Egyéves Magyar Állampapír

Az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) (korábban: Kamatozó Kincstárjegy (KKJ)) 1 éves futamidejű, fix kamatozású, 10.000,- Ft-os alapcímletű értékpapír. Jegyzés útján kerül forgalomba. Jegyezni névértéken, azaz 100%-os árfolyamon lehet. 

Az Egyéves MAgyar Állampapírról

  • 1 éves futamidő
  • 10.000 Ft-os alapcímlet
  • Fix kamatozás (jelenleg 3%)

Az egyéves futamidő a jegyzés lezárását követő második munkanaptól kezdődik. Futamidő végén a kamat a tőkével együtt a kamatadó levonását követően kerül az ügyfél számláján jóváírásra.

Az Egyéves Magyar Állampapírok utáni kamatbevétel adóköteles, kamatjövedelem után az adó mértéke jelenleg 15%.

Az Egyéves Magyar Állampapír megfelelő eszköz lehet ahhoz, hogy a számláján lévő készpénzét alacsony kockázatú, mégis hozamot termelő eszközbe fektesse.

ÍGY adhat Egyéves Magyar Állampapír jegyzésre vonatkozó megbízást

A WebBrokerben válassza a Kereskedés/Kamatozó kincstárjegyek menüpontot, válassza ki melyik számlájára szeretne jegyezni, majd adja meg a darbszámot, olvassa el, és - egyetértése esetén - fogadja el a tájékoztatókat, végül kattintson a Jóváhagyás gombra.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jegyzésre vonatkozó megbízás teljesítése során a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe nem mint forgalmazó jár el, az Egyéves Magyar Állampapírt bizományosként eljárva, saját nevében jegyzi le ügyfelei javára a K&H Bank Zrt.-nél mint elsődleges forgalmazónál.

Az Egyéves Magyar Állampapír megbízások beadására vonatkozó pontos díjakat mindenkori Kondíciós Listánkban találhatja meg.

Gyakran ismételt kérdések

Ki jegyezhet Egyéves Magyar Állampapírt?

Egyéves Magyar Állampapírt a forgalomba hozatal során (elsődleges piacon) devizabelföldinek és devizakülföldinek minősülő természetes személyek jegyezhetnek.

A jegyzésben és a másodlagos piacon résztvevők körét a a nyilvános ajánlattételi dokumentumok részletesen szabályozzák, melyek megtekinthetőek az ÁKK Zrt. honlapján.

Mettől meddig lehet jegyzési megbízást beadni Egyéves Magyar Állampapírra?

Jegyzési megbízást az adott heti nyilvános ajánlattételre hétfő reggel 8 órától péntek délután 4 óráig tud bármikor beadni a WebBroker rendszerben.

A megbízási díjat levonták, de az értékpapír nincs a számlámon. Miért?

A megbízás beadása után a Megbízási érték összegét pénzszámláján elkülönítjük, majd a jegyzés lezárását követően az összeg tényleges terhelésre kerül.

A jegyzés sajátossága miatt, az értékpapírok jóváírása a számláján a jegyzés lezárását követő harmadik munkanapig történik meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy legkésőbb a jegyzési időszak utáni hét szerdáján jelennek meg az Egyéves Magyar Állampapírok a számláján.

Lehetőség van a jegyzési időszak alatt visszavonni a már beadott megbízásomat?

Nem, erre nincs lehetőség.

Tarthatok TBSZ számlán Egyéves Magyar Állampapírt?

Igen, erre van lehetőség, viszont figyeljen arra, hogy függetlenül attól, hogy az Egyéves Magyar Állampapírt kamatadó-mentesen tartható a számláján, abban az esetben, hogyha TBSZ számláját 5 éven belül feltöri, úgy az állampapír hozamai után is kamatadó fizetési kötelezettsége keletkezik. Ha 5 évnél rövidebb távra kívánja pénzét Egyéves Magyar Állampapírtba fektetni, azt javasoljuk, hogy ez a NORMÁL számláján tegye.


nyilvános ajánlattételek

Bővebb tájékoztatás, és a hatályos 1MÁP ismertető az ÁKK Zrt. oldalán található.