Cinkotai Norbert
2019. május 27. 13:05

Magyar Telekom: Izgalmas lehetőség kínálkozik

Nyomás alatt van a Telekom az elmúlt hetekben-hónapokban, viszont az alacsony árfolyamok mellett már egész jó osztalékhozamot lehet látni. Mivel a nyár körül általában azért gyengébben szerepel a részvény, ezért akár érdemes is lehet aktívan figyelni a papírt. A fentiek miatt újrabeszállót azonosítunk, és kereskedési ötletet fogalmazunk meg a telekompapírra, főleg technikai alapon.

Nagyot esett a Telekom árfolyama az elmúlt hónapokban, a 475 forintos szintekről ugyanis március végén látványos lefordulást hozott a tavasz. Jelenleg 416 forintnál jár a papír, vagyis 60-65 forintot dobott el a telekompapír, igaz persze, hogy ebből 25 forint az osztalék leesésével magyarázható, ami nem veszteség a részvényeseknek.

A mostani szinteken viszont már annyira alacsonyra süllyedt a papír árfolyama, hogy ismét kimagasló osztalékhozamot lehet látni. A 416 forintos árfolyam a várható 27 forintos kifizetés mellett ugyanis 6,5 százalékos osztalékhozamot jelent, ez pedig azért meglehetősen magas. Tekintve, hogy a 10 éves kötvényhozam 3,1 százaléknál áll, ez 3,4 százalékos osztalékprémiumot jelent, míg a múltban ez jellemzően 2-2,5 százalék között mozgott.

A Magyar Telekom napi grafikonja (2019.05.27. 11:15)

Nem teljesen példanélküli persze a gyengébb nyári kezdés a Telekomnál, az elmúlt években az osztalék leesése után hasonló mozgásokat lehetett látni, pár százalékos visszaesésekkel. Most is valami hasonló történhet, ugyanakkor azt látni kell, hogy az ezek a nyári időszakok azért mindig egy jó időre ki tudták jelölni a lokális mélypontokat, és technikai alapon, rövid távon szép felpattanást hoztak idővel, tehát vonzó lehetőségnek bizonyultak.

A fentiek után most is erre számítunk, ezért rövid távú, technikai alapú kereskedési ötletet fogalmazunk meg. Mivel a tavaly nyári, 10 százalékos eredményben álló ötletünk továbbra is nyitott, emiatt ez kvázi újrabeszállóként értelmezhető most:

  • A veszteségvágó megbízás szintjét hagyjuk 385 forinton, ahol a korábbi ötlet stop szintje is húzódik,
  • a célszintet technikailag határozzuk meg, 475 forintnál, ami a lokális csúcsot jelenti,
  • a hozam-kockázat arány így az elvárható 2 közelében található.

A Magyar Telekom heti grafikonja (2019.05.27. 11:15)

Ki kell emelni, hogy hosszabb távon ennél is optimistábbak vagyunk a részvényre, mivel fair érték becslésünk 550 forintnál található. Ennek elérése viszont időt vehet igénybe, és ha jócskán megemelné az osztalékokat a Telekom (erre most azért sok esély nem látszódik), akkor vélhetően nem az árfolyam menne el odáig, hanem Total Return (osztalék+árfolyam) alapon hozhatná a több mint 30 százalékos potenciált hosszabb távon a papír.

Vannak azért kockázatok

Dacára a jó osztalékhozamnak, azért persze vannak kockázatok is, melyek felerősödésével akár indokolttá is válhatnak a mostani szintek. A Digi ugyanis június elejétől már saját hálózaton biztosítja a mobilinternetet, és 1000 forintért 50 gigát kínál, persze nem annyira gyors sebesség mellett. Az viszont kérdéses, hogy konkrét hang és SMS szolgáltatás mikor jön majd, vagyis a mobilpiaci elindulás azért korlátozott lesz, legalábbis egyelőre. Az is egy fontos aspektus, hogy a hivatalos adatok szerint a magyar lakosság mobilpiaci váltásainak gyakorisága nem túl magas, éves szinten durván 1 százalékos.

15:30 Frissítés! A Digi közben bejelentette, hogy ténylegesen indul a szolgáltatás, de egyelőre kvázi ingyenesen, amolyan tesztelésként a meglévő vezetékes előfizetők között. Ezek a Telekom szempontjából elsőre azért nem tűnnek rossz hírnek.

Szintén kockázatot jelenthetnek a közelgő frekvencia-aukciók is, melyek nyerteseit ősszel hirdethetik ki. Ha túlságosan a zsebükbe kell nyúlniuk a szolgáltatóknak, az értelemszerűen nem tesz jót a Telekom osztalékfizetésének sem, ugyanakkor mi a modellünkben azért kalkuláltunk a kifizetésekkel. Szintén érdemes figyelni a hozamszinteket is, a hozamemelkedés az osztalékalapú befektetéseknek annyira nem kedvező, így a Telekomnak sem lenne az.

Ettől függetlenül viszont a folyamatok azért nem rosszak a Telekomnál, és a negyedéves jelentés is elfogadhatóan sikerült. Bár az egyszeri tételek negatívak voltak, összességében azért éves célok bőven tarthatónak tűnnek, sőt, a bevételeknél a felülteljesítésre is ismét van esély. Bővebben a jelentés a fenti linken olvasható el.

Az éves számok után frissített modellünket most nem változtatjuk meg, összességében optimisták vagyunk ezeken az árfolyamszinteken, dacára a közelgő aukcióknak, és a Digi várható mobilpiaci indulásának. Ez persze csak inkább hosszabb távon materializálódhat, ahogyan azt fentebb is említettük, bővebben érdemes lehet elolvasni a márciusi anyagot, ha valakit a több évre vonatkozó előrejelzések és a nagyobb fundamentális háttér érdekel.

Legutóbbi Telekom elemzéseink:


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.