Piacok: A kezdeti mínuszok után mérséklődött az esés tegnap a piacokon, Európában főként a nyersanyag, energia és a bankszektor húzta az indexeket, ennek köszönhetően a DAX csak néhány pontos mínuszban zárt, de például a párizsi és a londoni tőzsdeindex is emelkedett. A hazai tőzsdén főként a Mol és az OTP részvénye emelkedett ki a nagypapírok közül, viszont a BUX indexen belül a Pannergy több mint 8, a Masterplast pedig 6 százalékkal emelkedett. Iránykeresés volt az amerikai piacokon is, végül azonban mínuszban zártak a főbb indexek. 

Hamarosan elindul a negyedéves gyorsjelentési szezon is, amelyet hagyományosan a bankszektor és a légitársaságok indítanak majd. Az amerikai tőzsdeindexek jelenlegi szintje mellett is fontos lesz, hogyan alakulnak a jelentések, hiszen egy újabb erős jelentési szezon akár fordulatot is jelenthet a korrekció után. 

A bevétel-és profitvárakozások ismét erősek bár az emelkedő energiaárak az egyes szektorokban eltérő hatásként csapódhatnak le, emiatt az elmúlt hetekben csökkentek a profitvárakozások. Az energiaszektorban viszont kedvező eredményekre van kilátás, és az S&P 500 cégeinél így is bőven kétszámjegyű (30 százalék körüli) profitnövekedésre lehet számítani. 

Ma reggel a határidős indexek enyhe mínuszt mutatnak Európában, és Ázsiában sem jó a hangulat. A közelgő amerikai jelentési szezon miatt viszont kivárás is elképzelhető a piacokon. 

Makroadatok: Ma délelőtt a német ZEW indexekre érdemes figyelni a makroadatok közül, valamint az IMF ma teszi közzé a World Economic Outlook őszi frissítését. Az október ZWE indexeknél viszont további romlás várható az előző hónaphoz képest, mind a jelenlegi, mind pedig a várakozásokra vonatkozó mutatóban. 

Olaj: Hétfőn tovább folytatódott az energiaárak emelkedése, így az olajárak is erősödtek. A WTI már a 81 dolláros szintet közelíti, a ma reggeli órákban 80,7 dollárnál jár az árfolyam, a Brent pedig közel 84 dollár. 

Bitcoin: Tavaly március óta nem látott szinteken jár a Bitcoin árfolyama, miután a kriptodeviza átlépte az 57 ezer dolláros szintet is. Július óta 90 százalékot ralizott a Bitcoin, és az április közeli csúcsoktól sincs már messze, amelyek 65 ezer dollár közelében voltak. 

EURHUF: A 361-es szint felett is járt a forint tegnap, azonban a régiós devizákkal együtt fordulni tudott az árfolyam, és a mai reggelen már a pénteki szinteken jár az árfolyam 360 alatt. A hozamokban egyelőre nem volt nagy változás, a magyar 10 éves kötvényhozam továbbra is 3,5 százalék felett van, illetve a német 10 éves kötvényhozam enyhén tudott emelkedni tegnap. Ma tartja az MNB a heti állampapír vásárlási aukcióját, amelyre szintén érdemes figyelni a forint kapcsán. 

Masterplast: 6152 forintra emelte a Masterplastra vonatkozó célárát a Kalliwoda Research, ez közel 34 százalékos felértékelődési potenciált jelent. A tegnapi pozitív hír hatására több, mint 5 százalékot emelkedett a Masterplast árfolyama. 

Wizz Air: 40 fontra csökkentette a Wizz Air részvényekre vonatkozó célárát a Concorde. A Concorde túlértékeltnek tartja a Wizz Air részvényeket, az emelkedő energiaárak és a dollár erősödése miatt pedig jelentős negatív hatásokra számít a cégnél az elemző. 

Tesla: Kínában tovább növekedtek a Tesla autóeladásai a legfrissebb statisztikák alapján, annak ellenére, hogy a teljes piac csökkent szeptemberben. Szeptemberben 56 ezer autót szállított le a Tesla, amely több mint 26 százalékos növekedésnek felel meg havi alapon. Már az augusztus is jól sikerült a cég számára, a kedvező trendek pedig szeptemberben is folytatódtak. 

4iG: Előzetes szándéknyilatkozatot követően a 4iG és az Antenna Hungária közös leányvállalata a Hungaro Digitel Kft. adásvételi szerződést kötött az izraeli Spacecom 51 százalékos tulajdonrészének megszerzésére. A Spacecom geoszinkron műholdakat üzemeltet, műsorszóró, valamint kommunikációs szolgáltatásokat nyújt az ügyfeleinek. 

EasyJet: A vállalat emelte a 2022-es üzleti év első negyedévére vonatkozó kapacitás előrejelzését. A 2019-es év 70 százalékos szintjének elérése a cél. A várakozások alapján 2021-re 1,1 és 1,2 millió font közötti adózás előtti veszteséget könyvelhet el a vállalat.

Elemzés lezárása: 2021-10-12 08:28
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.