KBC Equitas
2019. július 31. 8:33

Gyorshírek szerda reggel

  

Elérkezett a júliusi Fed kamatdöntő ülésének napja, ma este tudhatjuk meg, hogy a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal csökkenti-e az alapkamatot a jegybank. Az irányadó kamatráta mellett Jerome Powell beszédére is érdemes lesz figyelni, fontos lesz, hogy mennyire lazító hangnemet üt meg az elnök. Jelenleg 4 kamatcsökkentést vár a piac a következő időszakban.

A Fed döntéséhez közeledve tegnap az amerikai tőzsdéket a kivárás jellemezte, nagy elmozdulásokat nem láthattunk a Dow Jones indexnél, amely néhány pontos mínuszban zárt. Az S&P 500 és a Nasdaq is enyhén, 0,2 százalékkal csökkent.

A keddi európai kereskedésről már ugyanez nem mondható el, a DAX index jelentősen, 2,2 százalékot esett, amely főként a gyenge gyorsjelentéseknek volt köszönhető. A Lufthansa részvénye 6 százalékos mínuszban zárt negyedéves gyorsjelentésének közzététele után, annak ellenére, hogy a jelentés nem lett annyira rossz a várakozásokhoz képest. A Bayer jelentése viszont alulmúlta a várakozásokat, dacára a Monsanto konszolidálásának. A jogi eljárások pedig még mindig beárnyékolják a céget, a részvényárfolyam tegnap 3,5 százalékot esett. Az európai tőzsdék közül a CAC sem szerepelt jól, 1,6 százalékos mínuszban zárt, és a londoni FTSE is fél százalékot gyengült.

Ma reggel viszont megnyugvás látszik az európai piacokon, a határidős indexek enyhe pluszban, a tegnapi záróértékük körül tartózkodnak. Várhatóan a Fed döntéséig nagyobb mozgásokra nem számíthatunk. Az amerikai gyorsjelentések mellett az európai cégek negyedéves jelentéseire is érdemes figyelni, ma reggel az Erste és az OMV is közzétette negyedéves jelentését. A bankcsoportnak sikerült felülmúlnia a bevétel és profitvárakozásokat, amelyben a romániai különadó vártnál alacsonyabb mértéke is segített, az OMV viszont annak ellenére, hogy profitban felülmúlta a várakozásokat csökkentett éves kitermelési célján.

A magyar tőzsdére ennyire nem gyűrűzött át az európai piacok lejtmenete, a BUX index 0,4 százalékos mínuszban zárt. A vezető részvények közül a Mol 0,6 százalékos mínuszban zárt, és a Magyar Telekom részvénye is ugyanennyit csökkent. Az OTP enyhébben, 0,3 százalékkal gyengült, míg a Richter hétfői záróértékénél fejezte be a napot.

Tegnap bejelentették, hogy az Est Media felvásárolja a Delta Csoporthoz tartozó, főként  IT infrastruktúrában érdekelt Delta Systemset. A Delta Systems az elmúlt években dinamikus növekedést mutatott az árbevételben, 2016 óta majdnem háromszorosára nőtt az árbevétel. Ugyanakkor a profitabilitás nem túl erős a cégnél, mindössze 1-1,5 százalék között alakult az adózott eredmény hányada.

Az Est Mediának a tranzakció egy új növekedési stratégiát is biztosít, mivel egyrészt új tartalommal töltődik meg a cég, másrészt egy magas növekedési potenciállal rendelkező területen szerez kitettséget az Est Media, az ipari digitalizáció területén. A tranzakcióban az Est Mediának összesen 28,6 milliárd forintot kell fizetni, ebből 2,35 milliárd forintnyi készpénzt decemberig, majd 26,25 milliárd forintnyi részvénykibocsátást fog végrehajtani a Deltagroup Holding részére.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.