árfolyam, a korábban még “mémrészvényként” szereplő papír pedig értékének szinte teljes egészét elveszítette. Az árfolyam 2021-ben 53 dolláron is járt, míg tegnap 1,69 dolláron zárt az árfolyam. A vállalat a legutóbbi negyedévben jelentős veszteséggel zárt, és kétséges, hogy tovább tudja folytatni az üzletmenetet. Amennyiben pedig a csődvédelmi időszak alatt sem sikerül teljesíteni a kifizetéseket, 30 nap után hivatalosan is csődöt kell jelenteni a cégnek. 

Duna House: A tavalyi év első fele még rekordokat hozott a Duna House számára, azonban a harmadik, valamint negyedik negyedév már gyengélkedés jeleit mutatta. Az olasz leányvállalatok teljesítménye továbbra is stabil, míg Magyarországon, illetve Lengyelországban jelentősebb visszaesés tapasztalható a hitelezésben. Itthon a negyedév során 33 százalékkal csökkent a lakóingatlan-piacon értékesített lakások száma éves alapon, de a saját irodák volumene is visszaesést mutat. Így látható, hogy a tavalyi év összességében még nem lett túl gyenge, hiszen az év első felének hála erős eredményeket produkált a cég, de ha folytatódik a negatív trend a hitelezések kapcsán, az nem túl jó hír a társaság számára.

Elemzés lezárása: 2023.01.06 08:44
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Megindulna a Starbucks

Mohácsi Mihály | 2023.06.06 15:20
Historikus támaszról fordult az árfolyam

Támaszról fordulna az AbbVie?

Varga Dániel | 2023.06.06 13:56
Az indikátorok nyújthatnak támogatást

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.06.06 08:35
Forint, kriptodevizák, EKB, Apple

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.