Nagy-György János
2019. május 13. 14:03

Vonzó szintekről töltődhet föl a Mol árfolyama

Első negyedéves gyorsjelentése után alaposan helybenhagyták a Mol részvényét, az árfolyam pár nap alatt 7,3 százalékot csökkent. Az első negyedév azonban ennyire nem sikerült rosszul, a befektetők talán túlzottan is büntették a részvényt. Pénteken már a pozitív fordulat jelei mutatkoztak a vonzó szintekre süllyedt árfolyamnál, a technikai kép pedig ma is jól néz ki a továbbra is erős fundamentumok mellett, így technikai alapú kereskedési ötletet fogalmazunk meg a Molra.  

Nem volt jó passzban az elmúlt hetekben a Mol részvénye, pedig a magyar olajpapír árfolyama húsvét után még 3450 forinttal sokéves csúcsot döntött. Utána viszont vesszőfutás kezdődött, sorozatban tíz egymást követő kereskedési nap gyengült az árfolyam, amely először a csökkenő olajárakat szenvedhette meg, majd az első negyedéves jelentésre reagáltak negatívan a befektetők.

Két hét leforgása alatt így a csúcshoz képest közel 12 százalékot esett az árfolyam, miközben kiesett az emelkedő trendcsatornából, és az 50 napos mozgóátlagot is letörte. Az árfolyam azonban péntekre már elég vonzó szintekre süllyedt, valamint fontos támaszok is védelmet nyújtottak a további esés ellen, így az utóbbi másfél nap emelkedése egy feltámadás kezdete lehet.

Nézzük meg az esés egyik kiváltó okát, az első negyedéves gyorsjelentést! A jelentést korábbi írásunkban részletesen feldolgoztuk, a negyedéves eredmények pedig enyhe csalódást okoztak. A tavalyi erős év után borítékolható volt a csökkenés, a CCS EBITDA 9 százalékkal, a nettó profit pedig 19 százalékkal zuhant vissza, főleg a finomítói árrések beszűkülésének köszönhetően. A visszaesés mértéke azonban meglepte az elemzőket, CCS EBITDA soron 5 százalékkal, nettó profit soron pedig közel 4 százalékkal volt gyengébb a negyedéves teljesítmény a konszenzushoz képest.

Ami viszont ennél fontosabb, hogy az eredmények teljes mértékben összhangban vannak a vállalat saját éves célkitűzéseivel,  az 514 millió dolláros CCS EBITDA időarányosan nem rossz az éves 2,3 milliárd dolláros tervszámhoz képest, úgy hogy az első negyedév általában gyengébb szokott lenni. Az első három hónapban generált 231 millió dolláros pozitív szabad cash flow is jó alapot adhat az éves célkitűzésekhez. Az elemzők pedig azért lehettek túlzottan is optimisták a jelentés előtt, mert az utóbbi negyedévekben a Mol jellemzően felülmúlta a saját várakozásait, valószínűleg ebben a negyedévben is erre számítottak. A tervszámok időarányos teljesülése tehát ezért lehetett csalódás, de a negatív árfolyam-reakció mértéke túlzottnak tűnik.

A csökkenés másik valószínűsíthető oka az olajárfolyam változása is lehetett, a Mol árfolyama húsvét után az olajárakkal együtt került csúcsra, majd együtt is kezdtek esni utána. Az olajárcsökkenés a kitermelés (upstream) szegmensnek nyilvánvalóan rosszul eshet, azonban a Mol számára a fekete arany árfolyam-változásának hatása nem ilyen egyértelmű, mivel a finomítói (downstream) üzletágnak épp az alacsonyabb olajár kedvező.

Míg egy hagyományos olajtársaság árfolyama jellemzően együttmozog a fekete arany árával, ez a finomításra az átlagosnál jobban specializálódott Molra már kevésbé igaz, például a tavalyi negyedik negyedévben az olajárak beszakadása ellenére is töretlenül menetelt felfele a cég árfolyama. Ráadásul a cég fel van készülve az olajárfolyam ingadozására, sőt Hernádi Zsolt vezérigazgató hosszabb távon a jelenleginél alacsonyabb Brent árfolyammal kalkulál, így nem valószínű, hogy az olajárak változása nagymértékű kockázatot jelentene a célkitűzések teljesítésében.

Összességében a társaság fundamentumai továbbra is rendben vannak, az első negyedéves eredmények közel sem olyan rosszak mint elsőre tűnhettek, és az esetleges olajárcsökkenés sem jelent igazán veszélyt. Legutóbbi, április eleji modellfrissítésünket továbbra is fenntartjuk, így 3560 forintra becsüljük a Mol részvény fair értékét.

Ahogy fentebb már említettük, a technikai kép is jól néz ki, az árfolyamesést a 3070 forint körüli támasz és a 200 napos mozgóátlag kettőse állította meg, ezekről indult meg a felpattanás. Az erősödés folytatódása esetén a 3200 forintos szint jelenthet rövid megállót, utána pedig az 50 napos mozgóátlag képezheti a következő kisebb akadályt. Hosszabb távon azonban az emelkedő trendcsatornába is visszakerülhet az árfolyam, melynek felső szára jelenleg 3550 forint körül húzódik, ennek elérése már közel 14 százalékos felértékelődést jelentene. A pozitív forgatókönyv létrejöttét segítheti az RSI indikátor is, mely nemrég adott vételi jelzést a túladott zónából kilépve.

Eladói nyomás kialakulása esetén a 200 napos mozgóátlag, és a 3070 forintos támasz kerülhet ismételten tesztelésre. Nagyobb zuhanás esetén pedig a 2960 forintos támasznak is vizsgáznia kellhet.

A Mol napi grafikonja (2019.05.13. 12:45)

A Mol heti grafikonja sem fest rosszul, itt is szépen kirajzolódik a 3070 forintos támasz, melyről már megtörtént a felpattanás. Pozitívum, hogy egy további támasz is megjelenik az 50 hetes mozgóátlag személyében, mely 3040 forint körül jelenthet védelmet. Felfele fontosabb ellenállásokat az emelkedő trendcsatorna szárai jelenthetnek, hosszabb távú cél itt is a felső szár elérése lehet.

A Mol heti grafikonja (2019.05.13. 12:45)

Mi a stratégia?

A kedvező technikai kép, valamint a stabil fundamentumokra alapozva vételi ötletet fogalmazunk meg.

  • Vétel a jelenlegi 3120 forintos szintek körül
  • Stop-loss 2950 forintnál, a fontos támaszok alatt
  • Célszint a 3560 forintnál, amely megegyezik a becsült fair értékkel, és az emelkedő trendcsatorna felső szára is itt jelöl ki egy középtávú technikai célszintet
  • Hozam-kockázat arány: 3 körüli
  • Júniusban várható (pontos dátum még nem ismert) 95 forint osztalék, valamint 47,5 forint rendkívüli osztalék kifizetése, ez összesen már 4,6 százalékos hozamnak felel meg. Az osztalékszelvény leendő leesése önmagában még nem sérti meg a technikai képet és a stop-loss szintünket.
  • Amennyiben az osztalékkifizetés pontos időpontjára fény derül, a stop-loss szint ennek függvényében felülvizsgálatra kerülhet

A Mol napi grafikonja (2019.05.13. 12:45)

A Bloomberg adatbázisa alapján az elemzők többsége optimista a részvénnyel kapcsolatban, a konszenzus 3606 forinton áll, amely 15,6 százalékos felértékelődési potenciált jelez, ez is megerősíti vételi ötletünket.

További elemzéseink a Mollal kapcsolatban itt olvashatóak.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.