KBC Equitas
2019. május 8. 8:34

Gyorshírek szerda reggel

  

Továbbra is a befektetők figyelmében az amerikai kínai kereskedelmi konfliktus van, amely miatt a vezető európai indexek kivétel nélkül csökkentek kedden. A DAX, a FTSE 100, a CAC 40 és a Stoxx 600 is másfél százalék körüli esésben zárta a napot. A kereskedelmi konfliktus mellett viszont az európai vállalati jelentéseket is érdemes figyelni. A német részvények közül a Vonovia felülteljesítő volt a jó gyorsjelentése után, a BMW és a Henkel részvényei viszont nagyot estek a várakozásokat alulmúló profit miatt. Ma reggel a Wirecard tette közzé az első negyedéves gyorsjelentését, amelyben  41 százalékos profitbővülésről számolt be. A vállalati jelentéseken kívül pozitív meglepetést okozott a ma reggeli német ipari termelési adat, amely 0,5 százalékos növekedést mutatott márciusban, a várt visszaeséssel szemben. Az európai határidős indexek inkább enyhe visszaeséseket mutatnak, a német ipari adatra viszont a DAX index pluszban nyithat.

Egyelőre úgy tűnik, nincs változás abban, hogy pénteken emelésre kerülnek a kínai árukra bejelentett korábbi 10 százalékos vámok, emiatt jókora esés bontakozott ki az amerikai tőzsdéken. Két százalék körüli eséssel, a Dow Jones, S&P 500, Nasdaq januáóta a legnagyobb napon belüli visszaesését szenvedte el. Az S&P 500 index szinte minden alszektora csökkent, főként a technológiai részvények, az Apple például 2,7 százalékot, az Nvidia 3,7 százalékot esett.

A rossz nemzetközi hangulatban a magyar tőzsde is gyengén szerepelt, a BUX index 1,1, százalékos csökkenésben fejezte be a napot. A blue chipek közül az OTP 0,7 százalékos mínuszban zárt, a Mol részvénye 1,7 százalékot , a Richteré 1,4 százalékot veszített az értékből, míg a Magyar Telekom 0,2 százalékot gyengült. Este a Telekomra figyelhetünk, hiszen a társaság zárás után teszi közzé első negyedéves gyorsjelentését. Várakozásaink szerint jól teljesíthetett a cég minden szegmensben, profitsoron viszont csökkenés jöhet, amelyről bővebben az alábbi elemzésünkben írtunk.

Elkezdődött a magyar osztalékfizetési szezon is. A Graphisoft Park, valamint az Elmű éÉmász, BIF részvények is már osztalékszelvény nélkül forognak. Tegnap a Rába is közzétette osztalékfizetési tájékoztatóját, a társaság részvényenként 17,8 forint osztalékot fizet, de a saját részvényekre eső részt is szétosztja a részvényesek közt, így végül 17,96 Ft osztalék jár a legkésőbb május 17-ig megvett papírok után. A fontosabb magyar cégek osztalékfizetését az alábbi táblázatunk tartalmazza. 


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.