Cinkotai Norbert
2018. június 26. 10:28

Magyar Telekom: Csalogat a 400 forintos szint

400 forintig csúszott vissza a Magyar Telekom az elmúlt napokban, így igen magas osztalékhozamot kínál már a részvény. Bár vannak bizonytalanságok a piacon (Vodafone-UPC, Telenor, Digi), a cég fundamentumai stabilnak számítanak, és az árazás is olcsónak tűnik. Emiatt vételi ötletet fogalmazunk meg a részvényre.

Nagyon izgalmas szintekig csúszott vissza a Magyar Telekom a hétfői kereskedésben, 400 forint alatt is járt az árfolyam, a mágikus szint pedig sokak számára jelenthet akár vonzó beszállási pontot. A Telekom részvényére alapvetően osztalékpapírként kell gondolni, emiatt pedig adódik, hogy a stabil 25 forintos osztalékkal számolva ez már több mint 6,2 százalékos osztalékot jelent.

A 6,2 százalékos osztalékhozam első ránézésre igen jónak tűnik, sőt, nem csak első ránézésre. A telekompapír ugyanis az elmúlt években nem kínált még ilyen magas osztalékhozamot, utoljára 2016 februárjában járt itt a papír. Csakhogy akkor még 15 forinttal kecsegtetett a papír, amikor pedig az előrejelzés kijött a menedzsment részéről a 25 forintról, valósággal kilőtt a papír, szinte meg sem állt 450 forintig.

Az is érdekes, hogy az osztalékpapírok során referenciahozamként használt 10 éves kötvényhozam is hasonló szinten van. 2016 elején 3,5 százalék közelében volt a 10 éves kötvényhozam, most is ez a helyzet. Persze az különbség, hogy akkor lefelé, most pedig inkább felfelé tartott a benchmark, de azért annak idején is sokan vélekedtek úgy, hogy a nagy hozamcsökkenés hamarosan véget ér, és fordulat jöhet. Összességében tehát a több évre vonatkozó hozamelőrejelzésekben olyan nagy változás talán nincs az akkori helyzethez képest, normalizálódás várható.

Ami a fundamentumokat illeti, továbbra is úgy véljük, hogy rendben van a cég. Főleg a Digi mobilpiaci indulása, és a Telenor, valamint a Vodafone-UPC közötti ügy lehet az, ami alakíthatja a piacot, de a Telekom jó pozícióból várja azt. A Digi folyamatosan csúszik, a Vodafone-UPC ügy lezárására még várni kell, a Telenor körül pedig azért még vannak izgalmas kérdések, melyek eldőléséhez szintén idő kell. Emiatt az idő a Telekomnak dolgozik, és a stabil cash-termelés, és az óvatos előrejelzések miatt így inkább a pozitív csalódásoknak van már nagyobb esélye.

Fair érték becslésünkön továbbra sem változtatunk, és változatlanul 530 forint közelében tartjuk reálisnak az értéket. Ez a mostani szintektől látványos felértékelődést jelentene, de azért látni kell, hogy a technikai szintek miatt ennek elérésére még vélhetően sokat kell várni, inkább technikai alapon érdemes célszintet kijelölni.

Egyébként a céget követő elemzők is optimisták, 531 forintnál áll a konszenzus, és a legpesszimistábbak is 419-450 forintos célárat fogalmaznak meg. Azt is látni kell, hogy a 190 milliárd forint körüli várható EBITDA eredménnyel számolva alig 4-es EV/EBITDA szorzót látunk most, ez a régiós cégekkel összehasonlítva már igen kedvezőnek számít, csak a Hrvatski Telekom tűnik olcsóbbnak.

Mi lesz a stratégia?

A fentiek függvényében vételi ötletet fogalmazunk meg a részvényre. Az elmúlt években többször is volt már hasonló ötlet a részvényre, és a négyből három is szép profittal zárult le, ehhez viszont továbbra is fontosnak tartjuk a stop-loss használatát. Látni kell, hogy március végén ugyan a legfrissebb ötlet kis mínusszal zárult le, de a 450 forintos kiütődés után, az osztalék leesésével számolva is olcsóbban tudnak most ismét pozícióba lépni a befektetők. Ez is azért jelzi, hogy a stop-loss szint használata nem feltétlenül rossz stratégia.

A napi grafikon alapján persze sok pozitívum nem látszódik. A részvény látványosan letört valamennyi fontos szintet, ráadásul 430 forintnál kétszer is visszapattant, ahol most az 50 napos mozgóátlag is ellenállást képezhet már. Az viszont jelzi az izgalmakat, hogy az RSI a túladott zónában mozog.

A Magyar Telekom napi grafikonja (2018.06.26 10:00)

A nagyobb izgalmak viszont kétségkívül a heti grafikonon vannak. Az RSI ugyanis már mélyen a túladott zónában van a 25-ös értékével, és lassan az MACD-vel együtt fordulat majd. Látható, hogy a fentebb említett 430 forintos szint mellett főleg a 460 forint jelenthet ellenellást. Itt vannak a korábbi lokális mélypontok, valamint az 50 hetes mozgóátlag is, így dacára a magas fair értéknek messzebbre talán most nem érdemes tekinteni.

Ami az esetleges támaszt illeti, 380 forintra érdemes figyelni. Ez 2014 és 2015 során is sokszor jelentett markáns szintet, ellenállást majd támaszokat, így ebben bízhatnak a részvényesek, ha nagyon elromolna a kép. Persze azt is meg kell említeni, hogy itt már 7 százalék közelében lenne az osztalékhozam is.

A Magyar Telekom heti grafikonja (2018.06.26 10:00)

A stratégiánk így a következő:

  • célszint 460 forint
  • stop-loss 370 forint
  • hozam-kockázat arány: 2 közelében.

A Magyar Telekom heti grafikonja (2018.06.26 10:00)

Látni kell, hogy hagyunk teret a részvénynek a mozgáshoz, és közel 4 éves mélypontra kellene kerülnie a Telekomnak ahhoz, hogy kiütődjön a pozíció.

A következő időszakban a gyorsjelentés lehet izgalmas, ami augusztus elején jön, bár itt várhatóan igazán nagy meglepetésekre nem kell majd készülni. Meg kell említeni a BILK részvényét is, ami várhatóan vonzó osztalékhozamot kínál majd, így az osztalékpapír Telekom szempontjából negatívum lehet az érkezése, és a kereskedés megindulása. Emellett a Digivel, Telenorral, Vodafone-UPC ügylettel kapcsolatos híreket érdemes figyelni. 


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.