KBC Equitas
2020. február 5. 8:33

Gyorshírek szerda reggel

  

Tesla-őrület: Nem bírt magával tegnap sem a Tesla részvénye, és több mint 100 dollárral fejelte meg a hétfői záróárat, ami 13,7 százalékos pluszt jelentett. Igaz, napközben ennél nagyobb is volt a plusz, 970 dollárnál is járt a részvény, ami zárás előtt az utolsó 10 percben esett egy nagyobbat, így alakult ki a 887 dolláros záróár. A volumen óriási volt, a hétfői rekordot jelentő 47 milliós forgalom után már 61 milliós lett, holott alig 180 millió Tesla-részvény van csupán (ebből közel 34 millió Musk kezében a Bloomberg szerint). A január közepi shortállomány továbbra is a legutolsó friss adat, ez alapján 25 millió részvény volt short alatt, kérdés ez hogyan változott mostanra. Közben tegnap az is kiderült, hogy a szaúdiak eladták a több mint 8 milliós kitettségüket, igaz, ezt még a tavalyi negyedik negyedévben. A Tesla változatlanul az egyik legforróbb sztori most, húzza a Nasdaq 100 indexet is, és rövid időn belül igen szélsőséges mozgásokat produkál, ezt a tegnapi utolsó pár perc is bizonyítja.

Kína: Tovább terjed a koronavírus Kínában, a legrfissebb adatok szerint már 24000 fölé emelkedett a fertőzöttek száma, és 490 a halálos áldozat. Egyre több elemző figyelmeztet a járvány negatív következményeire is a kínai gazdaságban. Az Enodo elemzője szerint a mostani járványnak súlyosabb következményei lesznek mint 2003-ban a SARS vírusnak, és akár technikai recesszióba is süllyedhet a kínai gazdaság. A többi elemző azért növekedésre számít ebben a negyedévben is, a Goldman Sachs 4 százalékos bővülésre lát kilátást az első negyedévben a korábban várt 6 százalék helyett, míg az UBS és a Citi 5,5 százalékos emelkedésre számít. Szintén rossz hír, hogy tegnap bejelentették, hogy a makaói kaszinók 15 napra bezárnak, így további károkat szenved a turizmus szektor.

Amerikai előválasztás: Kudarcba fulladt a hétfői, első demokrata elnökválasztás Iowa államban. Problémák léptek fel a szavazatszámlálásnál, így az eredmény közzététele rengeteget csúszott. Az eddig megjelent részeredmények alapján Pete Buttigieg és Bernie Sanders nyerheti a legtöbb delegáltat. A demokraták kudarcos előválasztása azonban Trump malmára hajtja a vizet.

Gyorsjelentések: Tovább pörög a jelentési szezon, tegnap este a Ford és a Snapchat számai is csalódást okoztak, így nagyot csökkent az árfolyamuk a zárás utáni kereskedésben. A Disney viszont erős eredményekről számolt be, az elemzői várakozásokat is felülmúlta.

Indexek: Tegnap optimistává vált a hangulat a fejlett részvénypiacokon, dacára a tovább terjedő koronavírusnak. Nyugat-Európában a fontosabb börzeindexek másfél százalék feletti pluszban zártak, és az amerikai indexek is hasonlóan jól szerepeltek, a Nasdaq 2,1 százalékos emelkedéssel történelmi csúcsra került. Az éjjelre Kínában is feljavult a hangulat, ma reggel a sanghaji tőzsdeindex 1,3 százalékos pluszban áll. A határidős indexek alapján az európai indexekben nem várható jelentős elmozdulás nyitás után.

Magyar tőzsde: A BUX kissé lemaradva is jól szerepelt, 1,1 százalékot emelkedett tegnap. A Mol 1,9 százalékos növekedéssel folytatta a felpattanást, és az OTP is 1,2 százalékot javult. A legjobban teljesítő komponens a CIG Pannónia volt közel 10 százalékos emelkedéssel.

Pensum: A BÉT tegnapi határozata alapján holnap indulhat meg a kereskedés az elsősorban munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó Pensum Group Nyrt. részvényeivel. A társaság 2019 első félévében 1,3 milliárd forint nettó árbevételt realizált. A 2 millió darab 10 forint névértékű részvény a „Standard” kategóriába kerül, a bevezetési ár 500 forint lesz.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.