Cinkotai Norbert
2019. március 29. 9:44

Lyft: Ma indul a kereskedés a tőzsdén!

Ma kezdődik a Lyft történetének egy új fejezete, és elkezdődik a közlekedést forradalmasítani kívánó vállalat részvényeivel a kereskedés. A 72 dolláros IPO-ár után várhatóan magasabban jönnek majd az első kötések, a most még stabilan veszteséges cég részvényeit pedig már most sem mérik olcsón.

Ma indul kereskedés a Lyft részvényeivel, miután tegnap sikeresen pontot tettek a tőzsdei bevezetési folyamat végére. Részvényenként 72 dolláros IPO-árat határoztak meg a részvénynél, ám az IPO-k kapcsán azért általában előfordul, hogy az első kötések ennél jóval magasabb áron, kb. 20-30 százalékos prémiummal történnek meg.

A Lyftről már korábban is részletesen írtunk, ebben kiveséztük, hogy nagyjából milyen jövő várhat a közlekedést forradalmasítani kívánó vállalat előtt. Akkor a fundamentumokat kiveséztük, látható, hogy a Lyft egyelőre stabilan veszteséges, így aki a vállalatban kitettséget szerez, az a jövőbe fektet, nem pedig a jelen eredményeibe.

A részvényenkénti 72 dollárral egyébként durván 20 milliárd dolláros tőzsdei kapitalizációt láhatunk majd, persze a várhatóan magasabb árfolyamon történő első kötések miatt azért ennél nagyobb, például 25 milliárd dollár várható. Mivel a cég most is rendelkezik valamennyi készpénzzel, és az IPO kapcsán is lesz bőven forrása a vállalatnak, ezért megközelítőleg 20 milliárd dolláros cégérték jöhet majd ki az első kötések után.

Ezt főleg a mutatószámok segítségével tudjuk jobban értelmezni, mivel az elmúlt 1 évben a Lyft durván 2 milliárd dolláros árbevételt ért el. Ez idén azért jelentősen nőhet, könnyen lehet, hogy 3 milliárd dollárt is elér majd a Lyft (50 százalékos növekedés a tavalyi 100 százalék után), így az árbevételhez viszonyítva 6-7 körüli EV/S, és 8 körüli P/S rátát láthatunk majd.

Ez persze nem jelent alacsony értékeltséget, de azért nem a legszűkebb elit részét képezi majd a mutatószámok kapcsán a vállalat. Az amerikai S&P 500 komponenseit vizsgálva a két mutató (P/S, EV/S) alapján ugyan a felső 5-15 százalékba tartozhat majd a cég, de semmiképpen sem a felső 5 százalékba, legalábbis a jelenlegi árfolyambecslések alapján. Ehhez az EV/S ráta kapcsán 12-es, a P/S ráta kapcsán pedig 10-es értékre lenne ugyanis szükség.

A részvény egyébként majd a Nasdaq-on lesz elérhető, persze ügyfeleink a Webbrokerbe belépve a felső kereső mezőben egyből elérhetik majd a részvényt. Az első kötés időpontja általában előre nem ismert, így valamivel az amerikai kereskedés megkezdése után lehet erre számítani. A Lyft történetének új fejezete tehát ma kezdődik, és persze, ahogyan az az IPO-k kapcsán mindig lenni szokott, úgy most is fokozott óvatosság javasolt, és a megfelelő pozícióméretezés elengedhetetlen, ha valaki komolyan gondolja a részvénybe való befektetést.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.