Sándor Dávid
2017. augusztus 11. 7:51

Rekordprofit az OTP-nél

Kivétel nélkül minden fontosabb eredménysoron megverte a várakozásokat az OTP a ma hajnalban közzétett második negyedéves gyorsjelentésével. A tisztított adózott profit ráadásul nem is akárhogyan, 14 százalékkal múlja felül a konszenzust, és a 78 milliárd forinttal minden idők legmagasabb értékét sikerült elérni. Ehhez persze a horvát Splitska akvizíciója is hozzájárul, de még ezt leszámítva is igen biztatóak a folyamatok az OTP-nél. A gyorsjelentés önmagában pozitív árfolyamreakciót indokolna, kérdés a tegnap estére igencsak elromló részvénypiaci hangulat hagy-e majd ennek teret. 15 százalékos pluszban levő kereskedési ötletünk stratégiáján egyelőre nem változtatunk, azt a mai reakció és menedzsment tájékoztatók függvényében később felülvizsgáljuk. 

A bank minden szinten jobb számokat hozott annál, mint amire az elemzők és a piac számított. A nettó kamatbevételben igaz nem sikerült nagy meglepetést hozni, de a nettó díj és jutalékbevételek soron igen. Igazából ennek köszönhető, hogy a működési eredmény 7,5 százalékkal múlja felül a konszenzust, amire a vártnál alacsonyabb céltartalékolás csak rásegít, hogy végül (tisztított) adózott eredmény soron 14 százalékkal sikerüljön megverni az előrejelzéseket.

A bank teljesítménye nagyon erősnek mondható, elég csak a nettó profit sorra nézni. Az egyszeri hatásoktól tisztított szám közel 80 milliárd forintot ért el, amire korábban még soha nem volt példa. Így egyébként az egy éves gördülő profit is új csúcsra hízott, az OTP-nek a válság előtt sem ment olyan jól, mint most.

Minek köszönhető ez?

Egyrészt annak, hogy a bevételi sor éves alapon 13 százalékkal bővült. Ebben persze a legutóbbi Splitska akvizíció hatása is benne van, hiszen májusban és júniusban már a horvát bank számait is konszolidálta az OTP. Sőt, ha éves alapon nézzük a változásokat, akkor a magyar egységnél az AXA portfólió átvétele is felfele tolja a számokat. A nettó kamatmarzs továbbra is csökken, a nettó díj és jutalékokon elérhető marzs azonban ezzel párhuzamosan tágult, ezen a soron részben emiatt (és nagyrészt persze a már említett Splitska hatás miatt) is tudott egész szép bővülést felmutatni az OTP.

A hitelvolumenek is részben az akvizíciók hatására híznak, de itt már ezeket leszámítva is pozitív folyamatok mutatkoznak. A teljesítő állomány 22 százalékkal nőtt, a Splitskát és AXA átvételt leszámítva pedig szintén volt 7,5 százalékos dinamika, ráadásul minden termékszegmensben növekedés látható. A magyar egységnél is kedvezőek a folyamatok, egyszeri hatások nélkül is van 10 százalékos bővülés éves alapon a teljesítő állományban, bár ezt továbbra is elsősorban a vállalati hitelek húzzák, de a fogyasztási hitelek is jól teljesítenek. A jelzáloghiteleknél stabilizálódás látszik negyedéves alapon a korábbi lemorzsolódáshoz képest.

Összességében azonban elmondható, hogy a volumenek növekedése miatt az OTP nettó kamatbevételei ismét növekedő pályára álltak, amire az elmúlt években a marzsok szűkülése és a hitelleépülési hullám miatt nem volt képes a bank.

Bár a magyar egységnél sor került 4 százalékos általános bérfejlesztésre, ezt azonban a járulékcsökkentés ellensúlyozta, így a működési költségek még csökkenni is tudtak éves alapon. A csoport egészében viszont volt egy 7 százalékos növekedés, amit a bolgár (marketing és tanácsadói költségek, illetve személyi létszám növekedése miatt), ukrán és orosz egységek jelentősebb költségnövekedése magyaráz. Fontos azonban azt is hozzátenni, hogy a költségek növekedése még így sem tudta elvinni az igen pozitív bevételi hatást, aminek köszönhetően a működési eredmény éves alapon 22 százalékkal hízott.

A késedelmes hitelek állomány az első negyedéves 3,4 milliárd forinttal szemben ezúttal 17 milliárddal nőtt, amiért legnagyobb részt az orosz egység tehető felelőssé. Bár a portfólió romlás mértéke még ott is alacsonyabb annál, amit az egy évvel ezelőtti hasonló időszakban láttunk. Mindenesetre ezúttal már a magyar, bolgár és ukrán egységben sem csökkent tovább az állomány. Mivel azonban a negyedévben a bank leírt és eladott késedelmes állományokat, a nem teljesítő hitelek aránya tovább csökkent 12,2 százalékra, ahol 2010-ben járt utoljára a mutató. Fontos azt is látni viszont, hogy még úgy is tovább csökkent a céltartalékolás mértéke, hogy közben a rossz hitelek fedezettségét sikerült meglehetősen magasan, 97,7 százalékon tartani.

Az egyes leánybankok közül természetesen továbbra is a magyar operáció dominál kimagasló eredményszámaival. Jó látni azonban, hogy a bolgár bank is stabilan szemmel látható eredményeket képes termelni, miközben az orosz egység 7,5 milliárdos profitjához a Splitskának köszönhetően a horvát leány is elkezdett felzárkózni a maga közel 7 milliárd forintos eredményével (ami ráadásul „csak” kéthavi Splitska eredményt tartalmaz egyelőre).

Összességében a negyedéves számok pozitív árfolyam reakciót indokolnának a mai kereskedésben, kérdés azonban, hogy a látványosan elromló nemzetközi környezet ezt lehetővé teszi-e. 

Az OTP napi grafikonja


Jogi nyilatkozat

A fenti elemzést a KBC Securities állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. Az elemzésben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített elemzését tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. Az elemzésben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben az elemzésben a KBC Securities további elemzéseire alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó elemzésben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy az elemzésben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen elemzés útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetok értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak így az elemzésben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését a belga pénzügyi felügyelet, a CBFA (Commissie Voor Het Bank-, Financie- en Assurantiewezen) ellenőrzi.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities Magyarországi Fióktelepének előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen elemzés tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen cikk nem a befektetési elemzések függetlenségének elomozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Szeretnék hasonló híreket kapni!
Adja meg e-mail címét, és heti hírleveleinkben küldjük el a legfrissebb elemzéseinket!

Adatait az adatkezelési tájékozatónak megfelelően kezeljük, e-mail címét nem adjuk ki harmadik fél számára.