KBC Securities
2014. december 5. 1:10

Mibe fektessünk 2015-ben?

Erős lábakon áll az amerikai gazdaság, ezért nem tart részvénypiaci lufitól a K&H Alapkezelő csapata, derült ki a KBC Equitas ügyfeleinek szervezett szerdai befektetési rendezvényen. A szakértők a 2015-ös befektetési lehetőségeket illetően az amerikai és német részvényeket még mindig vonzónak tartják, miközben a magyar részvénypiacot jelenleg inkább kerülnék. Az OPEC ülés az utolsó szög volt az olaj koporsójába, érdemes lehet a korábbiaknál alacsonyabb olajárakra berendezkedni.

Az alábbiakban a K&H Alapkezelő 2015-ös, befektetési lehetőségekkel kapcsolatos véleményét olvashatják, melyről a szakértők a KBC Equitas szerdai befektetési klubján részletesen is beszéltek.

Globális tekintetben továbbra is optimista a részvénypiacokkal kapcsolatban a K&H Alapkezelő, elsősorban fejlett piaci, amerikai, és német részvényeket favorizálnak. Amerikában a gazdasági növekedés megtámasztja a részvényeknek azt a magas értékeltségét, ami általában elbizonytalanítja a befektetőket. Ez talán azért is van így, mert az amerikai gazdaság több lábon álló, igen stabilnak tűnő fejlődést mutat, amit egyébként a nemrég zárult negyedév kedvező vállalati gyorsjelentései is visszaigazoltak.

Európában nem annyira egyértelmű a kép, mint a tengerentúlon, itt már sokkal inkább érdemes szelektálni a szakértők szerint. A defláció és a recesszió veszélye is fennáll a kontinensen, habár várhatóan nem futunk majd bele egy olyan helyzetbe, mint amit Japán éveken, évtizedeken keresztül volt kénytelen elszenvedni. Természetesen nem árt óvatosnak lenni, az európai kitettség felvételét például érdemes lehet olyan részvényeken keresztül vállalni, melyek bevételeiket globálisan, több országból szerzik.

Az olaj kapcsán már régóta beszélnek egyfajta kínálati sokkról, mégis mindenkit meglepett, hogy ennyire gyorsan és markánsan következett be az árfolyam zuhanása. A legutóbbi OPEC ülés volt az utolsó szeg az olaj koporsójában, ami miatt tartósabban is alacsony olajárakra lehet érdemes berendezkedni.

A Brent árfolyama

Mit várhatunk a magyar részvényektől?

A magyar részvénypiacot a politikai bizonytalanság miatt egyáltalán nem tartja vonzónak a K&H Alapkezelő csapata. A nagy magyar cégek közül ráadásul az OTP-n és a Richteren keresztül jelentős a nagy kockázatokat hordozó orosz kitettség. Az Oroszország elleni szankciók, illetve az alacsony olajár hatása a rubel jelentős gyengülésében ölt testet, ezt pedig a két magyar cég is megérzi.

A forinttal kapcsolatban az Alapkezelő általában elég negatív véleménnyel szokott lenni, de most úgy gondolják, hogy van esély az árfolyam stabilizálódására. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a gazdaságpolitikai döntéshozók esetlegesen a mostaninál gyengébb árfolyamot tarthatnak hasznosnak.

Ilyen és ezekhez hasonló befektetési döntéseket hoznak majd

Az egyedi befektetési sztorik meglovaglása érdekében az Alapkezelő új, Szikra névre keresztelt abszolút hozamú alapot indít. A többi alaphoz képest jelentős különbség, hogy a Szikrában nagyobb hangsúlyt fektetnek egyedi vállalati sztorik meglovaglására, de ha úgy tartják jónak, akkor a részvényeken túl más eszközkategóriák irányába is elmozdulhatnak.

Mivel a következő időszakban – például a Fed kamatpolitikájával kapcsolatos bizonytalanság miatt – az eddigieknél nagyobb volatilitásra számíthatunk, a piaci mozgásokra rugalmasan reagálni tudó befektetési politika szerepe felértékelődik a jövőben. A Szikra alapban nagyobb volatilitást is el tud majd fogadni az Alapkezelő annak érdekében, hogy középtávon (1-2 év) nagyobb hozamot érjenek el.

Ügyfeleink a következő módon jegyezhetnek az alap jegyeiből:

A Webbroker rendszerbe történő belépést követően Ügyfeleink az Egyéb megbízások fülön a Jegyzési megbízás menüpont alatt adhatnak le jegyzési megbízást a K&H szikra abszolút hozamú származtatott alap befektetési jegyeire 2014.12.13-ig!

A Petiből szintén elérhető a jegyzés, a Home Brokering/Jegyzés menüpont alatt a KHSZIKRA a kiválasztandó termék.

A Szikra alapról bővebb információkat ide, a linkre kattintva érhetnek el.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.