KBC Equitas
2019. július 24. 15:55

Több befektetési stílus is hasznos lehet

Sokszor írtunk már itt a blogon arról, hogy befektetni nagyon sokféle stílusban lehet, nem mindenkinek működik ugyanaz a stratégia, és nincsen Szent Grál. A diverzifikáció természetesen alapfontosságú, de nem csak devizanemek, hanem földrajzi régiók, különböző piacok, vagy akár befektetési stílusok között is érdemes néha válogatni.

Bár idővel a befektetők egyre inkább megtalálják a saját stílusukat, de az odáig vezető úton azért érdemes többféle megközelítést is megismerni, és adott esetben alkalmazni. Tehát a hosszú távú befektetések ugyan sok esetben megfelelő (kielégítő) eredményt adhatnak egy átlagos befektetőnek, a portfólió bizonyos (előre meghatározott) részével viszont adott esetben így is van lehetőség rövidebb távú mozgásokra is fókuszálni, csúnya szóval spekulálni.

A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy sokszor éppen az a legnehezebb befektetőként, hogy konzisztensen tartsuk magunkat a terveinkhez. Ha valaki csak a hosszú távra fókuszál, akkor előfordulhat, hogy előbb utóbb unalmasnak találja a befektetéseit, és akarva-akaratlanul is némi „izgalmat” próbál csempészni a portfóliójába. Sokszor azonban ilyenkor a végeredmény nem lesz túl jó, és adott esetben túlzott kockázatot is vállalnak a befektetők. Ezzel mi is számtalanszor találkozunk ügyfeleink körében, halljuk ezeket előadásainkon.

Általánosan elmondható, hogy befektetőként rengeteg érzelmi torzítással kell megküzdenünk, ezt pedig úgy tudjuk a leghatékonyabban megtenni, ha felkészülünk rájuk, és adott esetben van több tervünk is. Ha tehát nem akarjuk, hogy a hosszú távú céljainkat veszélyeztessék az ilyen impulzus-trédek, akkor célszerű inkább előre felkészülni rájuk, külön rendszerben kezelni őket, előre meghatározni azt, hogy portfóliónk mekkora részét szánjuk rövidebb távú kereskedésre.

Mi alapvetően abban hiszünk, hogy egy jó befektető olyan, akár egy jó hadvezér. Mindig van terve, de azt is mindig tudja, hogy hol vívja meg az adott csatát, illetve hogy adott körülmények között mivel harcoljon. Egy befektető tehát adott esetben fókuszálhat rövid távra is, de ugyanúgy szükséges neki egy terv, továbbá a szigorú kockázatkezelés, tudnia kell, mennyit kockáztathat.

A momentum alapú sztoriknak tehát mi úgy véljük, hogy ugyanúgy van létjogosultsága, a jövőben pedig ügyfeleinket ezen a téren is szeretnénk még több információval, még inkább hatékonyabban segíteni, annak érdekében, hogy körültekintő döntéseket tudjanak hozni befektetéseikről. Természetesen ilyenkor nincs mindig idő a gondolataink kellő mélységű részletezésére, és sokszor szerencsésebb inkább gyorsabban reagálni, az Instant címke alatt futó bejegyzések ebben a szellemben készülnek majd.

Azt végezetül meg kell jegyezni, hogy a rövidebb távú kereskedés bonyolultabb, nagyobb energiabefektetést és odafigyelést igényel, és kiemelt fontosságú a szigorú kockázatkezelés. Emiatt csak a kockázatot kifejezetten kedvelő befektetőknek javasoljuk az Instant címke alatt futó gondolataink olvasását, a többieknek legfeljebb érdekességként ajánljuk annak figyelését.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Értesítést kérek az új cikkekről!
Adja meg e-mail címét, és heti hírleveleinkben küldjük el a legfrissebb elemzéseinket!