Somi András
2016. augusztus 22. 11:38

Mi történt a certifikátkeresővel?

Az elmúlt hetekben sajnos több fennakadást is tapasztalhattak a frankfurti certifikátpiacon kereskedő ügyfeleink a certifikátkeresőnk működésében. A kritika jogos: valóban nem zökkenőmentes a kereső működése, de aktívan dolgozunk a kijavításán.

A certifikátkereső a frankfurti certipiac 2014-es bevezetése óta szolgálta az ügyfeleinket, a tapasztalatok alapján egész jól. A szakavatott szemeknek viszont már korábban is feltűnhetett, hogy a kereső nem a KBC Equitas saját szerverein működött, hanem a Deutsche Börse saját keresőjének magyar igényekre hangolt változata volt. Az elkészítésében aktívan közreműködtünk, de nem kizárólag saját termékünk.

A mostani változások oka az, hogy a Deutsche Börse a korábbitól eltérő beszállítóra bízta a kereső és más hasonló szolgáltatások üzemeltetését. Ez a KBC Equitas felületeibe beágyazott eszközt is érinti, egyelőre sajnos nem a kedvező irányban. A hibákkal tisztában vagyunk, és folyamatosan dolgozunk azon, hogy a partnerünk (pontosabban az ő partnere) végre az elvárt minőségben tudja a keresőnket működtetni. A reményeink szerint ez akár napokon belül megtörténhet, de a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy már két hete is úgy nézett ki, pillanatokon belül megoldódnak a gondjaink.

Mi változott meg?

A látszattal ellentétben a keresőben elérhető termékek és funkciók köre nem változott lényegesen, leginkább elnevezések cserélődtek. Ezek közül a legfontosabbak:

  • Warrantok: értékpapírosított opciós struktúrák, valójában ugyanazok a termékek (certifikátok), amik korábban szerepeltek a keresőben.
  • Omega: a tőkeáttétel mértékét tükrözi azoknál a termékeknél, ahol ez releváns.
  • Call/Put: leegyszerűsítve azt mutatja, hogy long vagy short irányú pozíciót képez le az adott termék.

Ezzel együtt a kereső működése nem tökéletes, előfordulhat, hogy bizonyos értékpapírok aktiválása nem működik a megszokott módon. Ez sem lehet viszont akadálya az újabb certifikátok, illetve warrantok felvételének, mert a Deutsche Börsén forgó certifikátokat - hasonlóan bármely más piacon elérhető értékpapírokhoz - kérésre bármikor szívesen felvesszük a kereskedési rendszerünkbe.

Ha szeretne új értékpapírt aktiváltatni a rendszerben, elég a kiválasztott értékpapír ISIN vagy WKN kódját elküldenie az ügyfélszogálatunknak az info@kbcequitas.hu emailcímre (célszerű természetesen jelezni, hogy a frankfurti certipiacra venné fel a terméket). Ez az út valamivel lassabb, mint az automatizált értékpapírfelvétel, de ugyanúgy járható, amíg helyre nem áll a legkényelmesebb megoldásunk.

(A Börse Frankfurt saját összetett certifikátkeresője itt érhető el, innen is ki lehet választani a szükséges termékeket.)

Mi lesz most?

Természetesen nem ülünk tétlenül a kereső hibáin, a partnerünk közreműködésével hamarosan megoldjuk a problémákat, és a certifikátok kereskedése ősszel visszatérhet a jól megszokott kerékvágásba. Addig is számítunk türelmükre és megértésükre, az okozott kellemetlenségkért pedig elnézésüket kérjük.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hasznos tanácsokat küldünk a befektetések sikeres kezeléséhez.