Nyikes Dávid
2017. május 17. 15:50

Kik profitálhatnak a kibertámadásokból?

Az eddigi legnagyobb kibertámadást láthattuk a világban az utóbbi pár napban. Bár már csendesedik a támadás, az ilyen jellegű incidensek száma a jövőben várhatóan nőni fog. Az esemény maga sajnálatos, azonban a kiberbiztonsággal foglalkozó cégek profitálhatnak ebből a trendből. 

A valaha volt legnagyobb kibertámadásnak lehettünk szemtanúi az elmúlt napokban. A támadás múlt hét pénteken kezdődött, és eddig megközelítőleg 300 ezer számítógépet fertőzött meg a világ 150 országában a „WannaCry” nevezetű zsarolóvírus. Sok közintézményben, például iskolákban, kórházakban is veszélybe kerültek az eszközök, valamint boltokban, autógyártóknál, benzinkutakon is fennakadást okozott.

Látható, hogy a vírus nagyon gyorsan tudott terjedni, ami egyébként egy e-mail csatolmány letöltésével tud települni a számítógépre. Ezt követően a Windows egyik biztonsági rését kihasználva kódolja a számítógépen lévő minden tartalmat egészen addig, amíg 300, vagy bizonyos esetekben 600 dollárnak megfelelő Bitcoint átutal az áldozat. Amennyiben ezt nem teszi meg, törli az adatokat.

A vírust (több más vírussal együtt) az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségétől (NSA) lophatták el szakértők szerint.  A Microsoft a kormányokat hibáztatja a támadásért, amiért saját kémkedési és kiberháborús célokra titokban tartják ezen biztonsági réseket.

A Shadow Brokers, aki magára vállalata a vírus ellopását kedden azzal fenyegetőzött blogbejegyzésében, hogy júniustól minden hónapban olyan eszközöket fog kiadni, amellyel hozzáférhetővé válnak a tech szektor legnagyobb kereskedelmi titkai azok számára, akik hajlandóak fizetni érte. Ezen felül banki adatok, valamint az orosz, kínai, iráni és észak-koreai atomprogrammal kapcsolatos információk kiszivárogtatását is ígérték.

Hogyan hat ez a védelemmel foglalkozó vállalatokra?

A „WannaCry” támadás úgy tűnik, hogy egyenlőre lecsengett, azonban a fenti információk alapján a kibertámadások korszakának ez csak a kezdete lehet. Nem mindenkire vannak azonban rossz hatással a történtek, ugyanis a védelemmel foglalkozó vállalatok profitálhatnak a biztonságra való növekvő igényből.

A legkiemelkedőbb mozgást a londoni székhelyű Sophos mutatta, ugyanis a vállalat árfolyama a pénteki záróárakhoz képest közel 18 százalékot erősödött. A kiemelkedő növekedés annak köszönhető, hogy alapvetően a nagyvállalatokhoz képest gyengébb védelemmel rendelkező, sérülékenyebb közepes vállalatok a célcsoportja a Sophosnak.

A Sophos napi grafikonja

A piacon azonban rengeteg olyan vállalat van, amelyek profitálhatnak a megszaporodó kibertámadásokból. A kiberbiztonsági cégek iránti igényt talán az mutatja a legjobban, hogy erre már egy külön ETF is létezik. A kiberbiztonsággal foglalkozó HACK, hosszabb nevén PureFunds ISE Cyber Security ETF 40 vállalatot foglal magában, és a hétfő óta látott árfolyammozgás is arra utalhat, hogy ezek a részvények népszerűek lehetnek az egyre gyakoribb, nagy publicitást kapó hackertámadások miatt. 

Az egyes vállalatokra adott elemzői célárak súlyozása alapján akár további, 7,61 százalékos növekedési potenciál is lehet az ETF-ben. A kibertámadás után egyébként áttörte a 30 dolláros ellenállást, majd ezt követően 3 százalékot emelkedett az ETF árfolyama. A csúcsát 2015 nyarán érte el 34 dollárnál, ami a jelenlegi szintekhez képest 10 százalékos távolságra van.

Ez most sem tűnik elérhetetlennek, hiszen a legfontosabb, 30 dolláros ellenállást már maga mögött hagyta a papír. Amennyiben elromlana a hangulat az ETF körül, akkor az árfolyamesésnek az emelkedő trendvonal, valamint a 30 dollárnál lévő támaszszint szabhat gátat, melyek kettőse azért igen markáns védelmet nyújthat egy nagyobb visszaeséssel szemben.

A PureFunds ISE Cyber Security ETF (Hack ETF) heti grafikonja

HOGYAN LEHET a PureFunds ISE Cyber Security ETF-el (HACK ETF) KERESKEDNI A KBC EQUITAS RENDSZEREIBEN?

Webbroker: a Kereskedés / Tőzsde menüpont alatt a Mit? kérdésnél írja be a HACK kifejezést, vagy a jobb felső sarokban az Értékpapír keresés helyre írja be az ETF nevét.

PETI: a Home Brokering / Új ajánlat menüpontra kattintva az Új ajánlat ablakban az Értékpapír legördülő menüből először válassza ki a NY-NYSE-Arca piacot, majd pedig a PureFunds ISE Cyber Security ETF-et (HACK ETF). Előfordulhat, hogy nem jelenik meg az aktuális árfolyam, ehhez az Instrumentumok / Globális szűrés menüpont alatt előbb fel kell vennie a PureFunds ISE Cyber Security ETF-et (HACK ETF) (a megbízást enélkül is beadhatja a részvényre).

Devizaváltás: amennyiben nem rendelkezik a vásárláshoz szükséges deviza mennyiséggel a számláján, a rendszer felajánlja, hogy automatikusan vált a számláján található devizából a megbízáshoz szükséges mennyiségűt. Emellett manuálisan is válthat devizát a Webbrokerben a Pénz műveletek / Devizaváltás menüpont alatt.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.

Adatait az adatkezelési tájékozatónak megfelelően kezeljük, e-mail címét nem adjuk ki harmadik fél számára.