Elérhető értékpapírok


Részvények

Mi az a részvény?

A részvény olyan tulajdonjogot megtestesítő értékpapír, amelynek névértéke a részvényt kibocsátó vállalat alaptőkéjének egy fixen meghatározott része. Ennek két következménye is van: egyrészt a részvényesek mind tulajdonosai az adott vállalatnak, másrészt egy vállalat részvényeinek árfolyama kéz a kézben jár a vállalat teljes piaci értékével. Egy tőzsdei vállalat piaci értékét könnyedén kiszámolhatjuk, hiszen csak meg kell szoroznunk a kibocsátott részvények számát a részvényárfolyammal.

Mitől függ a részvények árfolyama?

Az árfolyam a részvények iránti keresleti és kínálati viszonyokat képezik le. Az árfolyam mindig a legutolsó tőzsdei kötési árral egyenlő, ennek következtében az ár emelkedik, ha a kereslet erősödik, míg az ár csökken ha a kínálati oldalon jelentkezik túlsúly.

Egy részvény pillanatnyi keresleti és kínálati viszonyairól a részvény kereskedési könyvéből tájékozódhatunk.

Mi az a kereskedési könyv?

A tőzsdén jegyzett részvényekre befutó ajánlatokat (milyen áron mekkora mennyiséget vennének vagy adnának el az ajánlattevők) a kereskedési könyv tartalmazza. A kereskedési könyv egyik oldalán a vételi ajánlatok, másik oldalán pedig az eladási ajánlatok találhatók. A kereskedési könyv felső sorában általában a legkedvezőbb ajánlatok szerepelnek, a vételi oldalon ez a legmagasabb, az eladási oldalon pedig a legalacsonyabb árat jelenti. A tőzsdék a részvények kereskedési könyveiből általában csak a legjobb néhány ajánlatot hozzák nyilvánosságra. A Budapesti Értéktőzsdén például tízes mélységben érhető el a kereskedési könyv, de akadhatnak olyan piacok, ahol akár az első tíz vagy húsz legjobb ajánlatot is láthatjuk az egyes oldalakon.

Amint a könyvbe egy olyan ajánlat érkezik, amelynek a kereskedési könyv ellenkező oldalán megfelel egy ellentétes irányú ajánlat, az ügylet a megfelelő mennyiségben megköttetik, és az ajánlatok a kereskedési könyvből kikerülnek, mivel teljesültek.

Kockázatos-e a részvény?

A részvénybefektetések esetén nem csak a hozamot, hanem a befektetett tőkét is kockáztatja a befektető. Az árfolyamainak bizonytalansága miatt a részvények tehát magasabb kockázatot rejtenek. A részvények árfolyama azért kevésbé kiszámítható, mert előre nem látható tényezők is hatnak rá. (Ha például részesedést vásárolunk egy olyan gyárban, ami később egy természeti katasztrófa következtében megsemmisül, akkor befektetett pénzünk elveszett.) A vállalt kockázatért cserébe a befektetők részvényeiktől magasabb hozamot várnak el, mint az úgynevezett kockázatmentes befektetésektől (pl.: bankbetétektől).

Hogyan érhetünk el hozamot részvényeinkkel?

A részvényeken elért hozam két forrásból származhat, a vállalat által a részvényeseknek fizetett osztalékból, vagy a részvényeken elért árfolyamnyereségből.

Bizonyos vállalatok osztalékot fizetnek tulajdonosaiknak, mintegy „megköszönve” a részvényesnek a vállalat finanszírozását, ezen vállalatok papírjait osztalékfizető részvényeknek hívjuk.

A vállalatok másik csoportja az üzletmenet által megtermelt készpénzt nem fizeti ki osztalékként a tulajdonosoknak, hanem inkább a további növekedés érdekében befekteti azt. Ha a növekedés, az értékteremtés sikeres, akkor a tulajdonosok jutalma a vállalat értékének, s ezen keresztül a részvények árfolyamának emelkedése lesz. Ezeket a részvényeket növekedési részvényeknek hívjuk.

Mekkora hozamokat lehet elérni a részvénybefektetéseken?

A részvényeken elérhető árfolyamnyereség akár többszöröse is lehet a bankok vagy az állam által biztosított kamatoknak, hozamoknak. A strukturált (diverzifikált) befektetések jelentik a modern befektetések lényegét, ahol a kockázat osztott, „nem mindent egy lapra teszünk fel.” Ha tehát kellő információk birtokában átgondolt döntéseket hozunk, akkor részvénybefektetéseinkkel meghaladhatjuk a bankbetétek vagy állampapírok hasznát. Ezt igazolja az is, hogy az elmúlt évtizedekben a háztartások szerepe egyre inkább fokozódott a részvénypiacokon, leginkább az értéktőzsdéken, köszönhetően a szabályozott piac biztosította átláthatóságnak, megbízhatóságnak.Külföldi részvények

Milyen külföldi tőzsdék érhetőek el a KBC Equitasnál?

Ügyfeleink a következő külföldi részvénypiacokon tudnak online módon azonnal, kedvező díjak mellett kereskedni:

 • Bécsi Értéktőzsde
 • Bolsa De Madrid
 • Borsa Italiana (Milánó)
 • Copenhagen Stock Exchange
 • Euronext Amszterdam
 • Euronext Brüsszel
 • Euronext Lisbon
 • Euronext Párizs
 • Londoni Értéktőzsde (LSE)
 • Londoni Értéktőzsde (LSE - International)
 • Luxembourg SE
 • Nasdaq (New York)
 • New York-i Értéktőzsde (NYSE)
 • NYSE Arca
 • OMX Nordic Exchange (Helsinki)
 • OTC Bulletin Board
 • OTC Market Group Inc.
 • Prágai Értéktőzsde
 • Stockholm Stock Exchange
 • SIX (Zürich)
 • Toronto Stock Exchange
 • Varsói Értéktőzsde
 • Xetra Frankfurt

Több ezer részvényt azonnal elérhet, s amennyiben mégsem találná meg listáinkban amit keres, nyugodtan írjon egy e-mailt az info@kbcequitas.hu e-mail címre, és amennyiben az érvényben lévő szabályozások lehetővé teszik, bővítjük kínálatunkat!

Hogyan tudnak külföldi részvényekkel kereskedni a KBC Equitas ügyfelei?

A megbízások alapvető feltétele, hogy az ügyfél kiválassza a WebBrokerben a számára megfelelő díjcsomagot. Ezt követően az ügyfeleknek elektronikusan alá kell írniuk egy szerződést ahhoz, hogy a külföldi értékpapírok kereskedése elérhető legyen számukra.

Ezt megtehetik a WebBroker kereskedési rendszer Ügyintézés/Szerződések menüpontja alatt. Azon ügyfeleink számára, akik ezt a szerződést aláírják, automatikusan megnyitunk 7 darab deviza alszámlát (EUR, GBP, USD, CZK, PLN, CHF, CAD), ezekre kerülnek majd az adott devizában vásárolt részvények.

Ezt követően a megbízások menete alapvetően nem tér el a hazai részvényekre vonatkozó megbízásokétól. Az ajánlattételi ablakban az ügyfelek kiválaszthatják, hogy melyik tőzsde melyik választott instrumentumára szeretnének megbízást adni.

Lehet forintból külföldi értékpapírt vásárolni?

A külföldi tőzsdéken csak devizában jegyzett részvények érhetőek el.

Hogyan tudok devizát szerezni, hogy külföldi értékpapírokat vásárolhassak a

WebBroker kereskedési rendszerben?

A külföldi értékpapírok vásárlásához szükséges devizát ügyfeleink háromféleképpen szerezhetik be. Utalhatnak be külső szolgáltatótól a KBC-s devizaszámláikra. Ezen kívül a KBC-s normál forintszámlájukról vásárolhatnak is különböző devizákat (manuális konverzió), valamint egy-egy konkrét ügylethez kapcsolódóan automatikus konverzióra is van lehetőség.

Hogyan tudok devizát beutalni?

A WebBroker kereskedési rendszerben a Beállítások/Ügyféladatok menüpontban megtalálja az egyes devizaszámláinak számlaszámát. Amennyiben ezekre a számlákra utal, jóváírjuk önnek a beutalás összegét a célszámlán, annak devizanemében.

Hogyan működik a konkrét ügylethez kapcsolódó automatikus konverzió?

Amennyiben ügyfeleink devizában jegyzett értékpapírra adnak megbízást, de a devizaszámlájukon nincs elegendő deviza a megbízás teljesítéséhez, a WebBroker az ajánlati űrlapon feltüntetett módon automatikusan vált devizát a kezdeményezett tranzakcióhoz.

Felhasználhatom az átváltott devizámat más célra is?

A jogszabályi előírások értelmében csak akkor tudunk ügyfeleink részére deviza átváltási szolgáltatást nyújtani, ha azt befektetési szolgáltatási tevékenységhez kapcsolódóan kívánják igénybe venni. Az átváltott összeget ezért kizárólag az adott devizában történő befektetésre lehet felhasználni, azt ügyfeleink a pénztárból nem vehetik fel, nem utalhatják tovább, illetve nem konvertálhatják át más devizára addig, amíg be nem fektették. Ha azonban a megvásárolt devizát ügyfelünk legalább egyszer befekteti (részvénybe, vagy akár dollár pénzpiaci alapba, stb.), máris újra szabadon rendelkezhet felette. Részeletes információt a devizaváltásról ide kattintva talál.

Lehet külföldi részvényeket shortolni, illetve TDT pozíciót nyitni?

Igen, van lehetőség TDT-re külföldi részvényekkel, illetve külföldi részvényeket certifikátok és ETF-ek segítségével is lehet shortolni.

Lesznek-e más külföldi piacok?

A KBC Equitas a tapasztalt ügyféligények alapján határozta meg, hogy milyen piacok legyenek azonnal elérhetőek az ügyfelek számára. A kereskedhető részvények és egyéb instrumentumok körét az ügyfelek igényeinek megfelelően folyamatosan bővítjük tovább.

Mennyibe kerül a külföldi részvénykereskedés?

A külföldi részvények kereskedése akár már 0.25 százalékos jutalékkal is lehetséges. A külföldi részvények kereskedésére vonatkozó díjszabás – amely függ a választott instrumentumtól, a választott díjcsomagtól és a forgalmi kedvezményektől is - megtalálható a Kondíciós listában.

A jutalékon kívül felmerül valamilyen más költség is a külföldi kereskedés során?

A megszokott kereskedési költségek, jutalékok mellett a világ egyes tőzsdéi különböző tranzakciós díjakat is kivetnek az ott kereskedő befektetők ügyleteire. Erősen változó, hogy a tőzsdék mekkora díjat vetnek ki, s az is, hogy az ügylet melyik lábára: az amerikai piacon a díj szinte minimális és a szerb piachoz hasonlóan a vételt nem, csak az eladási tranzakciókat terhelik meg. Mindeközben a londoni és az ír értékpapírok esetében a díj már jóval jelentősebb, s éppen fordított a helyzet: ott a vételi tranzakció után kell extra költséget fizetni, eladás esetén azonban nem.

A különböző országok által bevezetett tranzakciós díjakról és azok mértékéről bővebb információt a Tőzsdedíjak oldalunkon olvashat.

Hogyan kaphatok real-time árinformációkat külföldi értékpapírokkal kapcsolatban?

Valós idejű (real-time) kereskedési adatok szinte minden általunk kínált tőzsdére elérhetők, a szolgáltatásra ügyfeleink a WebBroker Ügyintézés/Real-time előfizetések almenüjében tudnak előfizetni.

A Frankfurti Értéktőzsde egyelőre kivételt képez, a Londoni Értéktőzsdén pedig csak a nemzetközi szekció részvényeire érhetőek el real-time adatok. A választott adatszolgáltatáshoz el kell fogadni a hozzá tartozó adatszerződést.

Hány napos elszámolásúak a külföldi részvények?

Cégünk által online kereskedésben elérhető piacokon T+2 napos elszámolás van érvényben.

Tudok külföldi kötvényt, állampapírt venni online módon?

Külföldi piacokon online módon csak részvények érhetők el.

Milyen árfolyamon történik a deviza konverzió?

A kereskedési rendszereinkben elérhető automatikus és manuális devizakonverzió a KBC Securities által adott, és a kereskedési rendszereinkben feltüntetett vételi vagy eladási árfolyamon történik.

Mikor vannak nyitva az elérhető tőzsdék?

A KBC Equitasnál online elérhető külföldi tőzsdéken az alábbi nyitvatartás szerint kereskedhet magyar idő szerint, normál kereskedési szakaszban:

OMX Nordic Exchange (Helsinki): 9:00 -17:30

SIX (Zürich) :9:00 -17:30

Luxembourg SE :9:00 - 17:35

PX (Prága): 9:30-16:00

WIG20 (Varsó): 9:00-17:30

ATX (Bécs): 9:00-17:30

AEX (Amszterdam): 9:00-17:30

BEL20 (Brüsszel): 9:00-17:30

CAC40 (Párizs): 9:00-17:30

DAX (Frankfurt): 9:00-17:30

FTSE100 (London): 9:00-17:30

Borsa Italiana (Milánó): 9:00-17:30

Bolsa De Madrid (Madrid): 9:00-17:30

DJIA (New York): 15:30-22:00

Nasdaq100 (New York): 15:30-22:00


Befektetési alapok

Mi az a befektetési alap?

A befektetési alap egy jogi személyiséggel felruházott vagyontömeg, amely a befektetők pénzét összegyűjtve – kihasználva az így létrejött nagyobb tőkeméretet, azokat költség-hatékony módon és diverzifikáltan befekteti.

Hogyan működik?

Ez egy olyan befektetési mód, amely lehetővé teszi, hogy az egyes befektetők megtakarításaikat egyszerű, biztonságos és költséghatékony módon, a kockázatok megosztásával fektethessék be az értékpapír és az ingatlanpiacon. Egyszerű, mert a befektetési döntéseket az alapkezelő hozza meg és költséghatékony, mert nem egyedi kisbefektetőként veszünk részt a piacon.

Milyen befektetői körnek ajánlott?

Elsősorban azon befektetők számára ideális, akik nem rendelkeznek megfelelő szakértelemmel és/vagy elegendő idővel ahhoz, hogy befektetési döntéseiket önállóan hozzák meg, illetve nem rendelkeznek olyan nagyságrendű pénzösszeggel sem, amelyet hatékonyan meg lehetne osztani a különböző befektetési alternatívák között.

Miért érdemes ezt a befektetési formát választani?

 • Kényelmes: a befektetőnek nem kell egyedi befektetéseinek árfolyamváltozását, lekötéseinek lejáratát, a hozamfizetéseket figyelemmel kísérnie; ezt megteszi helyette a befektetési alapok vagyonát kezelő szakértő. * Személyre szabott kockázatvállalás: a széles befektetési alap kínálatunkból választva minden befektető megtalálhatja a számára optimális kockázati szintet jelentő befektetést.
 • Kedvező hozamok: a befektető lekötés nélkül is kedvező hozamot érhet el a kiválasztott befektetési alap típusától és az árfolyamát befolyásoló aktuális piaci folyamatoktól függően.
 • Nagyfokú rugalmasság: a nyíltvégű befektetési jegyek bármikor bármekkora összegben vásárolhatók. Nem kell előre eldöntenie, hogy meddig tartja bent pénzét. Így az Ön megtakarítása tetszőleges időre befektethető, tőkéjéhez és hozamaihoz – vagy annak egy részéhez – bármikor hozzáférhet.
 • Biztonságos: az alapkezelő befektetési tevékenységét jogszabályok és más tőkepiaci normák szigorúan szabályozzák, amelyek betartásáról a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és az alapok letétkezelője folyamatosan gondoskodik.

Hol és mikor kereskedhetek a befektetési alapokkal?

A Társaság elektronikus kereskedési rendszerein keresztül adható megbízás a befektetési alapokra, forgalmazási napokon - banki munkanapokon az egyes befektetési jegyek forgalmazási-, illetve a Társaság kereskedési szünnapjai kivételével -, a forgalmazási órákban - az alábbiak szerint:

Alapok T+X napos alapok forgalmazási órái T napos alapok forgalmazási órái
K&H 08:00 - 15:00 08:00 - 15:30
Generali 08:00 - 14:30 -
Concorde 08:00 - 14:30 -
OTP 08:00 - 14:30 -
Aegon 8:00 - 15:00 -

Hogy számolják a befektetési jegy árfolyamát?

A befektetési jegy árfolyama megegyezik az egy jegyre jutó nettó eszközértékkel. A nettó eszközérték a befektetési alap portfoliójában szereplő eszközök értéke, csökkentve a portfoliót terhelő összes kötelezettséggel. Az egy jegyre jutó nettó eszközérték a nettó eszközérték elosztva a forgalomban levő befektetési jegyek darabszámával. Nyíltvégű alapok esetében minden egyes banki munkanapon kiszámításra kerül és ezen az értéken (a befektetési jegy árfolyama) lehet befektetési jegyeket vásárolni, illetve visszaváltani.

Hogy adjak vételi megbízást, hogy az összes szabad pénzem befektetésre kerüljön?

A legcélszerűbb, ha vételi megbízás esetén a befektetendő pénzösszeg mennyiségét adja meg, beleszámítva az ügylethez kapcsolódó jutalékok és díjak összegét is.

A megvásárolt befektetési alapot fel tudom használni fedezetként?

Igen. Társaságunk 95%-os beszámítási szinten elfogadja az alapokat TDT és részben a határidős ügyletek fedezeteként. A pontos feltételekről a Kondíciós Listában tájékozódhat.

Milyen tájékoztatást kapok az első vásárlást megelőzően?

A Társaság köteles a nyílt végű befektetési alapra kibocsátott befektetési jegynek az adott ügyfél számára első alkalommal történő értékesítésekor az alap kezelési szabályzatát és rövidített tájékoztatóját a befektetőknek térítésmentesen átadni; az alap tájékoztatóját, a legutóbbi éves és féléves jelentését a befektető kérésére térítésmentesen rendelkezésre bocsátani.

Milyen típusai vannak a befektetési alapoknak?

Pénzpiaci alapok:

Rövid lejáratú, minimális kockázatú értékpapírokba és banki instrumentumokba fektetnek. A portfólió alkotóelemei diszkontkincstárjegyek, államkötvények, pénzintézeti és vállalati kötvények. Ezek mellett "A" hitelminősítésű bankok bankbetéteit, illetve minimális készpénzt is tartalmazhat. Az eszközök között az állampapírok dominálnak.

A portfólió befektetési stratégiájának célja, hogy rövid lejáratú papírokba való befektetéssel a legalacsonyabb kockázat vállalása mellett stabil, kiszámítható, infláció feletti hozamot érjen el hosszú távon. Ez a befektetési politika a kockázatkerülő ügyfelek számára ideális.

Kötvény alapok:

Kockázatmentesnek minősülő értékpapírokat – például a magyar állam által kibocsátott államkötvényeket, diszkontkincstárjegyeket – és alacsony kockázatú jelzálogleveleket, vállalati kötvényeket, bankbetéteket, banki értékpapírokat tartalmaznak. A befektetései között szerepelhetnek vállalati kötvények, jelzáloglevelek, rövid lejáratú bankbetétek és banki értékpapírok. Ez lehetővé teszi a befektető számára, hogy magasabb hozamlehetőségeket kínáló piacokat is elérjen ezen a befektetési alapon keresztül.

A cél a befektetett tőke értékének megőrzése és versenyképes pozitív reálhozam elérése. A befektetési politika az állampapírok eltérő kamatlábszerkezetében rejlő lehetőségek és a jelzáloglevelek, vállalati kötvények kamatfelárának kihasználásával törekszik előnyös hozam elérésére, így biztosítva az elvárt reálhozamot.

Ingatlan alapok:

A múltbeli kockázati és hozamadatok alapján az államkötvény és a részvénybefektetések között kiegyensúlyozott átmenetet képeznek, azaz az állam-kötvényeknél magasabb, míg a részvényeknél alacsonyabb az ingatlanbefektetések által várhatóan hosszú távon elért hozam és az általuk megtestesített kockázat.

Az ingatlan alapok elsősorban a mérsékelt kockázatvállalási hajlandósággal rendelkező befektető számára lehet vonzó.

Részvény alapok:

Célja a befektetett eszközökön –  közép és hosszú távon –  magas értéknövekedés elérése, jó növekedési lehetőségekkel rendelkező részvényekből álló és jól diverzifikált egységalap kialakításával. A részvények kiválasztását az egyes vállalatokra, iparágakra vonatkozó, valamint az egész gazdaságot átfogó elemzések segítik. A befektetési kockázatok minimalizálását az alapot alkotó részvények várható teljesítményének folyamatos elemzése, előrejelzések készítése szolgálja.

A részvény alapok tovább oszthatók területi szektorok szerint – pl.: fejlődő országok, USA, globális, nemzeti alapok –, illetve iparágak szerint –  pl.: gyógyszeripari, energetikai, számítástechnikai, alternatív energiahordozók részvényeit tartalmazó alapokra. A részvény alapokat magas kockázatvállalási hajlandósággal rendelkező befektetőknek lehet alkalmas befektetés.

Hogyan válasszunk befektetési alapot?

A megfelelő alap kiválasztásához három tényezőt szükséges mérlegelni:

 • milyen időtávban gondolkodunk: ez talán a legfontosabb, hiszen rövid távra alacsonyabb kockázatú alapot érdemes választani, közép vagy hosszútávra viszont dinamikus alap lehet megfelelőbb
 • mekkora kockázati szintet tudunk vállalni: pontosan kell tudni, hogy mekkora összeget tudunk nélkülözni. Magas kockázatú alapba olyan pénzösszeget érdemes befektetni, amelyre huzamosabb ideig nem lesz szükségünk.
 • milyen deviza-környezetben (pl. forint, euró, dollár stb.) szeretnénk megtakarításunkat elhelyezniCertifikátok

Mi az a certifikát?

A certifikát egy olyan értékpapír, amelynek értéke egy adott mögöttes termék értékét követi. A kibocsátó pénzintézet vállalja, hogy adott certifikát értéke meghatározott módon alakul a mögöttes árfolyam alakulásának függvényében. A certifikát tulajdonosa tehát nem válik a mögöttes termék tulajdonosává, azonban a pénzintézettől ígérvényt kap arra, hogy a certifikát eladásakor, vagy kivezetésekor megkapja annak ellenértékét.

Milyen termékek állhatnak a certifikátok mögött?

A certifikátok mozgása a hozzá tartozó alaptermék mozgását követi, amely  a részvényindexektől elkezdve részvényeken át a nyersanyagokig bármi lehet. A certifikát azért nagyszerű termék, mert kereskedése gyors, egyszerű és olcsó, ugyanakkor forint alapon rendkívül izgalmas alaptermékek árfolyamát tudjuk lekereskedni.

Tudok a certifikátokkal a mögöttes termék esésére is fogadni?

Igen, a long mellett short irányú certifikátok is léteznek,

Van lehetőség tőkeáttételes kereskedésre?

Tőkeáttételes kereskedésre lehetőség van az úgynevezett turbó certifikátok segítségével.

Mit kell tudni a turbó certifikátokról?

A turbó certifikátot nem csak lejáratkor vezethetik ki a tőzsdéről, hanem akkor is, ha az alaptermék ára elérte a meghatározott korlátot (a certifikát kiütődik).

Hogyan tudunk certifikátokkal kereskedni?

A certifikátok vásárlása három egyszerű lépésben kivitelezhető:

1. Válasszuk ki a több százezer termék közül a számunkra legmegfelelőbbet a certifikátkereső segítségével! (WebBroker rendszer, Árfolyamok / Certifikátok). A megfelelő termék kiválasztásáról lejjebb olvashat

2. Aktiváljuk egy gombnyomással a certifikátunkat a KBC Equitas rendszerében, amely ezt követően pár perccel elérhetővé válik

3. Válasszuk ki a kereskedési rendszer ajánlatbeviteli ablakában a legördülő listából a választott certifikátunk azonosítóját, és adjuk be megbízásunkat!

A certikátok aktiválását a következő videóban mutatjuk be:

A külföldi kereskedéshez szükség van devizára is, a devizaváltásról részletesen ezen az oldalunkon olvashat.

Hogyan lehet felismerni a certifikátokat?

A certifikátok neve a következőképp épül fel: kibocsátó neve, alaptermék neve, certifkát típusa, certifikát sorszáma. Az EBDAXTL29 nevű certifikát például az Erste kibocsátott DAX indexre vonatkozó turbó long certifikát, 29-es sorszámmal.

Mennyibe kerül a certifikátok kereskedése?

Az certifikátokat ugyanazokkal a jutalékkulcsokkal kereskedhetik a KBC Equitas ügyfelei, mint a BÉT részvényeket. Aktuális kereskedési díjainkról kondíciós listánkból tájékozódhat.

Mit jelent az árjegyzés?

Mivel a certifikátokat csak a kibocsátóval szemben lehet kereskedni, a vételi és eladási oldalt az árjegyző biztosítja. A vételi és eladási ár azonban nem esik egybe, a két ár között van az árjegyző haszna. Az árjegyző az alaptermék árának megfelelően állítja be az árakat, így a certifikátok akkor is likvidek tudnak lenni, ha kevés kötés történik.

Mik a certifikátok kockázatai?

 • Az alaptermék kereskedési ideje különbözhet a certifikátokétól
 • Rendkívül magas is lehet a tőkeáttétel, amellyel teljes pozíciónk értékét is veszélyeztethetjük (befektetett tőkénken kívül azonban nincs vesztenivalónk)
 • Árjegyzés híján (pl.: technikai problémák esetén, vagy munkaszüneti napokon) nem tudunk kereskedni certifikátjainkkal

Hogyan tudom kiválasztani a megfelelő certifikátot?

A Frankfurti Certifikátpiacon elérhető hatalmas kínálatból pár egyszerű lépésen keresztül megtalálhatjuk a nekünk megfelelő terméket. Ha példánkban ismeretlen kifejezésekkel találkozik, ajánljuk figyelmébe eBook-unkat!

1. Válasszuk ki az alapterméket, amelynek árfolyamváltozásából certifikátokon keresztül szeretnénk részesülni.

Példa: Tegyük fel, hogy a KBC Equitas elemzőitől a DAX index eséséből profitáló pozícióra kaptunk kereskedési ötletet, amit követni szeretnénk. Ez esetben az alaptermékünk a DAX, azaz erre épülő certifikátot kell keresnünk.

2. Határozzuk meg stratégiánkat, különös tekintettel az árfolyammozgás irányára (long/short), és a stop szintre, ahol negatív kimenetel esetén pozíciónkat mindenképpen elvágjuk, ezzel limitálva veszteségeinket.

Példa: Az árfolyam eséséből profitáló, azaz short certifikátot keresünk. Tegyük fel, hogy a DAX index aktuális értéke 9000 pont, és az elemzők 9090 pontra teszik a stop-loss szintet. Ebben az esetben tehát legrosszabb esetben is 90 pont, azaz 1 százalék lehet a veszteség a pozíción.

3. Listázzuk a stratégiánknak megfelelő certifikátokat certifikátkereső felületen, az alaptermék és a pozíció irányának beállításával. A keresőben sok egyéb szempont szerint is szűkíthetjük a találati listát.

Példa: A fenti példánál maradva a keresőben DAX short certifikátokat kell keresnünk. A kereső működését a fenti videóban részletesen is bemutatjuk.

4. Határozzuk meg tőkeáttételünket és a pozícióméretet, a cél, hogy egy pozíción ne kockáztassunk tőkénk meghatározott (max 1-3 százalékos) részénél  többet. Minél magasabb tőkeáttételű terméket választunk, annál kisebb tőkével érhetjük el ugyanazt az eredményt, azonban magas tőkeáttétel esetén hamarabb kiütődhet termékünk, mint ahol a stratégiánkban meghatározott stop-loss szint található.

Példa: Ha legfeljebb a tőkénk 1 százalékát kockáztatjuk, akkor tőkeáttétel nélküli (azaz 1-szeres tőkeáttételű) certifikátba a teljes tőkénket befektethetnénk, hiszen a DAX index 1 százalékos emelkedéséhez tettük a stopot. 10-szeres tőkeáttételű certifikátba már csak a tőkénk 10 százalékát, 20-szoros tőkeáttételűbe pedig csak 5 százalékát fektethetjük. A teljes tőkénkre vetített eredménye így mindhárom pozíciónak ugyanannyi, így célszerű azt a megoldást választani, amiben a jutalék nem nagyobb a minimum díjnál.

5. Ellenőrizzük az árjegyzést, aminek fontos jellemzője a vételi és eladási árfolyam közötti különbség (spread). Minél kisebb árkülönbözetű terméket választunk, annál kisebb költséget jelent nekünk a kereskedés. A Frankfurti Certifkátpiacon a kibocsátók közötti éles versenynek köszönhetően a legtöbb certifikát árrése minimális, 1-2 eurócent.

Példa: Tegyük fel, hogy két megfelelő certifikátot is találtunk a DAX short stratégia megvalósítására, az egyiknek a vételi és eladási ára 0,50 és 0,51 euró, a másiknak pedig 5,50 és 5,51 euró. Ez esetben célszerű a másodikat választani, hiszen a két ár eltérése csupán 0,2 százalék, míg az első certifikátnál ez a különbség 2 százalék.

6. Ellenőrizzük a lejáratot, ugyanis a határozott futamidejű certifikátok akár azelőtt lejárnak, hogy bezárnánk a pozíciónkat. Ha hosszabb lejáratú, vagy lejárat nélküli terméket választunk, az nem fog minket idő előtt "cserbenhagyni".

Példa: Ha a fenti DAX pozíciónk sejtésünk szerint legalább két-három hetes időtávra szól, akkor érdemes elkerülni azokat a certifikátokat, amik ennél előbb járnak le, de az a legbiztosabb, ha nyíltvégű certifikátot választunk.


ETF-ek

Mi az az ETF?

Az ETF az angol „exchange traded fund” (tőzsdén forgalmazott befektetési jegyek) kifejezésből származik, tehát az ETF egy olyan befektetési alap, amelyet nem a naponta egyszer megállapított váltási és visszaváltási árfolyamon vásárolhatunk, illetve adhatunk el, hanem folyamatosan kereskedik a tőzsdén. Ebből kifolyólag árfolyama ugyanúgy mozog, kereskedése ugyanúgy működik, mint egy részvény esetében; rendelkezik árfolyamgrafikonnal, amelyre érvényesek a technikai elemzés elméletei, s adhatunk rá akár stop loss megbízásokat is.

Milyen termékek állhatnak a befektetési alapok mögött?

Az ETF mozgása a hozzá tartozó alaptermék mozgását követi, amely  a részvényindexektől elkezdve az államkötvényeken át a nyersanyagokig bármi lehet. Az ETF azért kiváló termék, mert kereskedése gyors, egyszerű és olcsó, ugyanakkor speciális stratégiákat tudunk velük kialakítani, és rendkívül izgalmas alaptermékek árfolyamát tudjuk velük lekereskedni.

Tudok ETF-el a mögöttes termék esésére is fogadni?

Igen, a long mellett short irányú ETF-ek is léteznek.

Van lehetőség tőkeáttételes kereskedésre?

Igen, tőkeáttételes kereskedésre van lehetőség, azonban az ETF-ek a legtöbb esetben csak napi szinten garantálják, hogy a követett index hozamának többszörösét biztosítják a befektetőknek.

Hogyan lehet ETF-fel a mögöttes terméket kereskedni?

Ha például abban bízunk, hogy az amerikai olajipari részvények árfolyam-emelkedés elé néznek, nem kell egyet kiválasztanunk az iparág szereplői közül és (vállalva a cégspecifikus, egyedi kockázatokat), vagy több tíz szereplőből álló olajipari portfóliót építenünk (komoly tranzakciós költségeket vállalva). Elegendő, ha megvásároljuk az megfelelő amerikai olajszektort követő ETF-et, s máris profitálhatunk az amerikai olajszektor indexének esetleges emelkedéséből.

Hogyan tudunk ETF-ekkel kereskedni?

Az ETF-ekkel történő kereskedés ugyanolyan egyszerű, mintha egy OTP részvényt vásárolnánk vagy adnánk el. A különbség csak annyi, hogy az ajánlati űrlapon a BÉT helyett valamely más tőzsdét kell választanunk a legördülő menüből, s eztán ki kell választanunk, hogy az adott tőzsde mely ETF-jével szeretnénk kereskedni.

Mennyibe kerül az ETF-ek kereskedése?

Az ETF-eket ugyanazokkal a jutalékkulcsokkal kereskedhetik a KBC Equitas ügyfelei, mint a részvényeket, tehát az árazás attól függ, mely piacon vásároljuk meg az adott ETF-et. Aktuális kereskedési díjainkról kondíciós listánkból tájékozódhat.

Milyen ETF-ekkel kereskedhetek a KBC Equitasnál?

Társaságunk az Európai Unió szabályozása (Mifid II) alapján kizárólag olyan ETF-et kínálhat, amely rendelkezik Kiemelt Befektetői Információ (KID) dokumentációval.

Amennyiben ETF-be szeretne befektetni, azt javasoljuk, hogy keresse fel a következő oldalt, ahol kényelmesen válogathat az EU-ban vásárolható ETF-ek közül.
Amennyiben kereskedni szeretne a kiválasztott ETF-el, ezt a leggyorsabban úgy tudja megtenni, hogy az értékpapír egyedi azonosítója (ISIN kód) alapján rákeres a termékre a WebBrokerben vagy ETF keresőnkben.  Ha rendszerünkben nem találja meg az ETF-et, akkor írjon nekünk az info@kbcequitas.hu email címre és az adott terméket elérhetővé tesszük Önnek.

Hogyan tudunk ETF-ekkel relatív stratégiákat kereskedni?

Ha például arra számítunk, hogy egy egyedi részvény, vagy egy szektor jobban teljesít majd a piac egészénél, akkor megtehetjük, hogy adott összegben megvásároljuk az adott szektor ETF-jét vagy az adott egyedi részvényt, a piac egészére (például S&P 500 indexre) pedig short pozíciót veszünk fel ugyanakkora összegben, szintén egy ETF megvásárlásával. Az ETF-ek ez utóbbi fajtáját inverz, vagy short ETF-nek hívjuk. Ebben az esetben hiába zuhannak a részvénypiacok globálisan, mi csak az adott szektor/részvény teljes piachoz képest mért, relatív teljesítményére „fogadtunk”.Állampapírok

Mit érdemes tudni az állampapírok árfolyamáról?

Az állampapíroknak is van napról-napra változó árfolyama. A biztos hozam csak akkor várható el, ha a vásárolt állampapírt lejáratig tartjuk. Amennyiben a lejárat előtt kívánjuk értékesíteni állampapír-befektetésünket, az éppen úgy produkálhat árfolyamnyereséget, mint árfolyamveszteséget.

Az állampapírok árfolyamát nagyon sok tényező befolyásolja, így például a jegybanki alapkamat változás, az általános hozamcsökkenés vagy hozamnövekedés, a rövid, illetve hosszú lejáratok hozamának egymáshoz viszonyított változása stb.).

Honnan tudhatjuk meg az állampapírok aktuális árfolyamát?

Az állampapírok aktuális hozamáról a kereskedési rendszereinken belül (WebRoker)  tájékozódhat.
 

EGYÉVES MAGYAR ÁLLAMPAPÍR

Felhívjuk figyelmét, hogy az Egyéves Magyar Állampapírok (korábban: Kamatozó Kincstárjegyek) jegyzésére vonatkozó megbízás teljesítése során a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe nem mint forgalmazó jár el, a Kamatozó Kincstárjegyet bizományosként eljárva, saját nevében jegyzi le ügyfelei javára a K&H Bank Zrt.-nél mint elsődleges forgalmazónál.

A kamatozó kincstárjegy megbízások beadására vonatkozó pontos díjakat mindenkori Kondíciós Listánkban találhatja meg.

Mi az Egyéves Magyar Állampapír?

Az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP)  (korábban: Kamatozó Kincstárjegy (KKJ)) 1 éves futamidejű, fix kamatozású, 10.000,- Ft-os alapcímletű értékpapír. Jegyzés útján kerül forgalomba. Jegyezni névértéken, azaz 100%-os árfolyamon lehet.
 

Mikor indul az Egyéves Magyar Állampapír futamideje?

Az egyéves futamidő a jegyzés lezárását követő második munkanaptól kezdődik. Futamidő végén a kamat a tőkével együtt a kamatadó levonását követően kerül az ügyfél számláján jóváírásra.
 

Hogyan adhatok az Egyéves Magyar Állampapír jegyzésére vonatkozó megbízást?

A WebBrokerben válassza a Kereskedés/Kamatozó kincstárjegyek menüpontot, válassza ki melyik számlájára szeretne jegyezni, majd adja meg a darbszámot, olvassa el, és - egyetértése esetén - fogadja el a tájékoztatókat, végül kattintson a Jóváhagyás gombra.
 

Ki jegyezhet Egyéves Magyar Állampapírt?

Egyéves Magyar Állampapírt a forgalomba hozatal során (elsődleges piacon) devizabelföldinek és devizakülföldinek minősülő természetes személyek jegyezhetnek.

A jegyzésben és a másodlagos piacon résztvevők körét a a nyilvános ajánlattételi dokumentumok részletesen szabályozzák, melyek megtekinthetőek az ÁKK Zrt. honlapján.

Mettől meddig lehet jegyzési megbízást beadni Egyéves Magyar Állampapírra?

Jegyzési megbízást az adott heti nyilvános ajánlattételre hétfő reggel 8 órától péntek délután 4 óráig tud bármikor beadni a WebBroker rendszerben.

A megbízási díjat levonták, de az értékpapír nincs a számlámon. Miért?

A megbízás beadása után a Megbízási érték összegét pénzszámláján elkülönítjük, majd a jegyzés lezárását követően az összeg tényleges terhelésre kerül.

A jegyzés sajátossága miatt, az értékpapírok jóváírása a számláján a jegyzés lezárását követő harmadik munkanapig történik meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy legkésőbb a jegyzési időszak utáni hét szerdáján jelennek meg az Egyéves Magyar Állampapírok a számláján.

Lehetőség van a jegyzési időszak alatt visszavonni a már beadott megbízásomat?

Nem, erre nincs lehetőség.


Határidős termékek

Mi kell ahhoz, hogy kereskedhessek a határidős piacon?

A határidős kereskedéshez külön határidős keretszerződést kell kötnie. Ezt online módon, a WebBrokerben teheti meg, a Ügyintézés/Szerződések menüpontban. A "Bizományosi keretszerződés (Tőzsdei szabványosított határidős ügyletekre)" mező mellett kattintson az "Aláírom" linkre. A megjelenő keretszerződés figyelmes elolvasása után kattintson az "Elfogadom" linkre a szerződés elfogadásához. Ezt követően várhatóan 1 munkanap múlva elérhetővé válik a határidős kereskedés.

Hogyan lehet a határidős pozíciókat fedezni?

Az Ügyféltől megkövetelt fedezet biztosítása a nyitott pozíció lezárásáig vagy kifutásáig kötelező, annak megfelelő mértékéről a kondíciós lista alapján az ügyfél kötelessége gondoskodni.

Fedezet mekkora része lehet állampapírban?

A fedezet 1x-es Keler része lehet maximálisan a határidős instrumentum lejáratánál hosszabb állampapírban.

Jogi vagy fizikai pénz használható fel határidős fedezetként?

Határidős fedezetként csak az a fizikai egyenleg használható fel, mely a következő 3 elszámolási napon is rendelkezésre áll.

Mikor változik a Keler alapletét összege?

Az alapletét változtatása a Keler Zrt. jogköre, ez elszámolóházi leiratban korábban megjelenik. A KBC Equitas által kért fedezet minden esetben az aktuális Keler letét követelményéhez igazodik.

Ha részvény és állampapír van a számlán és a fedezet lecsökken a határidős pozíció mögött, kényszer eladásra kerülnek a papírok?

Nem, a határidős pozíció kerül likvidálásra, vagyis az ügyfél birtokában lévő részvények és állampapírok eladásáról fedezetképzés céljából az ügyfélnek kell időben gondoskodnia.

Határidőnél van különbség normál és day-trade ügylet között?

Nincs, a kötés díja ugyanaz. A nyitott pozícióra elkülönítendő fedezet ugyanakkora.

Mit jelent az, hogy a társaságnak 5 nap áll rendelkezésre a kényszerlikvidálásra?

A netes kereskedés során a likvidálás fedezetlenség esetén azonnal megtörténik. Amennyiben ez pl. technikai okok miatt nem lehetséges, akkor a KBC Equitas-nak 5 nap áll rendelkezésére a likvidálásra. Ha ezt túllépi, az ebből eredő esetleges károkért az KBC Equitas felel.

Milyen határidőn belül egészíthető ki a fedezet, amennyiben erre szükség van?

A fedezetről minden esetben úgy kell gondoskodni, hogy a pozíció likvidálási szint alá ne kerülhessen. Amennyiben meglevő részvényeiből ad el fedezetképzés céljából, az nem feltétlenül menti meg a pozíciót a likvidálástól, mivel a prompt piac elszámolása T+3 napos, így az eladástól számított 2 napig nem képez fedezetet az eladási érték! Az állampapír értékesítéséből (T napos elszámolás) képzett pénz azonnali fedezetül szolgál.

Ha lejáratig nem zárja az ügyfél a határidős pozícióját, automatikusan jóváírásra vagy terhelésre kerül a számlán az ellenérték?

Igen, a kifutáskor meglévő nyitott pozíciók az instrumentum utolsó elszámolási ára alapján kerülnek elszámolásra.

Beleszámít-e a TDT fedezetbe a határidős nyitott pozíció miatt elkülönített összeg?

Nem, csak az ezen felül rendelkezése álló állomány terhére lehet TDT pozíciót nyitni.

Stop megbízást a BUX-ra is be lehet adni?

Igen, hasonló módon, mint a prompt piac esetében.

A határidős számla a prompt piactól elkülönítve kerül vezetésre?

Nem, a prompt és a határidős ügyletek egy számlán kerülnek nyilvántartásra.

Mit jelent a 20/12?

2020. decemberi lejáratot. A pontos lejárat napja mindig a hónap 3. pénteke.

Amennyiben nyereség jelentkezik az ügyfél számláján, felveheti-e?

Igen, a nyitott pozíciók fedezetéül szolgáló rész kivételével minden további fizikai egyenleg felvehető.

Határidős elszámolás - a határidős instrumentum ára csökkent de mégsem látom hogy kevesebb pénzem lenne, miért?

A határidős pozíciók pénzügyi elszámolása mindig nap végén történik. Vagyis az elszámoló árhoz képest sor kerül az ügyfél egyenlegének módosítására. A rendszerünkben csak ilyenkor változik meg a fedezetként rendelkezésre álló összeg.

A rendszer azonban a kereskedési nap során létrejött minden egyes kötés után átszámolja a fedezet értékét és ez alapján küld figyelmeztetést, illetve ez alapján történik a pozíció likvidálása is szükséges esetben. Ezért érdemes a fedezetről úgy gondoskodni ,hogy esetleges napon belüli nagyobb elmozdulás esetén se kerüljön sor kényszer likvidálásra, amennyiben ezt nem szeretné.

Mit érdemes tudni a határidős piacokról?

A határidős kereskedelem a világ meghatározó piacain lényegesen nagyobb volumenű, mint az azonnali piac (pl. részvénypiac), mind forgalmában, mind kötésszámában. A Budapesti Értéktőzsde sajátossága, hogy a határidős piacon szinte csak a magyar magánbefektetők kötnek, ezért jelentősége – a nemzetközi piacokhoz képest – lényegesen elmarad az azonnali piactól, ahol a részvényekkel leginkább a külföldi befektetők kereskednek.

Ez az oka annak, hogy a határidős termékek közül, csupán egy, az adott év decemberi lejáratú BUX kontraktus termék nevezhető megfelelően likvidnek.

Mitől függ a határidős termék ára?

A határidős termék ára leginkább attól függ, hogy a befektetők az alaptermék (pl. részvény), vagy alapérték (pl. BUX) jövőbeni értékének változásával kapcsolatosan mit gondolnak, emelkedést várnak vagy csökkenést, tehát optimisták vagy pesszimisták az alaptermék, alapérték növekedésével kapcsolatban.

Kockázatos-e a határidős termék?

A határidős termék kiemelt kockázatú, mert árát nem kell kifizetni, csak az árfolyamának változására kell fedezetet biztosítani. Ebből következik, hogy a fedezetként megkövetelt összeg lényegesen kisebb, mint a termék ára, tehát ugyanannyi pénzből sokkal nagyobb határidős pozíció nyitható, mint például az azonnali piacon, ahol a részvény teljes árát ki kell fizetni. A nagyobb pozíció, negatív árfolyamváltozás esetén, lényegesen nagyobb veszteséget eredményezhet. Felhívjuk minden tisztelt ügyfelünk figyelmét a határidős kereskedés kiemelt kockázatára!

Hogyan működik a határidős kereskedés?

A Budapesti Értéktőzsde határidős termékére kezdeményezett üzletkötés a jövőben egy meghatározott időpontra történő üzletkötést jelent. A jövőbeni meghatározott időpont jelenti a termék lejáratát, az ügylet kifutását. A szabványosított határidős piacon a kereslet-kínálat adta határidős árfolyamváltozás naponta egyszer, a nap végén, a határidős termék elszámolóáraként elszámolódik.

A napi árfolyamváltozásra a termék lejáratáig vagy a nyitott pozíció lezárásáig (ami minden kereskedési napon eszközölhető) az ügyfélnek fedezetet kell képeznie. Amennyiben a pozíció a termék lejáratáig nyitva marad, a lejárat napján meghatározott hivatalos elszámolóára alapján számolódik el (záródik a nyitott pozíció).

Milyen jelentési kötelezettség terheli jogi ügyfeleinket?

Az EMIR (European Market Infrastructure Regulation - 648/2012/EU) legfontosabb rendelkezése a jelentési kötelezettség, amely minden olyan jogi személy ügyfelünket érinti (ideértve a jogi személyiség nélküli gazdasági társaságokat), akik határidős termékekkel kereskednek. Az EMIR hatálya magánszemélyekre nem terjed ki.

A rendelet értelmében a határidős ügyletek kapcsán jogi személy ügyfeleinknek jelentési kötelezettsége keletkezik, amely jelentéshez LEI azonosítóval (Legal Entity Idenfier – jogi személy azonosító) kell rendelkezniük.

Hogyan juthatok hozzá a LEI azonosítómhoz?

Annak érdekében, hogy segítsük Ügyfeleinket az EMIR-hez kapcsolódó kötelezettségek teljesítésében, társaságunk felajánlja, hogy a határidős ügyletek jelentéséhez szükséges LEI azonosítót beszerzi számukra, és a jelentési kötelezettség teljesítését átvállalja.

Önnek ehhez csak egy megállapodást kell kitöltenie, és cégszerűen aláírva két példányban eljuttatnia társaságunk ügyfélszolgálatára (1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10.).

A megállapodás aláírásával Ön:

 • vállalja a LEI kód (LEI azonosító) beszerzés egyszeri díjának megfizetését (~100 EUR + Áfa - pontos mértéke kondíciós listánkban található)
 • elfogadja a jelentési kötelezettség átvállalásának havidíját (~8 EUR + Áfa - pontos mértéke kondíciós listánkban található)

Ezen díjtételek Társaságunktól független ügyintézés esetén is felmerülnek, és akár jóval magasabbak is lehetnek. A havidíjat nem számítjuk fel azokra a hónapokra, amelyek során ügyfeleink egyáltalán nem rendelkeztek nyitott határidős pozíciókkal.

Ha Ön mégis saját maga szeretné LEI azonosítóját beszerezni és jelentési kötelezettségének eleget tenni, erről egy jogi nyilatkozat kitöltésével és két példányban történő aláírásával tud rendelkezni.