KBC Securities
2014. december 5. 1:10

Mibe fektessünk 2015-ben?

Erős lábakon áll az amerikai gazdaság, ezért nem tart részvénypiaci lufitól a K&H Alapkezelő csapata, derült ki a KBC Equitas ügyfeleinek szervezett szerdai befektetési rendezvényen. A szakértők a 2015-ös befektetési lehetőségeket illetően az amerikai és német részvényeket még mindig vonzónak tartják, miközben a magyar részvénypiacot jelenleg inkább kerülnék. Az OPEC ülés az utolsó szög volt az olaj koporsójába, érdemes lehet a korábbiaknál alacsonyabb olajárakra berendezkedni.

Az alábbiakban a K&H Alapkezelő 2015-ös, befektetési lehetőségekkel kapcsolatos véleményét olvashatják, melyről a szakértők a KBC Equitas szerdai befektetési klubján részletesen is beszéltek.

Globális tekintetben továbbra is optimista a részvénypiacokkal kapcsolatban a K&H Alapkezelő, elsősorban fejlett piaci, amerikai, és német részvényeket favorizálnak. Amerikában a gazdasági növekedés megtámasztja a részvényeknek azt a magas értékeltségét, ami általában elbizonytalanítja a befektetőket. Ez talán azért is van így, mert az amerikai gazdaság több lábon álló, igen stabilnak tűnő fejlődést mutat, amit egyébként a nemrég zárult negyedév kedvező vállalati gyorsjelentései is visszaigazoltak.

Európában nem annyira egyértelmű a kép, mint a tengerentúlon, itt már sokkal inkább érdemes szelektálni a szakértők szerint. A defláció és a recesszió veszélye is fennáll a kontinensen, habár várhatóan nem futunk majd bele egy olyan helyzetbe, mint amit Japán éveken, évtizedeken keresztül volt kénytelen elszenvedni. Természetesen nem árt óvatosnak lenni, az európai kitettség felvételét például érdemes lehet olyan részvényeken keresztül vállalni, melyek bevételeiket globálisan, több országból szerzik.

Az olaj kapcsán már régóta beszélnek egyfajta kínálati sokkról, mégis mindenkit meglepett, hogy ennyire gyorsan és markánsan következett be az árfolyam zuhanása. A legutóbbi OPEC ülés volt az utolsó szeg az olaj koporsójában, ami miatt tartósabban is alacsony olajárakra lehet érdemes berendezkedni.

A Brent árfolyama

Mit várhatunk a magyar részvényektől?

A magyar részvénypiacot a politikai bizonytalanság miatt egyáltalán nem tartja vonzónak a K&H Alapkezelő csapata. A nagy magyar cégek közül ráadásul az OTP-n és a Richteren keresztül jelentős a nagy kockázatokat hordozó orosz kitettség. Az Oroszország elleni szankciók, illetve az alacsony olajár hatása a rubel jelentős gyengülésében ölt testet, ezt pedig a két magyar cég is megérzi.

A forinttal kapcsolatban az Alapkezelő általában elég negatív véleménnyel szokott lenni, de most úgy gondolják, hogy van esély az árfolyam stabilizálódására. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a gazdaságpolitikai döntéshozók esetlegesen a mostaninál gyengébb árfolyamot tarthatnak hasznosnak.

Ilyen és ezekhez hasonló befektetési döntéseket hoznak majd

Az egyedi befektetési sztorik meglovaglása érdekében az Alapkezelő új, Szikra névre keresztelt abszolút hozamú alapot indít. A többi alaphoz képest jelentős különbség, hogy a Szikrában nagyobb hangsúlyt fektetnek egyedi vállalati sztorik meglovaglására, de ha úgy tartják jónak, akkor a részvényeken túl más eszközkategóriák irányába is elmozdulhatnak.

Mivel a következő időszakban – például a Fed kamatpolitikájával kapcsolatos bizonytalanság miatt – az eddigieknél nagyobb volatilitásra számíthatunk, a piaci mozgásokra rugalmasan reagálni tudó befektetési politika szerepe felértékelődik a jövőben. A Szikra alapban nagyobb volatilitást is el tud majd fogadni az Alapkezelő annak érdekében, hogy középtávon (1-2 év) nagyobb hozamot érjenek el.

Ügyfeleink a következő módon jegyezhetnek az alap jegyeiből:

A Webbroker rendszerbe történő belépést követően Ügyfeleink az Egyéb megbízások fülön a Jegyzési megbízás menüpont alatt adhatnak le jegyzési megbízást a K&H szikra abszolút hozamú származtatott alap befektetési jegyeire 2014.12.13-ig!

A Petiből szintén elérhető a jegyzés, a Home Brokering/Jegyzés menüpont alatt a KHSZIKRA a kiválasztandó termék.

A Szikra alapról bővebb információkat ide, a linkre kattintva érhetnek el.


Jogi nyilatkozat

A fenti elemzést a KBC Securities állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. Az elemzésben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített elemzését tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. Az elemzésben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben az elemzésben a KBC Securities további elemzéseire alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó elemzésben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy az elemzésben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen elemzés útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetok értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak így az elemzésben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését a belga pénzügyi felügyelet, a CBFA (Commissie Voor Het Bank-, Financie- en Assurantiewezen) ellenőrzi.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities Magyarországi Fióktelepének előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen elemzés tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen cikk nem a befektetési elemzések függetlenségének elomozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Szeretnék hasonló híreket kapni!
Adja meg e-mail címét, és heti hírleveleinkben küldjük el a legfrissebb elemzéseinket!

Adatait az adatkezelési tájékozatónak megfelelően kezeljük, e-mail címét nem adjuk ki harmadik fél számára.