KBC Equitas
2019. december 18. 8:33

Gyorshírek szerda reggel

  

MNB kamatdöntés: A vártnak megfelelően nem változtatott az MNB az irányadó kamatszinten, azonban a jegybank felfele módosította a növekedési várakozásait, és az inflációs előrejelzést is megtudhattuk. A friss előrejelzés szerint idén 4,9, jövőre pedig 3,7 százalékkal bővülhet a GDP, az infláció idén 3,3, jövőre pedig 3,5 százalék körül alakulhat. A kamatdöntést követő kommentárban az MNB még jelezte, hogy megemeli a Növekedési Kötvényprogram keretösszegét a korábbi 300 milliárd forintról 450 milliárd forintra.

MNB sajtótájékoztató: Továbbra is azon az állásponton van a jegybank, hogy az infláció csak átmenetileg lesz magasabb, 2021 közepére, végére visszatérhet a 3 százalékos szint környékére. Az átmenetileg emelkedő infláció nem indokol monetáris politikai lépést Nagy Márton szerint. Az adószűrt maginfláció a jelenlegi szint közelében maradhat, és 2020 második felétől indul csökkenésnek. A MÁP Plusz is fékezi az inflációt az anticiklikus fiskális politikával együtt, emiatt alapvetően a növekvő bérek nem emelik annyira az árakat.

BUX: Kicsivel több, mint egy százalékos mínuszban zárt a BUX index, ezzel követte az európai piacok enyhe visszaesését. A vezető részvények közül az OTP lefordult a csúcsról és 2,2 százalékos mínuszban zárt. A Mol enyhe csökkenéssel 2872 forinton fejezte be a kereskedést, a Richter pedig közel másfél százalékos mínuszban zárt. A nagyobb részvények közül a Magyar Telekom és az Opus tudott emelkedni, mindkét papír 1,4 százalék körüli emelkedéssel zárt.

Indexek: Felemás nap volt tegnap a tőzsdéken. Az amerikai indexek minimális elmozdulással, de pluszban sikerült zárjanak, az európai piacok azonban mínuszba csúsztak. A DAX 0,9 százalékot csökkent, a CAC 0,4 százalékot. Európában a vezető indexek közül egyedül a FTSE 100 tudott Amerikához hasonló minimális pluszt összehozni. A brit választási eredményt, illetve az ezzel kapcsolatos bizonytalanság eltűnését követő optimizmus után a piacok már az esetleges “hard Brexit” miatt is aggódhatnak. A határidős indexek a reggeli órákban enyhe mínuszban tartózkodnak Európában, így valószínűsíthető, hogy ma is csökkenéssel indulhat a nap.

Brexit: Boris Johnson üzenetére, mely szerint amennyiben nem sikerül 2020-ban egy szabadkereskedelmi megállapodást létrehozni az EU-val, akkor akár a hard-Brexit is elképzelhető, ismét gyengülni kezdett a font árfolyama, ezzel a választások előtti szinteken jár az euróval szemben, a 0,85 körüli szinteken.

Makroadatok: Az európai makroadatok közül a mai napon a német IFO hangulatindexre érdemes figyelni, valamint a délelőtt folyamán Christine Lagarde is megszólal.

Vállalati hírek: Vállalati hírekben most az autógyártók kerültek fókuszba, a Tesla 20 százalékos árcsökkentést tervez a Kínában gyártott autóira, valamint Európában úgy néz ki, hogy létrejöhet a PSA (Peugeot) és a Fiat-Chrysler összeolvadása, miután a vezetőségnek sikerült megegyezni egy 50-50 százalékos arányú összeolvadásról.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.