KBC Equitas
2019. szeptember 25. 8:35

Gyorshírek szerda reggel

   

MNB: A vártnak megfelelően nem változtatott az irányadó rátán tegnapi kamatdöntésén az MNB. Sokkal izgalmasabb volt a döntést követő közlemény és háttérbeszélgetés. Megtudhattuk a csütörtökön érkező inflációs jelentés lényegibb pontjait is. Az inflációs várakozás idénre 3,3 százalék, jövőre változatlanul 3,4 százalék, illetve 2021-re szintén változatlanul 3,3 százalék. A GDP kilátáson némileg javítottak, 4,3 százalék helyett idén 4,5 százalék lehet a bővülés üteme, 2020-ra ez változatlanul 3,3%. A közlemény tartalmazott még egy fontos mondatot, az adószűrt maginfláció a következő hónapokban enyhén emelkedhet, majd a külső dezinflációs hatások miatt a korábban vártnál alacsonyabb pálya mentén 3 százalékra csökkenhet.

Forint: Az MNB látszólag nem aggódik a gyenge forint miatt, korábban is többször hangsúlyozták, hogy nincs árfolyamcéljuk. A forint tegnap új, méretes mélypontot ütött az euróval szemben, az EURHUF 336,1-ig meg sem állt. A háttérbeszélgetést követően azonban hirtelen korrigált a hazai deviza árfolyama, habár nagyon pozitív üzenet nem hangzott el a jegybankárok részéről. Az EURHUF ma reggel 334, az USDHUF pedig 303,7.

BUX: Tegnap alig mozdult el a budapesti tőzsde, a BUX 0,1 százalékot emelkedett. A nagyok közül a Richter teljesített a legjobban 1,1 százalékos emelkedéssel, de a legnagyobbat emelkedő komponens a Graphisoft Park volt, 4,4 százalékkal. Legtöbbet, 2,6 százalékot, a 4iG csökkent.

Vállalati hírek: Az Appeninnben lévő 18,7 százalékos részesedésének eladását tervezi az Opus. Az értékesítéssel a cég az Appeninn feletti közvetlen irányítást is megszüntetné, az eladásból származó bevételt pedig a jövőbeli akvizíciókhoz használnák fel. Az AutoWallis pedig ma tette közzé féléves jelentését, mely alapján a cég árbevétele egy év alatt 21 százalékkal, átfogó eredménye pedig 148 százalékkal emelkedett.

Bővülhet az OTP Romániában: Az OTP román leánybankjának vezérigazgatója a Világgazdaságnak adott interjújában akvizíciós lehetőségekről beszélt. A leánybank 5 éven belül a bank piaci részesedésének duplázását tűzte ki célul, mivel a hitelezési folyamatok is kedvezők maradhatnak az országban. A romániai bankadó pedig elviselhető szinten maradhat a vezérigazgató szerint.

Külföldi indexek: Európában bizonytalan volt tegnap a részvénypiaci hangulat, a fontosabb indexek jelentősen nem mozdultak el, habár a londoni tőzsde fél százalékkal visszaesett. Az amerikai tőzsdéken már pesszimistább hangulat uralkodott, a Nasdaq másfél százalékkal gyengült, de mérsékeltebben csökkent az S&P 500 és a Dow Jones is. A határidős indexek alapján a reggeli nyitáskor enyhe csökkenés várható Európában.

Brexit: A brit Legfelsőbb Bíróság ítélete alapján jogellenes volt az országgyűlés öthetes felfüggesztése, amelyet Boris Johnson miniszterelnök indítványozott a kritikus Brexit-határidő előtti időszakban. A döntésből következik, hogy érvényteleníteni kell a felfüggesztésről szóló határozatot, az alsóházi házelnök pedig már közölte is, hogy haladéktalanul összehívja a képviselőket. Johnson nem értett egyet a döntéssel, de tiszteletben tartja azt, viszont a több oldalról érkező felszólítások ellenére sem mond le. A parlament már ma ülésezhet, a Brexit körüli bizonytalanság pedig továbbra is magas.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.