Cinkotai Norbert
2019. március 4. 17:05

Magyar Telekom: Van benne fantázia?

Felkavarta az állóvizet a Telekom február végi gyorsjelentésével, az erős éves számok, és az összességében jónak ígérkező év mellett pedig az osztalékpolitikában is változások jönnek. A befektetők bőszen találgatnak, de jó eséllyel a cég erős készpénztermelést mutathat a következő években, a várható kiadások ellenére így van tér az osztalék növelésére, vagy éppen az eladósodottság csökkentésére, amiből vagy így, vagy úgy, de profitálhatnak a részvényesek. Fair érték becslésünket, és célszintünket így 550 forintra emeljük, és továbbra is optimisták vagyunk a részvényre.

Finoman szólva sem volt unalmas a Magyar Telekom elmúlt pár hónapja a tőzsdén, a cég ugyanis igen erős számokat produkált 2018-ra, és a 2019-es évben sem vár visszaesést. Hamarosan elindulhat a Digi mobilszolgáltatása, de a fő attrakció mégis csak az volt, hogy a telekomcég szakított eddigi osztalékpolitikájával, és lecseréli. Mire is? Hát valami nagyon másra, az biztos.

Ami tehát biztos, hogy mostantól semmi sem biztos. Ez nyilván vicces egy tőzsdei cég kapcsán, de azért látni kell, hogy a Telekom amit az osztalékról mondott februárban, az mindig úgy is lett jövő év májusában, és a befektetők szinte azt is biztosra vehették, hogy kb. 5 forintosával fog mozogni az osztalék.

Innentől kezdve viszont nagyon más játék veszi kezdetét, és ennek azért az sem biztos, hogy az osztalék lesz a legfőbb kérdése. Egy osztalékpapír kapcsán furcsa lehet ez, de lentebb részletesen kifejtjük az okokat. Nem lesz rövid.

Teljesülhetnek az éves célok?

Induljunk el lassan, és kezdjük az elején. A Magyar Telekom éves céljai közül alapvetően három igazán fontosat találhatunk, ebből kettő kapcsán tudjuk elemezni, hogy mennyire teljesíthető:

  • Árbevétel: enyhe csökkenés (tehát kb. 645-650 milliárd forint)
  • EBITDA: 1-2 százalékos növekedés (tehát kb. 195 milliárd forint)
  • Osztalék: 27 forint részvényenként (bővebben erről lentebb)

1) Árbevétel

Ez talán a könnyebb kérdés. A Telekom nem volt túl ambiciózus az idei célokat illetően, visszaesést várnak.  Ez azért elég erős hátraarc lenne az idei remek teljesítmény után, amikor is 7,5 százalékos volt a bevétel növekedése. Mindezt ráadásul annak ellenére érte el a Telekom, hogy az energiaipari bevételek 4,6 milliárd forinttal lettek kisebbek (tehát 0), mint 2017-ben.

Mi azért azt gondoljuk, hogy ennél erősebb lehet a Telekom. Na, nem feltétlenül a vezetékes szegmensben, ahol a hangalapú bevételek csökkenése továbbra is trend (nem meglepetés ez 2019-ben). A TV és Internet bevételek azért nem alakulnak rosszul, tudják ellensúlyozni a vezetékes szegmens csökkenését, összességében nagyon enyhén pluszosak a folyamatok. A 3 szolgáltatás itthon, együttesen, durván 125-130 milliárd forint között hozott az elmúlt években, nem nagyon látszik, hogy ez mitől változna meg gyorsan.

Közben Macedónia is elég stabil, inkább a pozitív folyamatok látszódnak, egy úgynevezett trendforduló. A teljes bevétel a majdnem 51,7 milliárd forintig való lassú lemorzsolódás után megindult felfelé, most már talán lehetnek optimistábbak az elemzők, de azért túlságosan nem érdemes, nagy növekedési potenciált azért most még kár lenne azonosítani.

A fennmaradó kérdés így már csak az IT-bevételeknél, és a mobilbevételeknél van. Előbbi kapcsán azért pesszimistábbak lennénk a 2018-as választási év után, de nagy visszaesésekre azért aligha kell számítani, ráadásul a Telekom nem csak a kormányzati szektorban rendelkezik kizárólagosan jó pozíciókkal.

A mobilpiaci trendek pedig erősek, ahhoz legalábbis eléggé erősek, hogy véleményünk szerint ellensúlyozni tudja a FENTI kiesést a bevételnél. Az adat iránti kereslet továbbra is nagyon erős, és a feltöltőkártyás SIM kártyák száma is rohamosan csökken, terelve ezzel a lakosságot a drágább előfizetéses díjcsomagokba. Ez azért elég meghatározó trend, és nagyon úgy fest, hogy egyik sem szakad meg 2019-ben.

Kis kitérő: Digi

A nagy kérdés a Digi várható idei indulása lehet majd, a pletykált 10 eurós korlátlan szolgáltatással. Ez durván 3500 forintot jelenthet havonta, ami kb 40-42 ezer forintos éves költség. Mi úgy véljük, hogy ez azért nem az alsóbb réteget célozza árazásban, a középréteg számára pedig kérdéses, hogy mennyire lesz majd jó a minőség (mi történik a város határán kívül?). Mivel ezek még nyitott kérdések, így egyelőre nagy pánikra talán nincs ok, a pár éve írt forgatókönyvek közül egyelőre inkább a Telekom számára kevésbé rossz tűnik megvalósulni.

Összességében így nem számítunk arra, hogy látványos vándorlás vegye kezdetét az egyébként sem túl mobilis lakossági mobilpiacon. A Digi főleg a saját előfizetéses vezetékes ügyfeleit célozhatja, és lassan építheti fel piaci részesedését. Ez alapján a Telekomnak nagyon nagy félnivalója talán még nincs, és azzal, hogy 1) a mobiladat iránti kereslet ennyire erős, továbbá hogy 2) a feltöltőkártyások száma is csökken, ráadásul 3) a Digi is nagyon sokat csúszik, bevételben azért jócskán kedvezőbb lehet a helyzet, mint amit még két évvel ezelőtt vártunk, pláne a cég mérlegében. Erről majd még később is írunk.

Visszatérve a fentiekhez még egy gondolat: a Telekom azért szereti alulbecsülni februárban az éves számokat. Csak pár példa:

  • 2018, februárban 600 milliárdos várakozás, tényszám 657 milliárd forint
  • 2017, februárban 560-570 milliárdos várakozás, tényszám 610,9 milliárd forint
  • 2016, februárban 580-590 milliárdos várakozás, tényszám 602,7 milliárd forint

Összegezve tehát mi azt gondoljuk, hogy a Telekom ezeket a célokat bőven teljesítheti, sőt, a 2018-as szinteket is elérheti. Mi egyelőre 657 milliárd forintot várunk, miközben az elemzői konszenzus nem ennyire optimista.

2) Költségek, profit, EBITDA

Ez a keményebb kérdés, a költségeket ugyanis talán nehezebb megjósolni. Ettől függetlenül azért lehet támaszkodni pár dologra.

  • A bruttó fedezeti hányad szerintünk erősödhet a nagyobb mobilbevételek miatt, bár azért nagy javulást nem kell várni 2018-hoz képest.
  • A bérköltségeknél nagy ugrásra nem számítunk, minimálisan lassulást mutat a hazai bérköltségek növekedési üteme, bár még így is erős. Részben ellensúlyozhatják ezt az alacsonyabb járulékok.
  • Az egyéb költségeknél nagy meglepetésre nem kell készülni, bár az tény, hogy azért az új székház bérleti díja néhány milliárd forintot számíthat.

A fentiek alapján tehát azért lesz némi költségnyomás a Telekomon, de az EBITDA jó eséllyel a tavalyihoz nagyon hasonló szinten alakul majd, mi 192,8 milliárd forinttal számolunk. A konszenzus kicsivel pesszimistább csak, 191,8 milliárd forintot várnak.

Egyébként a fentiek itt is elmondhatóak, az EBITDA becslések is februárban jellemzően pesszimisták, a tényszámok az elmúlt években meghaladták ezeket. A menedzsment durván 195 milliárd forintos várakozását így akár túl is teljesítheti a piac, bár erre azért kisebb esélyt adunk, mint az árbevétel kapcsán.

Hosszabb távon mi a kilátás?

A modellünk szempontjából persze nem csak az idei, hanem a hosszú távú folyamatok még fontosabbak. Az eddig leírtakhoz képest viszont nagy változások azért nem várhatóak. A mobilpiaci bevételek 2019 után véleményünk szerint stabilak maradhatnak majd, és durván 320 milliárd forint körül alakulhat éves szinten. Míg az adat iránti igény és az előfizetéses ügyfelek aránya nőhet, a Digi némileg az árak emelkedését korlátozhatja a piacra lépésével, és az összes ügyfélszámra nézve is kissé negatív hatást gyakorolhat.

A vezetékes láb kapcsán szintén csak legfeljebb nagyon enyhe növekedés várható, változatlan felosztással. A vezetékes telefonálás egyre kevésbé lesz majd divatos, míg a TV-ből származó bevételek emelkedhetnek, köszönhetően a magasabb előfizetői számnak, és az IPTV terjedésének. A vezetékes internetből szintén kicsivel nagyobb bevételek jöhetnek, a szélessávú internet ugyanis a gazdasági folyamatok javulásával még újabb háztartásokat is elérhet.

A fentiek után mi arra számítunk, hogy összességében a magyar bevételek a következő években már jó eséllyel inkább csak stagnálni fognak, ezért viszont inkább a Digi mobilpiaci belépése tehető felelőssé, illetve az a tény, hogy a Vodafone-UPC megállapodás miatt még egy szereplő tud majd teljeskörű (4play) szolgáltatásokat nyújtani.

A macedón leány kapcsán nagy fordulatra azért nem kell készülni, a bevételek szintén jó eséllyel azt nyújthatják majd később, amit idén is, tehát a durván 55 milliárd forint körüli szintek lehetnek reálisak.

Mindent összegezve mi úgy számolunk, hogy megközelítőleg a 655-660 milliárd forint körüli árbevételekkel lehet kalkulálni az előttünk álló években. Ez egybevág a Telekom hosszú távú várakozásaival is. 2021-re megközelítőleg a 2019-hez hasonló árbevételt vár a vezetés, vagyis a menedzsment szerint a növekedés az előttünk álló években nagyon limitált lehet, bár ettől függetlenül mi úgy véljük, ezek azért inkább enyhén pesszimista várakozások, minimális javulás talán lehetséges, főleg ha Digi még innen is sokat fog késlekedni a piacra lépéssel.

A költségek terén viszont lehet némi pozitívum, mivel a nagyobb hozzáadott értékű szolgáltatások (adat vs. hang) jobb marzsokat jelenthet, ez pedig enyhén javíthatja a fedezeti hányadokat. A bruttó marzsok javulása mellett viszont a bérköltségek növekedésére azért lehet még számítani a mostani szintekről, így ha megmaradnak a különadók, és az egyéb költségek sem csökkennek jelentősen, akkor az EBITDA termelésben nagy felfutásra azért nem kell számítani.

Mi úgy véljük, hogy az előttünk álló években 200 milliárd forint alatt maradhat az EBITDA eredmény, de az IFRS 16-os változásokkal nem számolva. Ennek hatása, hogy a költségek csökkennek majd, ám ezeket beruházásként számolja el a vállalat, vagyis az EBITDA eredményt elvileg növelni fogja a hiányuk, de a CAPEX-et is, így a készpénztermelésre nem jár érdemi hatással. Mi a stratégiai kilátások és a jobb összehasonlítás miatt egyelőre ezeket a változásokat nem építettük bele a modellbe, de később megtesszük majd.

A lényeg viszont úgy is a készpénztermelésen van, ami véleményünk szerint azért igen erős lehet a következő években. Mi a különböző aukciók miatt durván 100 milliárd forintos extra beruházási költséget várunk a következő 3 évben, de még így is összesen 115 milliárd forint körüli kummulált készpénzáramlás várható, ha kiszűrjük a kamatköltségeket (FCFF).

A korrekciós tényezők figyelembe vételével mi úgy találtuk, hogy várakozásaink nagyjából megegyeznek a Telekom menedzsmentjének előrejelzésével. Ők a következő években 5 százalékkal emelkedő cash flow-t várnak, 2021-re pedig ez elérheti a 85 milliárd forint körüli éves szintet, de hangsúlyozzuk, a spektrum akvizíciók nélkül.

Összességében így egy meglehetősen erős készpénztermelési képességgel rendelkező vállalatot láthatunk, az előttünk álló években pedig hosszabb távon is reális lehet, hogy 80 milliárd forint körüli készpénztermelést (FCFF) érjen el a vállalat. Ez a Telekom számításainak megfelelve durván 80 milliárd forint körüli szabad cash-flowt jelentene, vagyis bőven ad lehetőséget a magas osztalékok fizetésére, legalábbis elméletben.

Osztalékpolitika? Van? Nincs?

A Telekom jelentésének és későbbi bejelentésének ez a sarkalatos pontja, ezen nem árt elidőzni. A fentieket persze nem baj hogy tisztáztuk, az ugyanis látható, hogy a Telekom azért jó eséllyel erősen fog teljesíteni a következő években. Az viszont már nem egyértelmű, hogy az osztalék is jól fog alakulni.

Az eddig osztalékpolitikának ugyanis vége, ennek legfőbb pontja az volt, hogy az eladósodottsághoz kötötte azt a vezetés, hogy mennyit tervez fizetni. 2010 óta vizsgálva ezt gyorsan látható, hogy a 2013-as és 2014-es spektrum akvizíciók költségei jelentősen megnövelték az eladósodottságot, és nem volt ördögtől való a válság utáni negyedik-ötödik évben úgy hozzáállni, hogy az esetleges hozamemelkedés negatív hatásait ellensúlyozandó, inkább az anyavállalattal szemben fennálló adósságot csökkentsük, semmint folytatni az erős osztalékfizetéseket.

Ez mostanra szépen meg is történt, a Telekom eladósodottsága 30,7 százalékra csökkent, 2010 elején volt utoljára ennyire alacsonyan, tehát közel 10 éves rekordot dönthet meg a vállalat. Azt is látni kell, hogy a nettó adósság/EBITDA mutató is egyre jobb, ha az aktuálisan eltelt 12 hónapot nézzük, akkor a Telekom mutatója 1,41-es, utoljára pedig 2012 végén állt ennyire jól a vállalat. Summa summarum, a cél teljesült, az adósság szintje mostanra teljesen jól kezelhető.

Ezt persze lehetett várni, mi is jó ideje felhívtuk már rá ügyfeleink figyelmét, hogy a Telekom hamarosan kieshet az eladósodottsági célsávból, az ebből adódó ellentmondást pedig vagy magasabb osztalékokkal (nem ez történt meg), vagy új osztalékpolitikával oldhatja meg a vállalat. Utóbbi lett a válasz.

Az viszont nagy kérdés, hogy a mostani osztalékpolitika pontosan mi is, ha nevezhetjük ezt annak egyáltalán. Az ugyanis nem ad túl nagy vizibilitást, hogy 13-14 hónapra előre megmondja a menedzsment az osztalékot, de onnantól a befektetők fantáziájára bízza. A félreértések elkerülése végett, ez nem feltétlenül baj, de a tervezhetőséget rontja. A kérdés csak az, hogy a Telekom kiszámíthatóságán és hitelességén tud-e javítani.

Az ugyanis egyértelműen nagy kockázat, hogy a Digi jön, és az is kockázat, hogy az 5G sokba kerülhet. A Telekom aligha akarja megismételni a pár évvel korábbiakat, és nem szeretne megint pár évig 0 forintokat (tehát semmit sem) fizetni a részvényeseknek. Emiatt talán jobb, ha nem feltétlenül köti meg előre a saját kezét egy olyan helyzetben, ahol ők sem látják kristálytisztán a jövőt.

Ettől függetlenül az osztalékkérdés azért egy már-már végtelenül hosszúra is nyújtható pro-kontra vita tud lenni. A befektetők nyilván magasabb osztalékokat, és 2 forintnál nagyobb emeléseket akarnak, a Telekom pedig alighanem szeretne kiszámítható maradni. Az oldhatja fel némileg az ellentmondást, hogy a ki nem fizetett osztalék a cash pozíciót javítja, vagy az adósságot csökkenti, így végső soron a nettó eladósodottságot mindenképpen javítja. A befektetők tehát bármennyire is csalódottak egy-egy „alacsony” osztalékjavaslat miatt, a pénz „elméletben” azért a zsebükben marad. Ezt az alábbi példa is szemlélteti.

A Telekom 2016 óta a most májusival együtt 90 forint osztalékot fog kifizetni, ez pedig közel 94 milliárd forint. Az elmúlt 4 évben viszont 170 milliárd forinttal javult a nettó eladósodottság, vagyis hiába volt a papíronkénti 90 forint kifizetett osztalék, és hiába nem lett ez mondjuk 100, vagy 110 forint, attól még részvényenként már csak 262 forintos az adósság, nem pedig 424 forint, mint pár éve. Összességében tehát részvényenként 167 forinttal cipelnek magukkal kevesebb adósságot a Telekom részvényesei, ez pedig azért a vállalatértékelés, és a részvényelemzés kapcsán igenis sokat számít.

Jön az 5G

Az 5G lehet az a faktor, ami mindent átírhat, ami egyszerre okozhat komoly kiadásokat, dobhatja meg az eladósodottságot, és csökkentheti le a kifizethető osztalék mértékét, vagy éppen mérsékelheti középtávon annak emelési ütemét. A várakozások szerint 2019 harmadik negyedévében írhatják ezt ki, a Deutsche Telekom pedig már teszteli többek között Magyarországon is a késleltetés jelentős csökkenését ígérő technológiát.

A technológiáról rengeteget lehetne beszélni, de összességében az Internet of Things (IoT) térhódítását hozhatja el, a gépek egymás közötti kommunikációja látványosan elterjedhet, és sokan az internethez hasonló forradalomnak tartják. Emiatt a bevételszerző képessége egy telekomcég számára igen képlékeny, egyrészt a lehetőségek óriásiak, másrészt ott a veszélye, hogy a lánc másik pontján elhelyezkedő vállalatok (pl. globális óriások) az erőfölényükkel visszaélve egyenlőtlen profitelosztásra fogják kényszeríteni a telekomcégeket.

Mi egyelőre úgy kalkulálunk, hogy durván 70 milliárd forintos kiadásra készülhet a Telekom, de ennek pontos mértéke azért sok mindentől függhet. A következő években így azért lesznek komoly kiadások a Telekom számára, így a látványos osztaléknövekedési ütemre most nem fogadnánk nagy összegben.

Összességében viszont 2 forintos emelések abszolút elképzelhetőek, és mi úgy véljük, hogy az eladósodottságot így is szépen tudná tovább javítani a Telekom, még a spektrum akvizíciók függvényében is. Számításaink szerint 2025 végére akár 15 százalék közelébe is csökkenhet a mutató, a tartósabb csökkenés, például a tőkeköltség optimalizálása miatt nem biztos, hogy reális.

Mennyit érhet így a Telekom?

DCF-modellünk alapján így 542 forint a fair érték becslésünk a Magyar Telekom részvényére. A fentiekből kiderült, hogy hosszabb távon nem számolunk számottevő növekedéssel sem árbevétel, sem pedig EBITDA soron, ami azért inkább pesszimista szcenárió lehet. Az 5G térhódításában komoly potenciál lehet hosszú távon, és a Telekom is azért jellemzően az éves célokat némileg felültudta eddig teljesíteni, és a Digi csúszása is még mindig reális lehetőség.

Szintén felfelé mutató kockázat lehet a spektrum akvizíciókra elszámolt összeg, ami a következő években nálunk 100 milliárd forintos, ennél azért lehet kedvezőbb kimenetel is a Telekom szempontjából, tekintve hogy a költségvetés jóval kedvezőbb helyzetben van, mint pár éve a jelentős kiadásoknál.

A jelenlegi árfolyamhoz képest ez 15 százalékos felértékelődési potenciált jelent, és véleményünk szerint így továbbra is alulértékelt a részvény. Persze az osztalékok évenkénti leesésével nem biztos, hogy gyorsan eléri ezt a szintet a Telekom, de a Total Return (árfolyam+osztalék) még így is kedvező lehet, ahogyan az elmúlt években is.

Mit mutat a relatív elemzés?

A relatív elemzés alapján szintén nem tűnik drágának a papír. Jelenleg a Bloomberg alapján számított 12 havi előretekintő EV/EBITDA ráta 4,12 körül áll. Ha saját, hosszú távon is fenntarthatónak tűnő 193,5 milliárd forint körüli EBITDA várakozásunkból indulunk ki, akkor 4,09-es mutatót láthatunk. Ezek összességében elmaradnak a főbb versenytársak szintjétől.

Azt is látni kell, hogy az európai telekomcégek EV/EBITDA rátája azért mindig magasabb volt az elmúlt években, így célszerű az 5 éves átlagos diszkontot figyelni, ami 29 százalékos. Ez alapján a Telekom számára egy 4,3-as EV/EBITDA ráta még mindig reálisan elvárható a mostani helyzetben, ami 498,5 forintos árfolyamot feltételezne.

Ettől függetlenül azért ez sem tűnik optimista becslésnek, mivel az utóbbi időben adósságától szépen szabaduló, és készpénztermelését dinamikusan javító Telekom azért talán jobb bőrben van, mint az elmúlt években. Jól mutatják ezt a fentebb részletezett folyamatok, így akár az sem lenne ördögtől való, hogy alacsonyabb diszkonton árazzák a vállalatot. Ezt viszont a konzervatív megközelítésünk jegyében most még nem feltételezzük.

Kombinált fair érték becslésünk így 535 forintnál lenne, de a különadó csökkentés esetleges opcióját is figyelembe véve még mindig azonosítunk lehetőséget. Ezzel összességében 550 forintos a fair érték becslésünk, ami 17 százalékkal haladja meg a jelenlegi árakat. A fentiekből az is kiderült, hogy bőven lehettünk volna még optimistábbak, egy átlagosan árazott, nem növekvő céget látunk most magunk előtt, ami azért bőven lehet ennél erősebb is, a felfelé mutató kockázatokat mi nagyobbnak ítéljük meg a lefelé mutatóknál.

A fentiek alapján így folytatjuk a sormintát, és a 2018-as osztalékfizetéskori időszaktól eltekintve változatlanul optimisták vagyunk a részvényre. Az elmúlt években rendre 474-550 forint közötti fair értékeket határoztunk meg, a mostani a legmagasabb. Az elmúlt 3 évben ettől függetlenül valóban szépen erősödött a Telekom, és 3 éves időtávon több mint 20 százalékos volt osztalékkal együtt a befektetők eredménye. Akik a tavalyi osztalékfizetés körüli időszakból kimaradtak és 400 forint körül aktivizálódtak újra, azoknak pedig már 25 százalék felett van a teljesítményük.

Technikai realitások?

A technikai képet vizsgálva szintén lehet azért potenciál a részvényben. A szokásainkkal ellentétben, és a modellfrissítés jellegéből kiindulva most a havi grafikont vizsgáltuk meg, ahol egy nagyon kedvező jelzést, egy MACD vételi szignált láthatunk. Legutóbb erre 2013 végén került sor, ami a nagy szárnyalást indította el a részvény kapcsán, tehát az előjelek azért nem olyan rosszak.

Első körben a 480 forintos szintet kell figyelni, ez lehet rövid távú ellenállás az árfolyam számára, a siker esetén pedig az sincs kizárva, hogy az 525 forintos szintekig szárnyalhat a Telekom. Mivel hamarosan jön az osztalékfizetés, ezért persze ennek a közeljövőben még nincs akkora realitása, de hosszú távon azért a fundamentumok alapján is van rá esély.

A Magyar Telekom havi grafikonja (2019.03.04 15:30)

Célszintünket így 550 forintra emeljük a mostani 480 forintos szintről, ami több mint 7 éves csúcsot jelentene a telekompapír kapcsán. A fair érték alapján meghatározott szint eléréséig persze hangsúlyozzuk, hogy több technikai ellenállást is át kellene törnie a részvénynek, ezért rövid távon nem biztos, hogy ez sikerül majd.

A stop-loss szinten nem módosítunk, továbbra is 385 forinton hagyjuk azt, ami a 2018-as mélypontoknak megfelelő szintet jelenti. Mivel hamarosan jön az osztalékfizetés, ezért jó eséllyel az árfolyam emelkedése limitált lesz, ezért sem tartjuk szerencsésnek a kapkodást. Összességében tehát továbbra is optimisták vagyunk, és változatlanul bízunk a felértékelődésben.

A Magyar Telekom havi grafikonja (2019.03.04 15:30)

Legutóbbi Telekom elemzéseink:


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.