Cinkotai Norbert
2018. július 4. 10:34

Megint fényesen csilloghat az arany?

Fontos támaszoknál van az arany az utóbbi napokban, és mintha fordulat jeleit kezdené mutatni a nemesfém. A felértékelődési potenciál akár 100 dolláros, 8 százalékos is lehet, emiatt a hozam-kockázat arány sem tűnik rossznak ezeken a szinteken.

Rendkívül izgalmasan fest az arany árfolyama az elmúlt napokban, mind a heti, mind pedig a napi grafikon tartogat izgalmakat. Az elmúlt hetek, sőt inkább hónapok nem a nemesfém szárnyalásáról szóltak, ebben szerepe lehetett persze a dollár erősödésének is. Összességében az 1360 dolláros szintekről egészen 1240 dollárig, közel 10 százalékot csúszott vissza az arany.

Itt azonban továbbra is nagyon erős szintek vannak, és erről próbál most is fordulni az árfolyam. Legutóbb tavaly év végén sikerült megfordulni innen, a fordulat pedig igen gyors volt, a mozgóátlagokat is könnyedén törte át az arany. Emiatt most is lehet esélyt adni erre, ráadásul az RSI vételi jelzést adott a túladott zónából való kifordulással. Az MACD még ugyan nem, de erre is bőven lehet esély, ha nem romlik el a technikai kép.

Van rá esély, hogy egy ideig így sávozást mutathat az arany, ami 1240-1360 dollár között lehet. Látni kell, hogy akik ebben bíznak, most igen kedvező hozam-kockázat arány mellett szállhatnak be. Felfelé nagyjából 100 dollár az emelkedési potenciál, míg lefelé 1240 dollár alatt már lehetne stoppolni, itt ugyanis kiesne a sávból az arany.

Az arany napi grafikonja (2018.07.04 10:00)

Optimizmusunk a heti grafikon alapján is indokolt lehet. 2015 közepe óta mozog emelkedő trendben az arany a korábbi nagy esések után, egyelőre ez töretlen még a mostani mozgásokkal is. Látni kell, hogy a trendvonal mellett a 200 hetes mozgóátlag is támaszt jelenthet 1230 dollárnál. Ez alapján valóban bivalyerős támaszai vannak itt most aranynak.

Az ellenállások ez alapján is 1360 dollár körül vannak, vagyis rövid-közép távon akár 10 százalékos emelkedés is benne lehet most az árfolyamban. Egyedül az RSI és MACD indikátorok adnak némi okot az elbizonytalanodásra, itt még a fordulat nem látszódik, de ha nem csúszik lejjebb az arany, akkor előbb utóbbi lehet itt is fordulat az indikátorokban.

Összességében tehát a felértékelődési potenciál most jócskán meghaladja a kockázatot, így a kockázatkedvelő befektetők számára ez most izgalmas terep lehet. Persze az idén megnövekedett piaci volatilitás miatt a szigorú kockázatkezelés továbbra is nagyon fontos.

Az arany heti grafikonja (2018.07.04 10:00)

Az arany mozgásából főleg ETF-ek és certifikátok segítségével lehet profitálni. Előbbi kapcsán érdemes figyelni a KID jelenlétére az új szabályok miatt, ezzel a keresővel lehet könnyebben eligazodni. A certifikátokkal kapcsolatban a certifikátkereső nyújthat hasznos segítséget.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.