Nagy-György János
2020. július 13. 15:00

Stabil maradt a Pepsi a járvány alatt is

Elindult a második negyedéves gyorsjelentési szezon, egyik első fecskeként a Pepsi is közzétette eredményeit. A vállalat az összes fontosabb soron felülmúlta az elemzői konszenzust, az előzetes várakozásoknál jóval kisebb volt az éves szintű visszaesés. A koronajárvány hatásaival szemben a Pepsi a versenytársaknál ellenállóbb lehet a nagyobb chips- és kekszkitettség, valamint az alacsonyabb súlyú éttermi értékesítés miatt. A továbbra is fennálló bizonytalanságok miatt azonban a menedzsment ezúttal sem tett közzé éves előrejelzést, viszont az osztalék és a részvény-visszavásárlási program tovább folytatódhat. A befektetők örülnek a jelentésnek, az árfolyam 2 százalékot meghaladó pluszban nyithat.

Nagy figyelem irányult a Pepsi ma délutáni gyorsjelentésére, amely az egyik első eredményközlés a második negyedévről, és már teljesen bemutatja a koronavírus hatásait is. A cég első negyedéves gyorsjelentése rekordbevételt eredményezett, igaz abba még csak csekély mértékben lógott bele a járvány. Azonban az már akkor bizakodásra adott okot, hogy a Pepsi a diverzifikált termékportfóliója, és viszonylag alacsony éttermi kitettsége miatt a szektoron belül kevésbé lehet érzékeny a járvány negatív hatásaira. Ez a várakozás az árfolyamokba is beépült, a Pepsi év eleje óta csak alig több mint másfél százalékot esett vissza, miközben a versenytárs Coca-Cola 18 százalékkal gyengült.

És ez a bizakodás nem volt teljesen alaptalan, a második negyedéves számok (amelyek a március 22- június 13 közötti 12 hétre vonatkoznak) csak mérsékelten lettek rosszabbak a tavalyi bázisnál. Ezzel pedig jelentősen felülmúlta a cég az elemzői várakozásokat is, a tisztított 1,32 dolláros EPS például minden elemzői tippet meghaladt. A koronavírus egyébként több oldalról is nyomást gyakorolhatott a marzsokra, csoportszinten a bevételek is csökkentek, és a járvány 400 millió dollár pluszköltséget is okozott a második negyedévben.

A bevételsoron közel 16 milliárd dollárt ért el a cég, így mérsékelt, 3,1 százalékos maradt a csökkenés. Azonban az organikus bevételváltozás csak mínusz 0,3 százalék volt, szemben a mínusz 2,9 százalékos várakozással. Ahogy más szektorokban is, a Pepsinél is megnövekedett a digitális értékesítés jelentősége, a menedzsment szerint több mint 3 milliárd dollár jön majd idén az online vásárlásokból.

A bevételeknél szembetűnő a keksz és chips szegmensek jó teljesítménye, az ezeken a területeken való magas kitettség most jól jött a Pepsinek. A járvány alatt az üdítő szegmens azért csökkent, az éttermi és az üdítőautomatás értékesítés is visszaesett, de a különféle tartósabb snack termékekből felhalmoztak az emberek, ezeknek a fogyasztását a jóval több otthonlét fokozhatta. Az észak-amerikai üdítő üzletág bevétele 7 százalékkal csökkent, míg a Frito-Lay 7 százalékkal növekedett a Quaker Food pedig 23 százalékkal bővült a régióban.

A „Snack” szegmens ellenállóságát a menedzsment is hangsúlyozta, a kommentek alapján pedig összességében elégedettnek tűnnek a negyedévvel. Tapasztalataik szerint a korlátozások feloldásával a forgalom is javulni kezdett májusban-júniusban. Viszont továbbra is nagy a bizonytalanság, a járvány második hulláma kockázatot jelent, így ezúttal sem tettek közzé éves előrejelzéseket. A vezetőség szerint a cég likviditása továbbra is megfelelő, és változatlanok az osztaléktervek és a részvényvisszavásárlási program is.

Kitörhet az árfolyam

Április óta nagyjából a 128 – 138 dolláros sávban oldalaz az árfolyam, amelynek jelenleg inkább a felső részéhez áll közelebb. Pénteken pedig egy fontos szintnél zárt az árfolyam, 134,5 dollárnál, ahol a 200 napos mozgóátlag húzódik. A mai gyorsjelentést jól fogadták a befektetők, 2 százalék fölötti pluszban nyithat az árfolyam, így a 200 napos mozgóátlagot határozottan átugorhatja. Sőt akár tesztelésre kerülhet a 138 dolláros szint is, amely a sáv felső széle is egyben.

A sávból való kitörés az erős eredmények után tehát kézzelfogható távolságba kerülhet, amennyiben pedig ez megvalósul, úgy a közel 148 dolláros csúcs is megcélozhatóvá válna. Érdekesség, hogy a sáv szélességéből számítva 148 dollárnál amúgy is adódna egy technikai célszint, amelynek elérése a pénteki záróárhoz képest 10 százalékos felértékelődést jelentene.

Amennyiben viszont elromolna a hangulat, akkor lefordulhat az árfolyam a 200 napos mozgóátlagról. Ebben az esetben a következő támaszt az 50 napos mozgóátlag jelentené 132 dollár körül, az alatt pedig 128 dollárnál a sáv alja képezi az újabb védvonalat, annak letörésével már jelentősen elcsúnyulna a technikai kép.

A Pepsi napi grafikonja (2020.07.13. nyitás előtt)

A jelentést követően több nagy elemzőház is megerősítette vételi ajánlását a Pepsire, a nagy többség optimista a részvénnyel kapcsolatban. A célárak átlaga 144,5 dollár, amely 7,4 százalékkal magasabb a pénteki záróárfolyamnál. A Pepsinél egyébként az osztalék sem számít kevésnek, a negyedévenkénti 1,02 dolláros kifizetés 3 százalék körüli osztalékhozamot jelent.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.