KBC Equitas
2020. május 14. 14:57

6 fontos hír ma délután

    

Nemzetközi piacok: Tovább folytatódik a rossz hangulat, az ázsiai részvénypiacok mínuszban zártak, és napközben az európai indexek is jelentős csökkenést mutatnak. A fontosabb indexek, mint a CAC, DAX vagy STOXX 600, mind 3 százalék körüli mínuszban tartózkodnak. A szektorok közül a telekommunikációs és az egészségipar felülteljesít, viszont a járműipar nagyon gyengén szerepel. Az amerikai indexek is mínuszban nyithatnak a határidős indexek alapján, habár a csökkenés az európainál mérsékeltebb lehet.

Magyar piac: A BUX index 1,4 százalékot csökken napközben, de még így is felülteljesítő Európában. A komponensek közül a 4iG kiemelkedik 4 százalékos növekedéssel, így a tegnapi emelkedés után is kitart a lendülete. A blue chipek viszont rendre mínuszban állnak, az OTP pedig különösen rosszul teljesít 3,2 százalékos gyengüléssel. A tegnap zárás után jelentő Magyar Telekom 2,5 százalékos mínuszban áll, de a Rába jelentését még rosszabbul fogadta a piac, a járműgyártó 5,2 százalékos mínuszba került.

Koronavírus: Donald Trump nyilatkozott a járványhelyzettel kapcsolatban, szerinte az Egyesült Államokban összesen több mint 100 ezer fő lehet a halálos áldozatok száma, és nem tartja valószínűnek, hogy szeptemberig 10 százalék alá csökkenjen a munkanélküliségi ráta. A védőoltással kapcsolatban azonban optimista az elnök, szerinte az év végére már készen állhat a vakcina. A WHO eközben pesszimista hangot ütött meg, a szervezet szerint 4-5 év is kellhet, mire kontroll alá kerülhet a járvány.

Munkanélküliség: Az USA-ban újabb 3 millió munkanélküliségi kérelmet adtak be a múlt hét folyamán, ezzel már 36 millió felett van a kérelmek száma a vírus kitörése óta. A heti kérelmek száma minimálisan csökkent csak az előző heti adatokhoz képest, a folytatódó kérelmek pedig a 23 milliót közelítik, ami azonban csak kismértékű heti növekedés. Ez utóbbi adat a május 2-i állapotot tükrözi, és vélhetően pontosabb képet ad a tartósabb munkanélküliségről, azonban az ezzel számolt munkanélküliségi ráta is már 16 százalék körül van.

Nemesfémek: Egy hónapja alig mozdul az arany árfolyama, jelenleg 1720 dollárt közelíti a nemesfém. A technikai kép alapján, ha kitörés következne a hónapos háromszögből, akkor tovább indulhatna felfelé az árfolyam. Közben az ezüst napok óta küzd a 15,6 dolláros ellenállással, mely egyelőre gátat szab az emelkedésnek. Az ezüst ezzel még továbbra is lemaradó az aranyhoz képest, az év eleji szintekre sem tért még vissza az árfolyam. Hosszabb távon azonban jó jel lenne a nemesfémekre nézve, ha az ezüst is erőt mutatna, ha pedig ez megtörténne, akkor akár felülteljesítő is lehet a következő hónapokban.

Olaj: Közzétette havi olajpiaci jelentését a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). A szervezet új becslése szerint idén átlagosan napi 8,6 millió hordóval csökkenhet a kereslet tavalyhoz képest, ami enyhe javulás az áprilisi kilátásokhoz képest. A kínálati oldalon ebben a hónapban napi 12 millió hordós csökkenést várnak, ami alapján 9 éves mélypontra zuhanhat a kitermelés. Az OPEC+ megállapodás napi 9,7 millió hordóról szólt, a becslés alapján viszont a kartellen kívüli országokban is érezhetően csökkenhetett a kibocsátás. A szervezet ismét figyelmeztetett a bizonytalan környezetre, illetve jelezték, hogy a járvány esetleges második hulláma ismét súlyosan érinthetné az olajpiacot.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.