Cinkotai Norbert
2019. augusztus 5. 10:10

Nem ez lesz a Telekom legjobb negyedéve

A tavalyinál valamivel gyengébb számokat várunk a Telekomtól a második negyedévben, ugyanakkor ez főleg az erős bázissal magyarázható. Összességében az éves célkitűzések így is tarthatóak, és a nyomott szinteken lévő részvénytől azért nem várunk negatív árfolyamreakciót.

A tavalyinál gyengébb második negyedévet zárhatott a Magyar Telekom június végével, a várakozásaink szerint a bevételek és a profit is enyhén csökkenhetett. Ettől persze még az éves célokat illetően nem kell pesszimistának lenni, azok jó eséllyel tarthatóak maradnak a szerda zárás után érkező jelentésben.

A bevételek 161,2 milliárd forintot tehettek ki, ez némileg elmaradna a tavalyi szinttől, majdnem 4 százalékos, 6,5 milliárdos lehet az elmaradás.

  • A mobilpiaci bevételek azért nőhettek, részben a mobiladat iránti növekvő igény miatt, de a készülékértékesítésekből származó bevétel is enyhén javulhatott, dacára a Huawei körüli problémáknak. Összesen a szegmensből 3,8 milliárd forinttal várunk nagyobb eredményt.
  • A vezetékes láb is jó eséllyel azért pluszos volt, a hangalapú bevételek ugyan továbbra sem erősek, de a tv-s és internetes bevételek azért ezt bőven kompenzálják. A negyedévben 1,5 milliárd forintos pluszt várunk tavalyhoz képest.
  • Macedóniában szintén inkább pozitívumokat várunk, és a korábbi fordulatot fenntarthatónak ítéljük meg, 600 millió forinttal várunk nagyobb árbevételt.
  • Az SI/IT projekteknél viszont valamivel gyengébb teljesítményt várunk, a 2018 második negyedévében látott magas szám nagyon erős bázis jelent, ráadásul akkor egyszeri tételek is segítették a céget. Összességében 20 milliárd forint körüli árbevételt várunk, több mint 10 milliárddal alulmúlva a tavalyi számot.

Összességében tehát főleg az utóbbi miatt láthatjuk majd a bevételek elmaradását, de az eredménytermelést illetően azért ennek olyan nagy hatása vélhetően nem lesz. Ugyanakkor azt látni kell, hogy a Telekomnál a bérköltségek az utóbbi időben azért enyhén emelkednek, miközben a járulékcsökkentés pozitív hatásai majd csak a harmadik negyedévtől, július elejétől jelentkezhetnek.

Az EBITDA eredmény így feltehetően a tavalyihoz hasonló szinten alakul majd, de ha az IFRS 16 szabályt is figyelembe vesszük, akkor közel 10 százalékos, 4,4 milliárd forintos növekedést láthatunk. Enélkül viszont nagyjából a tavalyi szinten lenne az EBITDA termelés. Az üzemi eredmény a valamivel magasabb amortizáció miatt pedig enyhén elmaradhat a 2018-as számtól, az akkori 21,2 milliárd forint után 20,3 milliárdot várunk.

Ezek után nem csoda, hogy a nettó eredménynél is kis csökkenést várunk, 13,7 milliárd forint után 11,8 milliárdra csökkenhet a Magyar Telekom nettó eredménye. Ebben benne lehet az is, hogy a tavalyi évben voltak nem realizált tételek is, amelyek segítették a nettó pénzügyi eredményt, továbbá az IFRS 16 figyelembevételével is lehetnek itt negatív hatások.

Összességében viszont továbbra is tarthatónak ítéljük meg az éves célokat, ahol kis bevétel csökkenést, és enyhén emelkedő EBITDA eredményt fogalmazott meg a menedzsment. A jelentésnél erre is figyelhetnek majd a befektetők, a múltban már párszor előfordult, hogy az augusztusi számoknál változtatott a vezetés az éves célkitűzéseken. Az osztalék viszont jó eséllyel marad majd a korábbi, 27 forintos szinten, ebben a múltban sem nagyon volt változtatás augusztus során.

Meddig mehet majd a papír?

A jelentésnél fontos lesz majd, hogy a másnapi kereskedésben csütörtökön merre veszi majd az irányt a papír. Ebből a szempontból nem túl jó ómen, hogy az utóbbi 6 jelentésnél csak egyszer sikerült pozitívan zárni a másnapot, és akkor is csak 0,4 százalékkal.

Ettől függetlenül azért érdekes a technikai kép a heti grafikonon, mivel az MACD vételi jelzést készül adni, ami például tavaly ősszel azért látványos menetelést előzött meg. A szintek szintén jól láthatóak, a támaszok 390 forint körül vannak hosszabb távon, míg az ellenállás 470-480 forint közelében található. Addig persze vannak kisebb szintek is, az 50 és 200 hetes mozgóátlag is ilyen lehet, első körben így legfeljebb 450 forintig érdemes most tekinteni.

Összességében azonban nagy izgalmakra talán nem kell most készülni, vélhetően az éves célokban nagy változás nem lesz, és az osztalék-előrejelzés is maradhat 27 forinton. Nyitott ötleteinken így nem változtatunk, melyek 3, illetve 13 százalékos pluszt mutatnak egyelőre.

A Magyar Telekom heti grafikonja (2019.08.05. 09:30)

Legutóbbi Telekom elemzéseink:


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.