Cinkotai Norbert
2019. augusztus 1. 9:57

Stabil első féléven lehet túl a Richter

Stabil első féléves eredményt, és növekvő bevételt várunk a Richtertől a jövő héten kedden hajnalban érkező jelentésnél. A Vraylarból származó bevételek szépen nőhettek, és a devizahatások is azért inkább kedvezőek lesznek most. Kérdés persze, hogy az előrejelzésen hogyan módosít a menedzsment, a piaci reakció is talán ettől függhet majd.

Alapvetően erős negyedéven lehet túl a Richter, a június végével záródó 3 hónapos periódusban ugyanis növekvő árbevételről, és stabil profitról számolhat be. Ez az elmúlt másfél-két év után azért jól jöhet a cégnek, a stabil javuló teljesítményre ugyanis nagy szüksége lenne a cégnek és a befektetőknek is.

Számításaik alapján 118,6 milliárd forintos árbevételt érhetett el a Richter, ami 7,3 százalékkal haladná meg a tavaly év azonos időszakát. Látni kell, hogy így az elmúlt 3 negyedévben szép növekedést érhetett el a cég, tartja a Richter a magasabb egyszámjegyű százalékos bővülést éves alapon.

Ebben nagy szerepe lehet a javuló Vraylar-eladásoknak, ami szintén jelentősen nőhetett éves alapon a receptszámokból kiindulva. Így számításaik szerint a tavalyi 21,9 millió dollár után több mint 33 millió dolláros lehetett a Vraylar Richternek járó része, amivel több mint 3 milliárd forinttal nagyobb bevételt érhetett el a cég.

A földrajzi régiókat egyesével nézve persze azért nem egységesen jó a kép:

  • A régiós piacokon inkább gyengébb teljesítményt várunk, összhangban a menedzsment előrejelzésével is, pár százalékkal elmaradhat a Richter a tavalyi szinttől.
  • Itthon minimális növekedést várunk, összhangban az elmúlt negyedévek teljesítményével.
  • Európa többi részén viszont szép növekedés jöhet. Ennek egyrészt az az oka, hogy az Esmya már csak pár millió eurós értékkel van a bázisban, ehhez képest jöhet kis növekedés, másrészt a forint is gyengült az euróhoz képest.
  • A FÁK-országoknál szintén inkább gyengébb teljesítményt várunk, főleg az orosz piacon lehetnek nagyobbak a kihívások. Ez persze nem akkora meglepetés, a menedzsment legutóbbi előrejelzéséből is látszódott ez, ráadásul a RUBHUF kedvező irányú változása tompítja a gyengébb teljesítményt.
  • Kínában változatlanul úgy kalkulálunk, hogy nehezebb időszakot él meg a cég, és enyhébb visszaesést várunk forintban. A többi régióban minimálisan javíthat a Richter.

Összességében a gyógyszergyártás így 4,5 százalékkal növelheti bevételeit, ugyanakkor a durván 4 százalékos növekedés szinte teljesen a javuló Vraylar-eladásokkal, és a nagyon alacsony Esmya-eladásokkal magyarázható. Ezt leszámítva azért stagnálást látnánk. A nagykereskedelmi bevételek viszont szintén javulhatnak, mivel a román partnert a bázis időszakban már felfüggesztették, ehhez képest így sikerülhet jóval erősebb bevételeket elérni, igaz, az eredménytermelésben azért ez nem annyira látszódhat majd.

Mi arra számítunk, hogy a bruttó fedezet azért szintén meghaladhatja a tavalyi szintet, és az akkori 64,8 milliárd forinthoz képest 68,8 milliárd forintra növelhette azt a Richter. Látni kell, hogy az Esmya és a Vraylar magasabb értékesítésen belüli aránya egyaránt segíthetett, nem beszélve a valamennyi piacon lévő pozitív devizahatásról éves alapon.

Ugyanakkor az operatív kiadások is feltehetően szépen emelkedtek, így az üzemi eredményt nézve nagy növekedéssel azért nem számolunk, enyhén javíthatott csak a Richter. A 18,6 milliárd forintos EBIT pedig azt jelentené, hogy az első félévben ugyanúgy 35-36 milliárd forintos volt az üzemi eredmény, mint a tavalyi év első félévében.

Különbséget jelenthet viszont, hogy a mostani második negyedévben azért már nem várható annyira erős pénzügyi eredmény, mint egy évvel ezelőtt, amikor több mint 8 milliárd forintos volt a plusz. Mi a devizamozgásokból arra következtetünk, hogy durván 1,5 milliárd forintos lehetett a pénzügyi eredmény.

Emiatt az adózás előtti és nettó eredmény azért jócskán elmaradhat a tavalyitól. Az EPS az egy évvel ezelőtti 130 forint helyett csak 96 forintos lehet, de hangsúlyozni kell, hogy ez javarészt a devizamozgásokkal magyarázható. Ha pedig az egész első félévet nézzük, akkor az elmaradás nem igazán látszódna, a tavalyi 208 forint után 214 forintra várjuk az EPS-t.

Összességében tehát nagy meglepetésre nem kell készülni a Richtertől, a tavalyihoz nagyon hasonló második negyedéves, és első féléves eredményekről számolhatnak be. A kérdés persze az lehet majd, hogy az éves előrejelzést hogyan módosítja majd a menedzsment, erre a sajtótájékoztató kapcsán kerülhet majd sor, piacnyitást követően.

Hogy áll a papír?

Fontos lesz az előrejelzés, már csak amiatt is, mert a részvény az utóbbi hetekben azért többször is az 5000 forintos szint körül mozgott. Amennyiben nem rontja a kilátásokat a menedzsment, akkor azért jó eséllyel a szint felett is maradhat a papír, tekintve hogy a jelentésnél azért nem kell rossz eredményre készülni.

Emiatt nincs kizárva, hogy egy elfogadható előrejelzés után akár 5400 forintig is eljusson a papír, ahol a 200 napos mozgóátlag található. Ez azért nem lenne annyira nagy ugrás persze, de talán megalapozhatna egy tartósabb fordulatot is a mostani szintekről. Amennyiben persze a jelentéseknél gyakran látott forgatókönyv, tehát a gyengélkedés érvényesülne, akkor persze megint az 5000 forint körüli erős támaszt lehet érdemes figyelni. Lesz tétje tehát a jelentéseken túl az előrejelzésnek és a sajtótájékoztatónak is.

A Richter napi grafikonja (2019.08.01. 10:00)


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.