KBC Equitas
2019. december 11. 8:30

Gyorshírek szerda reggel

  

4iG: Mégsem vásárolja fel a 4iG a T-Systemset, a Magyar Telekom és a 4iG tegnap zárás után arról tájékoztatta a befektetőket, hogy a tárgyalások a T-Systems megvételéről a 4iG kezdeményezésére megszakadtak. A Magyar Telekom és a 4iG között korábban létrejött konzorciumi megállapodások megmaradnak, valamint a két cég továbbra is vizsgálni fogja az együttműködési lehetőségeket. Mivel a vételárról eddig sem tudtunk sokat, így összességében nehéz megítélni a mostnani hírt, igaz, a Telekom azért a korábbi bejelentések után azért enyhén tudott erősödni. A 4iG részvénye a tegnapi napon több mint 10 százalékkal csökkent.

BUX: Gyengébben teljesített a magyar tőzsde a nemzetközi piacoknál, a BUX index értéke közel 0,9 százalékkal csökkent. A kisebb visszaesés főként az OTP majd másfél százalékos csökkenésének köszönhető, ezzel a bankpapír ismét a 15000 forintos szint alá került. Enyhe fél százalékos mínuszban zárt a Mol, a Richter részvénye 0,2 százalékkal csökkent, a Magyar Telekom pedig stagnált.

Magyar infláció: A novemberi inflációs adat a vártnak megfelelően 3,4%-os lett. 2018 novemberéhez képest a dohányáruk és szeszes italok (8,3%) valamint az élelmiszerek (5,5%) ára emelkedett jelentősebben. A szolgáltatások ára 3,4 százalékot nőtt. Az év eleje óta átlagosan 3,3%-os átlagos pénzromlás volt jellemző. A maginfláció 4 százalék körül alakult.

Fed: Mai nap kiemelt eseménye a Fed kamatdöntő ülése lesz, amelynek eredményét magyar idő szerint este 8 órakor tudhatjuk meg. A piaci várakozás szerint az év utolsó kamatdöntő ülésén nem lesz változás a kamatszintben, azonban az elmúlt hetek viszonylag erős makroadatainak fényében Jerome Powell sajtótájékoztatójára érdemes lesz figyelni, a várható kamatpályával kapcsolatban.

Inflációs adatok: A kamatdöntő ülés előtt pedig az az amerikai inflációs adat is érkezik, az előzetes várakozások szerint 2 százalék lehetett a fogyasztó árindex értéke novemberben. A 2 százalékos érték enyhe növekedést jelentene az októberi 1,8 százalékról. Ma jön ki az eurozónára vonatkozó inflációs adat. November hónapban a várakozás szerint 1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, az októberi 0,7 százalékhoz képest.

Brit parlamenti választások: A YouGov választások előtti friss felmérése alapján csökkent a Konzervatív Párt előnye, a korábbi felmérésekhez képest. A felmérés alapján azért még többséget tudna szerezni Boris Johnson pártja, azonban az eredmény szoros lehet. A tegnap este közzétett friss közvélemény-kutatás után a font árfolyama is gyengülni kezdett az euróval szemben.

USA: Enyhe optimizmussal indult tegnap a kereskedés a tengerentúlon, miután egyes értesülések szerint elképzelhető, hogy elhalasztja az Egyesült Államok a december 15-én Kínára kivetendő vámokat. Nap végére azonban kis mínuszban zártak az amerikai indexek, az S&P 500, a Dow Jones és a Nasdaq is 0,1 százalékkal csökkent.

EU: Európában vegyesen teljesítettek az indexek, a Stoxx 600 2 százalékkal csökkent, a DAX 0,3 százalékos mínuszban fejezte be a napot, míg a CAC 0,2 százalékkal tudott erősödni. Napközben azonban nagyobb mozgások is voltak, a DAX index letörte a 13000 pontos szintet és napközben másfél százalék körüli mínuszban is járt, míg a kereskedelmi háborús hírekre javítani tudott a teljesítményen.

Saudi Aramco: Mai napon indult a kereskedés az olajcég részvényével, nyitás után pedig 10 százalékos plusszal indított a részvény, ezzel pedig a szaúdi tőzsdén érvényes napi limittel emelkedik. A Wall Street Journal értesülései szerint az Aramco vizsgálhatja a lehetőségét egy ázsiai IPO-nak is, mivel viszonylag kisebb mennyiségű külföldi tőkét tudtak bevonni a szaúdi tőzsdén.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.