Piacok: Negatív volt a hangulat tegnap az európai részvénypiacokon, a befektetőket a gyorsjelentések mellett a koronavírus, főképp az indiai variáns, is foglalkoztathatta. A BUX viszont felülteljesítő volt, főképp az OTP növekedésének köszönhetően. Tegnap amúgy az egész bankszektor kiemelkedő volt, míg az autóipari részvények és a közműcégek alulteljesítettek. Az amerikai piacokon viszont már jobb volt a hangulat, fél százalék körüli mértékben emelkedtek az indexek. Ma az európai határidős indexekben nem látható nagy elmozdulás.

Twitter: A Twitter tegnap zárás után közzétette a negyedéves gyorsjelentését, amely vegyesre sikerült. 1,04 milliárd dollár bevételt értek el 16 cent tisztított EPS mellett. Az elemzők előzetesen 1,03 milliárd bevételt és 14 cent részvényenkénti nyereséget prognosztizáltak. Ugyanakkor a napi aktív felhasználók száma csak 7 millió fővel, 199 millióra bővült, amely elmaradt a várakozásoktól. Ez éves szinten 20 százalékos bővülést jelent. Az előrejelzéseik szerint a második negyedévben a bevételek 980 millió és 1,08 milliárd dollár között alakulhat, az elemzők 1,06 milliárd dollárt jeleztek előre. A befektetők nem fogadták jól a jelentést, a zárás utáni kereskedésben 11,5 százalékkal esett az árfolyam.

Amazon: Nem fékez le az Amazon, a tegnap esti jelentésben 44 százalékos növekedéssel 108,5 milliárd dolláros bevételt mutattak, az EPS pedig 15,79 dollár volt a negyedévben, mindkét soron felülmúlták az elemzői várakozásokat. A menedzsment előrejelzése a jelenlegi negyedévre pedig szintén pozitív csalódást okozott. A részvény a zárás utáni kereskedésben 2 százalék fölötti pluszba került.

Nio: Az egy évvel ezelőtti 1,60 jüanos részvényenkénti veszteségről 0,23 jüanos veszteségre mérsékelte az EPS-t a kínai villanyautó-gyártó, ezzel pedig pozitív meglepetést okozott. A bevétel eközben közel az ötszörösére növekedett, és 8 milliárd jüant tett ki. Az első negyedéves autóértékesítés meghaladta a 20 ezret és 422 százalékos növekedést mutatott. A jelenlegi negyedévben 21-22 ezer jármű értékesítésére számítanak, valamint 8,15-8,50 milliárd jüan közötti bevételre, ez pedig szintén pozitív meglepetés az elemzői várakozásokhoz képest.

Európai bankok: A várakozásoknál jobbak lettek az Erste negyedéves számai, és a 35,7 millió eurós céltartalék is várt alatti, így pozitív meglepetést okozott a jelentés. A menedzsment idénre a tavalyinál jelentősen jobb eredményeket vár. A BNP Paribas is felülmúlta a legfontosabb sorokon az elemzői konszenzust, és a 896 millió eurós céltartalék itt is pozitív csalódást okozott. Főképp a részvénykereskedési üzletág volt erős. A francia bank az európai gazdaságtól jelentős fellendülést vár a harmadik negyedévben.

AstraZeneca: Várakozáson felüli bevételt és tisztított EPS-t ért el a gyógyszergyártó az első negyedévben. A 7,32 milliárd dolláros bevételből 275 millió dollár a COVID-vakcinákhoz kötődött. Az éves előrejelzést is frissítették, az idei bevétel enyhén 10 százalék fölötti mértékben emelkedhet, míg a tisztított EPS terén a korábbinál gyorsabb növekedést várnak, 4,75-5 dollár lehet az egy részvényre jutó eredmény.

Gilead: Vegyes gyorsjelentést tett közzé tegnap este az amerikai gyógyszergyártó, az EPS hozta az elemzői várakozást, viszont a teljes bevétel elmaradt a konszenzustól. A menedzsment megerősítette a korábbi előrejelzését, valamint a negyedéves osztalékot a korábbi szinten tarthatják. Az árfolyam a zárás után 2,5 százalékot csökkent.

Jelentési szezon: Az S&P 500 komponensei közül a cégek több mint fele már túlvan a jelentésén. Az eddigi adatok alapján bevételsoron 10 százalékos, profitsoron 52 százalékos növekedés látszódik, ez a tavalyi alacsony bázisnak is köszönhető, de jobb az elemzői várakozásoknál. Ma délután, is még jönnek izgalmas jelentések az amerikai részvénypiacon. Közzéteszi a számait többek között a Colgate-Palmolive, a Clorox, az AbbVie, valamint az olajiparból az Exxon és a Chevron is.

Koronavírus: Globálisan már 150 millió regisztrált fertőzést mutattak ki a koronajárvány alatt. Indiában továbbra is kritikus a helyzet, az indiai vírusmutációt pedig már egyre több országban kimutatják. Egyelőre még bizonytalan, hogy az új mutáció ellen mennyire hatásosak a jelenlegi védőoltások, de a BioNTech vezetője magabiztosan nyilatkozott a saját vakcinájuk hatékonyságával kapcsolatban. A Moderna pedig tegnap bejelentette, hogy a jövő évben már 3 milliárd dózis előállítására is képes lesz. Pozitív hír az is, hogy New York városban július 1-jétől minden korlátozást feloldanak.

Makroadatok: Ma délelőtt az előzetes első negyedéves német GDP-adatra derül fény. A várakozás szerint negyedéves összevetésben 1,5 százalékkal eshetett vissza a gazdaság teljesítménye. Az Eurózóna egészét tekintve pedig az áprilisi előzetes inflációs adat lehet érdekes. A konszenzus 1,6 százalékos árnövekedést vár a tavaly áprilishoz képest, amely gyorsuló infláció lenne.

Adidas: A 260 eurós szintekről fordulni látszik az Adidas árfolyama, ugyanakkor továbbra sem fest jól a technikai kép, miután letörte a részvény az 50 napos mozgóátlagot. Korábbi kereskedési ötletünk stop szintjét is elérte ezzel a héten az árfolyam, ami kicsivel több mint 6 százalékos mínuszban így lezárult. A gyorsjelentés a jövő héten pénteken érkezik majd, ahol 5 milliárd eurós árbevételt, és 2 eurós részvényenkénti eredményt vár a konszenzus.

Elemzés lezárása: 2021.04.30 08:45
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Milyen szektorban van az erő?

Cinkotai Norbert | 2022.11.30 15:24
Mit mutatnak az adatok?

Izgalmas mozgások az olajnál

Grébel Szabolcs | 2022.11.30 11:11
Kereskedési ötletet fogalmazunk meg

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.