KBC Equitas
2019. augusztus 7. 8:35

Gyorshírek szerda reggel

  

Megállt a piacok esése a tengerentúlon tegnap, sőt az elmúlt napok nagy eséséből egy erősebb korrekció is kialakult, az S&P 500 index 1,3 százalékos pluszban zárt, a Dow Jones 1,2 százalékkal emelkedett és szintén jól teljesített a Nasdaq is 1,4 százalékos plusszal. A szektorok közül nagyobb visszaemelkedés látszott az IT és az ipari cégeknél, igaz a legjobban a piaci esés ezeket a szektorokat is viselte meg a legjobban.

Tegnap 1% alatti mínuszokban zártak főbb európai részvényindexek, a DAX 0,8%-ot, a CAC40 0,1%-ot, az olasz FTSE MIB 0,7%-ot, végül a spanyol IBEX 35 0,9%-ot gyengült.  Tegnap az amerikai kereskedési szakaszra azonban javult a hangulat, így ebből ma az európai piacok is profitálhatnak, a határidős árak alapján a DAX és a CAC40 egyaránt 0,5% körüli pluszban áll. 

A német ipar továbbra sem jeleskedik, a ma reggel közzétett ipari termelési adat júniusban havi alapon másfél százalékos csökkenést mutat, amely a -0,5 százalékos konszenzushoz képest is elmaradás. Az előző évhez viszonyítva júniusban 5,2 százalékkal csökkent a termelés, amely szintén jóval elmarad a 3,7 százalékos várt visszaeséssel szemben. Ugyanakkor a tegnapi gyáripari megrendelések már enyhe növekedést mutattak, de a megrendelések számában is azért 3,6 százalékos a visszaesés az előző évhez képest, így a német ipari termelésben egyelőre fordultról még nem beszélhetünk.

Az indexek közül felülteljesítőnek bizonyult a hazai BUX index, amely mérsékelt emelkedésével kitűnt a sorból. A magyar részvénypiac egyelőre védettebbnek tűnik az európai és az amerikai negatív kereskedői hangulattal szemben, ahol elsősorban a blue chipek gyorsjelentései határozzák meg az irányt.

A blue chipek is a Richter és a Magyar Telekom kivételével emelkedni tudtak. A gyógyszergyártó cég részvénye 2,2 százalékos mínuszban zárt, annak ellenére a vállalat előrejelzése 5-6 százalékos növekedést jósol az idei évben. Az OTP és a Mol részvénye egyaránt 1,2 százalékot erősödött

Főként az adózási változásoknak köszönhetően gyengült a Zwack árbevétele, ám erre előzetesen számítani is lehetett. A vállalat előrejelzésében is nagymértékű adózott eredmény csökkenés szerepelt, amely az elmúlt negyedévben be is következett, 53 százalékkal csökkent a profit a Zwacknál.

Rendkívüli közgyűlést tart a 4iG szeptember 5-én, amelyen a társaság alaptőkéjének 3 milliárd forintra történő emeléséről és 30 milliárd forint értékű kötvénykibocsásátról dönthetnek, valamint a saját tőke 25 százalékos mértékéig részvény visszavásárlásra is felhatalmazást kaphat az igazgatóság. 

A 325-ös szint alá erősödött a forint az euróval szemben, az elmúlt napokban a 328-hoz közeli mélypontról egyelőre fordulni tudott.

Folytatja emelkedő trendjét az arany árfolyama is, amely már 1486 dollárnál jár, akár az 1500 dolláros szint is elérhetőnek tűnik, amennyiben érdemi javulás a nemzetközi piaci hangulatban nem fog látszódni.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.