Wolf Martin
2019. április 1. 16:12

Nem áprilisi tréfa: jól fest a Mol

Az éves számok és a frissített menedzsmentvárakozások érkeztével mi is felülvizsgáltuk korábbi várakozásainkat a Molnál. Nagy változást viszont egyelőre nem látunk a sztoriban, továbbra sem tűnnek rossznak a kilátások, a korábbi 3560 forintos fair érték becslésünket fenntartjuk. Emellett most a technikai kép is izgalmasan fest, a trendcsatorna aljánál mocorog az árfolyam, így érdemes lehet szorosan követni a következő napok mozgásait.

Nem szakadt meg a Mol lendülete legutóbbi modellfrissítésünk óta, az árfolyam mostanában már a 3300 forintos szintekkel viaskodik, több ízben sikerült már fölötte is zárni. Huzamosabb ideig azonban nem sikerült még ott megragadni, rendre lefordulás következett, pedig a korábbi, és a mostani frissített becslésünk alapján is lehet még egy közel 10 százalékos potenciál a Mol részvényében.

A főbb fundamentumokban azért sok minden nem változott tavaly november óta, a tavalyi egész éves számok, valamint az idei évre vonatkozó előrejelzés napvilágra került, ezek sok meglepetést számunkra nem szolgáltak, sok módosításra nem késztettek minket modellünkben. Ennek megfelelően fair érték becslésünkben sem kell sok változást keresni, most is 3560 forintot tartunk reálisnak a részvényért, persze az INA esetleges eladásának pozitív hatásait nem számolva. 

Mi lesz idén?

A tavalyi masszív 2,7 milliárd dolláros CCS EBITDA után idénre visszafogottabb számot vizionál a menedzsment, a korábbi befektetői prezentációk alapján látott sáv közepére lőttek a 2,3 milliárd dollárral. A csoportszintű beruházási kiadásokat 1,9-2,1 milliárd dollár közé teszik, a kettő különbségeként adódó egyszerűsített szabad pénzáram így jelentősen redukálódik a tavalyi közel másfél milliárd után, 0,2-0,4 milliárd dollár lehet idén. A kitermelés nagyjából szinten maradhat 110 ezer hordós napi átlaggal, az eladósodottsági mutató 2 alatt maradhat. A tavalyi eredményből pedig idén nyáron részesülhetnek a részvényesek, az alaposztalék 95 forint lehet, míg a rendkívüli kifizetés részvényenként 47,5 forint lehet. Mi azért nem lepődnénk meg egy ennél erősebb eredménytermelésen, már csak azért sem, ahogy azt tavaly is láttuk, a Mol év elején még hajlamos óvatosabb várakozásokat megadni.

A körülmények persze adottak a jobb teljesítményhez, az év végi nagy olajárzuhanás után már felpattant a Brent árfolyama, mostanra a 70 dollárt közelíti. Természetesen rengeteg dolog elmozgathatja innen a fekete arany árát, gondoljunk az OPEC+ kitermelés-kiigazítására, a robogó palaolaj-termelésre vagy a világ legnagyobb olajkészletén ülő és vergődő Venezuelára. Összességében mi úgy látjuk, hosszú távon maradhat ez az átlagos 65 dollár körüli szint. Ennél valamivel optimistábbak a legfrissebb előrejelzések, amik alapján pedig 70 dollárhoz közelebb alakulhat egy hordó ára.

Persze ez még mindig alacsonyabb a tavalyi 71 dollár fölötti szintnél, már csak ezért is alacsonyabb EBITDA termelést várunk idén a divíziótól. De a kitermelés mennyiségét illetően is a tavalyinál gyengébb szintet vizionálunk, igaz nem sokkal, 110,1 ezer hordós lehet a napi átlagos termelés, melyben főszerepe még mindig a Catcher mezőnek lehet a Kelet-Közép Európa mellett, míg hosszabb távon a komoly fejlesztéseken és bővülésen áteső Shaikan olajmező segíthet, de a norvég fúrások vagy az esetleges pakisztáni terjeszkedés is segíthetnek majd. A költségek terén mi konzervatívabbak vagyunk a menedzsmentnél, a jelenlegi 6,3 dolláros hordónkénti értéknél kisebb emelkedéssel számolunk a következő évekre.

Élesebb lehet a visszaesés a finomítási szegmensben idén, bár a tavaly év végén összeomló benzinárrések már valamicskét emelkedtek, miközben a dízelmarzsok még magasabban maradtak és maradhatnak. Ezzel együtt a Mol (is) jó helyzetben van a magas dízelkihozatala miatt, mely valamennyire ellensúlyozhatja a benzin áresése miatt kieső profitot. Petrolkémia vonalon nem várunk egyelőre nagy változást a marzsokban, a normalizáció folytatódását látjuk továbbra is, tonnánként 360-380 eurót vizionálva az elkövetkező években. Hosszabb távon a szegmens teljesítményét a stratégiai projektek sikeres megvalósítása határozhatja meg, gondolva főként a poliol üzemre, már 2021-ben hozzájárulhat a profittermeléshez, míg rövidtávon a hatékonyságot javító intézkedések segíthetnek a kedvezőtlenre forduló finomítói környezetet ellensúlyozni.

Nem sokat változott a véleményünk a kiskereskedelmi szegmenssel kapcsolatban, továbbra is impozáns növekedést várunk itt, miután a makrogazdasági kilátások továbbra is kedvezőek a régióban, az üzemanyag-keresletet is magasan maradhat még a közeljövőben. A nem üzemanyag-jellegű bevételekben még nagyobb mértékű növekedés jöhet, a mobilitási szolgáltatások felé nyitás is jó iránynak tűnik. A negyedik szegmens, a gáz esetében a tavalyi vesszőfutás után még nem várunk nagy változást, a szigorodó szabályozási környezet miatt a tavalyi EBITDA termelés lehet a reálisabb. 

A fentiekkel együtt a csoportszintű EBITDA 700 milliárd környékén maradhat (valamivel alatta) a következő két évben, míg a stratégiai projektek bedurranása után 2021-től már a tavalyi szinteket tartjuk reálisnak. Persze ezen projektek idén is fogják enni még a pénzt, a beruházási kiadások a tavalyi másfélszeresére nőhetnek, melyben oroszlánrésze a transzformációs projekteknek köszönhető, de az új székház és a Fresh Cornerré alakítások is viszik a forintokat.

A fentiek következményeként a szabad pénzáram az elmúlt években megszokott alatt alakulhat, de meglátásunk szerint így is maradhat tere az emelkedő osztalékkifizetésnek, az eladósodottsági mutatók rendben tartásának, a stratégiai beruházások után pedig akár a rendkívüli osztalék is visszatérhet.

Az INA-val kapcsolatban még továbbra is nagy a bizonytalanság, a pereskedés folyik, a privatizációs törvény módosításába pedig a horvát ellenzék már azt látta bele, hogy a horvát kormány nem is akarja már visszavásárolni a Mol részesedést. Ami biztos, hogy javában zajlik az amúgy masszívan veszteséges finomítói tevékenység átalakítása a horvát olajcégnél, melynek keretében a sziszeki finomítót ipari központtá alakítanák. Persze legegyszerűbb megoldás az üzem bezárása lenne, de ez vélhetően komoly ellenállásba ütközne horvát részről, így ha valahogy sikerül nyereségessé formálni a sztorit, az pozitív fejlemény lenne, nem is sajnálja rá a pénzt így a cég, 4 milliárd kunás büdzsével mehet a program.

Maradt még benne szufla

Az értékelési módszerünkben sok változás nem történt, a tőkeköltségben történt kisebb módosítás, de a végső érték szempontjából nem sok különbséget jelentett. Frissített modellünk alapján is 3560 forintot tartunk reálisnak a Mol részvényét illetően. Ezzel pedig a pesszimistább elemzők között vagyunk, az átlagos célár a Reuters adatbázisa alapján ugyanis 3668 forinton van a papírra.

A grafikont vizsgálva sem néz most ki rosszul a Mol, az árfolyam ugyanis éppen a hosszú távú trendcsatorna aljánál (és az 50 napos mozgóátlagnál) mocorog, így egy nagyobb felpattanás abszolút benne lehet a pakliban a napokban. A következő fontos lépés a 3350 forintos ellenállás leküzdése lehet, mely után a trendcsatorna tetejét is megnézheti a részvény. Ha letörné a fontos szinteket a részvény, akkor 3000 forintnál lehet fontos támasz.

A Mol napi grafikonja (2019.04.01. zárás után)


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.