KBC Equitas
2020. január 15. 8:30

Gyorshírek szerda reggel

   

Kereskedelmi megállapodás: 17 hónap vámháborúskodás után ma írhatja alá az első fázisú kereskedelmi megállapodást Kína és az Egyesült Államok, bár tegnapi hír, hogy ennek ellenére az ebben tárgyalt védővámok csak a 2020-as választások után kerülhetnek kivezetésre, amennyiben Kína teljesíti ígéreteit. Egyébként is vitatott, hogy a mostani megállapodás mekkora jelentőségű eredményeket tartalmaz, ugyanakkor mindenképpen pozitív jel, hogy létrejön egy közös alap, melyről építkezni lehet és csökken annak valószínűsége, hogy a jelenleginél jobban elmérgesedik a helyzet. Amerika a megállapodással együtt is a 2018 év eleji 3 százalékról 19,3 százalékra emelte az átlagos vámokat a Kínából érkező importokra, míg Kína átlagosan 20,9 százalékos vámot szed ezentúl az USA-ból érkező importokra a kereskedelmi háború előtti 8 százalékhoz képest.

Indexek: Felemás képet mutattak a vezető indexek, többnyire stagnáltak a főbb piacok és csak minimális elmozdulás történt Amerika és Európa főbb indexeiben is. A BUX azonban több mint 1 százalékos csökkenéssel zárt, hiszen mind a Mol, az OTP és a Richter is ennél többet esett.

Gyorsjelentések: Elindult a gyorsjelentési szezon a nagybankok jelentésével. A JP Morgan és a Citigroup sikerült verje a várakozásokat és a részvények 1-1,5 százalékos emelkedéssel zárták a napot. A bankok a hitelezés bővüléséről számoltak be, valamint a kereskedésből származó bevételek okoztak pozitív meglepetést. A JP Morgan 9, a Citi 7 százalékos bevétel növekedést ért el az előző negyedévben, eredmény soron pedig 30 és 33 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi számokat. A Wells Fargo nem sikerült hozza a várakozásokat, még a másfél milliárd dolláros egyszeri büntetést nem számolva is alulmúlta az 1,2 dolláros konszenzust, így a részvény több mint 5 százalékot esett tegnap.

Infláció: Decemberben 4 százalékkal, 2019 egészében átlagosan 3,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon. Az élelmiszerek ára átlagosan 5,4 százalékkal emelkedett 2018-hoz képest, a legnagyobb áremelkedés pedig a szeszes italok és dohányáruk esetében történt, ugyanis ezek 8,1 százalékkal drágultak. A forint ennek ellenére erősödni tudott tegnap, az euróval szemben ma reggel 333 forint közelében van. Amerikában is tegnap tették közzé a decemberi inflációs (CPI) számokat, mely szerint 0,2 százalékkal drágultak a fogyasztói javak novemberhez, valamint 2,3 százalékkal az előző évhez képest.

Ingatlanpiac: Tegnap jelent meg a Duna House Barométer 2019 december havi jelentése, mely szerint a lakásárindexek többsége sok év óta először csökkenésnek indultak. Legnagyobb mértékben a panellakások ára csökkent a fővárosban és országosan is az utolsó negyedévben, emellett pedig az értékesítési idő és az alku mértéke is növekedett. A befektetési célú vásárlások csökkentek, sőt az értékesítések is emelkedtek a befektetők körében.

Németország: Ma jön ki a német GDP adat, mely a várakozások szerint 2019-ben 0,6 százalékos gazdasági bővülést mutathat. Ez jelentős lassulás az egy évvel korábbi 1,5 százalékos növekedéshez képest. A legutóbbi PMI adatok egyébként némi javulást vetítenek előre a német gazdaságra, legutóbbi 50,2-es értéke négy havi csúcsot jelent, valamint az üzleti bizalmi index is jelentősen javult a korábbi negatív kilátásokról.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.