KBC Equitas
2020. február 26. 8:30

Gyorshírek szerda reggel

  

Indexek: Csúnyán indult a hét a részvénypiacokon, globálisan szinte minden index jelentősen csökkent, az S&P 500 3 százalékkal esett vissza a tegnapi napon is. Ekkora visszaesésre két nap alatt utoljára 2015-ban volt példa. Az S&P 500 erőteljesen letörte az 50 napos mozgóátlagát is, de ezen kívül az egyes vállalatok technikai képét is érdemes megnézni. Az S&P 500 indexben szereplő vállalatok részvényei közül már csak egyötöde tartózkodik az 50 napos mozgóátlaga felett. Ugyanez a szám az európai indexek közül a DAX 30 komponense közül 9 részvény, míg a francia CAC 40 komponense közül 8. A magyar tőzsde sem volt kivétel a visszaesés alól, a BUX index szintén közel 3 százalékkal esett vissza, ezzel pedig a technikailag is fontos 43000 pontos szint közelében zárt.

Alig volt felülteljesítő: A CAC és a DAX indexben pedig alig volt olyan részvény, amely a tegnapi napon emelkedni tudott volna, kivételt jelentett az Infineon, a Carrefour és a Danone. Az S&P 500 indexből kiemelkedett a HP, amely kedvező számokat közölt és jelentős részvény-visszavásárlási programot hirdetett. Az elmúlt két napi teljesítmények alapján pedig mindössze 6 vállalat volt, amelynek a részvénye emelkedni tudott. Az elmúlt két napban viszont sem a CAC, sem a DAX indexben nem volt olyan részvény, amely a két nap teljesítménye alapján emelkedni tudott volna.

Folytatódhat a csökkenés: Az elmúlt két napi esés után az amerikai határidős indexeknél ugyan látszik egy enyhe plusz, azonban az ázsiai piacok tovább esnek, és az európai piacok is folytathatják az esést, a DAX futures közel egy százalékos, a CAC futures 1,8 százalékos mínuszban.

Kötvényhozamok: A pesszimista hangulatban tovább zuhantak a kötvényhozamok is, az amerikai tízéves hozam 1,33 százalékig csökkent. A német tízéves hozam is tovább csökkent a mínusz 0,51-es szintre. Tehát a piaci szereplők a gazdasági lassulást árazzák

Nyersanyagok: A pesszimista hangulatban még az arany árfolyama is csökkent, emellett pedig az olajárfolyam is jelentősen a visszaesett, a WTI már letörte az 50 dolláros szintet, valamint a Brent is 55 dollár alatt jár. A mai napon viszont fontos figyelni az amerikai olajkészlet adatok változására, amely a globális piaci hangulat mellett szintén hatással lehet az árfolyamokra.

MNB kamatdöntés Nem változtatott az irányadó kamatokon az MNB, ám ez nem is volt meglepetés az előzetes piaci várakozásokhoz képest. A közleményében is jelezte az MNB, hogy a makrogazdasági folyamatokat a soron következő márciusi Inflációs jelentésben fogja majd értékelni, így ekkor várható pontosabb közlés arról, hogy a jegybank milyen eszközökkel kívánja az inflációt visszaszorítani a toleranciasávba. Kiemelte az MNB, hogy a globális tőkepiaci hangulat romlott, és az Eurózóna gazdasági növekedése lassult (negyedéves alapon például a német gazdaság stagnált). A jegybank szerint globálisan továbbra is a laza monetáris politika várható.

EURHUF: Az MNB kamatdöntése után nagy elmozdulás nem volt a forint árfolyamában, tegnap inkább oldalazással telt a nap az EURHUF árfolyamában, a mai reggel is 338,6-nál tartózkodik az árfolyam.

Duna House: Tovább emelkedett a Duna House árbevétele a tavalyi évben, valamint a profit is 28 százalékkal emelkedett. A tavalyi eredmény után a vállalat várhatóan 130 forintos osztalékot fizethet részvényenként.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.