KBC Equitas
2019. május 22. 8:32

Gyorshírek szerda reggel

  

Az Egyesült Államok kormánya átmenetileg enyhítette a Huawei elleni tiltást, amely a gyakorlatban egy 90 napos átmeneti időszakot jelent, valamint egyelőre engedélyezték a Huaweinek, hogy amerikai termékeket vásároljon a meglévő szolgáltatások zavartalansága érdekében. Az amerikai vállalatok többsége azonban felfüggesztette a szállításokat a Huawei felé, amely az amerikai cégeknek is nagy bevétel kiesést jelent.

A kisebb enyhítés a szankciókon, mérsékelt visszaemelkedést hozott a főbb tőzsdékre kedden. Nyugat-Európában fél százalék körüli pluszban zártak indexek, a legerősebb viszont a német tőzsde volt 0,9 százalékos emelkedéssel. Az európai pluszok után az amerikai tőzsdék is jól teljesítettek, a Dow Jones 0,8, az S&P 500 0,9 százalékkal emelkedett. A technológiai szektorban nagyobb visszaemelkedés volt tapasztalható, a Nasdaq 1 százalékkal emelkedett.

A magyar tőzsde azonban gyengébben teljesített, 39575 pontig csökkent a BUX index értéke. A nagypapírok közül csak a Mol tudott emelkedni, de csak 0,2 százalékos mértékben. Az OTP 0,3 százalékos, a Richter pedig 1 százalékos mínuszban zárta a napot, a Magyar Telekom részvénye pedig stagnált.

A négy blue chipen kívül is érdemes volt figyelni a mozgásokat, az Opus és a Konzum napközben közel 4 százalékos pluszban is tartózkodott, azonban nap végére a hétfői záróértékekhez estek vissza. A két társaság az egyesülésük jóváhagyásáról tájékoztatta a befektetőket piaczárás után, mely szerint hivatalosan június 30-ai hatállyal olvad be a Konzum az Opusba. Az AutoWallis részvénye 10 százalékot ralizott a tegnapi napon, 144 forinton zárt, azonban további heves mozgásokra is lehet számítani, mivel a társaság ma teszi közzé az 5 éves stratégiáját.

Idei mélypontjáról erősödni tudott a forint az euróval szemben. A 327,7 körüli szint után ma reggelre 326,3-nál jár a hazai fizetőeszköz. A dollárral szemben is kisebb mértékű volt az erősödés, összességében viszont itt még látványosabb a gyengülés, 2016 év vége óta nem látott szinteken 292,6-nál jár a forint.

A világgazdasági lassulás és a kereskedelmi háború miatt a magyar kormány egy gazdaságvédelmi akciótervvel kíván felkészülni a lehetséges hatásokra, amely a hatekényság növelésére és a termelékenység javítására irányul.  A kiemelkedő hazai GDP növekedés ellenére a német gazdaság lassulása, amely a hazai export 25 százalékát adja, jelentősen kihat, azonban az átmeneti lassulás a beruházási döntésekre nincs hatással, mondta el Varga Mihály a Világgazdaságnak adott interjúban. A program részletei várhatóan jövő héten jelenhetnek meg.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.