KBC Equitas
2019. május 15. 8:35

Gyorshírek szerda reggel

  

Bár a kínai-amerikai feszültségek nem csitultak, a hétfői komolyabb csökkenés után tegnap optimizmus jellemezte a fejlett részvénypiacokat. Az európai börzeindexek jellemzően 1 százalék fölötti erősödéssel zárták a napot, ezúttal a párizsi CAC volt a kiemelkedő 1,5 százalékos emelkedéssel, míg a DAX kereken 1 százalékkal került feljebb. Az Egyesült Államokban kicsit óvatosabb, de szintén jó hangulat uralkodott. az S&P 500 és a Dow Jones 0,8 százalékkal, a Nasdaq pedig 1,1 százalékkal javult. A határidős indexek alapján, ma is enyhe emelkedésben indulhat a fejlett részvénypiaci kereskedés.

A budapesti tőzsde jelentősen alulteljesített a fejlett részvénypiacokhoz képest, a BUX 1,1 százalékkal esett vissza. A blue chipek közül a Magyar Telekomról leesett az osztalékszelvény, az árfolyam így nagymértékben, 5,3 százalékkal csökkent. Jelentősen gyengült az OTP is, a bankpapír árfolyama 3,2 százalékkal került lejjebb. A Richter az elmúlt napok mélyrepülése után tegnap is csökkent 1,8 százalékkal, a papírra egyébként elemzői célárcsökkentések is érkeztek a csalódást keltő negyedéves eredmények végett. A Jefferies lett a legborúlátóbb, 4460 forintra csökkentették a célárukat, és eladásra javasolják a papírt. A Raiffesen is visszább vágta a célárát 5700 forintra, eddigi vételi ajánlásukat pedig semlegesre módosították. A J.P. Morgan optimista maradt, de 6150 forintra mérsékelték a célárukat. A blue chipek közül tegnap csak a Mol emelkedett, 1,7 százalékot.

Donald Trump ismételten nyomás alá helyezte a Fedet a monetáris lazítás érdekében, szerinte, ha a Fed kamatot csökkentene, akkor az Egyesült Államok megnyerné a kereskedelmi háborút. Véleménye szerint Kína ebben az esetben belemenne egy megállapodásba. Az elnök egyébként próbálta nyugtatni a piacokat is, kijelentette, hogy amikor eljön az ideje, akkor meg fognak egyezni Kínával.

Ma reggel 9-kor fény derül az első negyedéves hazai GDP-re, az elemzők 4,8 százalékos növekedést becsülnek, az ezt megelőző időszakban 5,1 százalékos volt a bővülés. Az Eurózónából is hasonló adat érkezik, ahol 1,2 százalékos a növekedési várakozás. Tegnap negatív irányt vett a májusi ZEW gazdasági hangulatot mérő index az Eurózónában, az index aktuális értéke -1,6, miközben áprilisban még 4,5 volt.

Bombákkal felszerelt drónokkal támadtak szaúd-arábiai olajfúró kutakra, az energiaügyi miniszter szerint terrortámadás történt. A kitermelés azonban nem szakadt meg, és a szállításokat sem érintette az eset. Az olajárfolyamok azonban érzékenyen reagáltak a pár nap alatt másodszorra előforduló erőszakos incidensre, a WTI kis emelkedéssel 61,3 dollár körül jár, míg a Brent árfolyama ma reggel 71 dollár.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.