KBC Equitas
2019. április 10. 8:31

Gyorshírek szerda reggel

  

Az európai piacok számára két fontos esemény is lesz a mai napon. Talán a kevesebb meglepetést tartogató az EKB kamatdöntés lesz, amelynél inkább a döntés utáni sajtótájékoztatóra érdemes figyelni, hogy változik-e a jegybank álláspontja a jelenlegi gazdasági folyamatokról, vagy továbbra is inkább kiváró hangnemet ütnek meg. Fontos döntés a Brexit ügyében lehet, hiszen ma kezdődik a rendkívüli csúcstalálkozó az Európai Unióban a kiválási folyamattal kapcsolatban. A brit kormány június 30-ig kérne halasztást, amelyet az EU-s tagországoknak még el kell fogadni. Egyelőre úgy tűnik az EU is hajlik a halasztásra, mivel a megállapodás nélküli kilépést szeretnék elkerülni, így a kérdés inkább az lehet, hogy milyen új határidőt szabnak meg, valamint ha az új határidő az EU-s parlamenti választások utánra esik, a britek ezen hogyan vesznek részt.

Az IMF ismét visszavágta a globális GDP növekedési előrejelzését, amely azért elrontotta a hangulatot a nemzetközi piacokon. Ezen kívül újabb kereskedelmi háborúra van kilátás az USA és az EU között, mivel az Egyesült Államok 11 milliárd dollár értékű vámot tervez kivetni Európai Uniós termékekre. A vámok kivetésére az EU Airbusnak nyújtott támogatása adott alapot az amerikaiaknak, ugyanakkor az amerikaiak is nyújtanak támogatást a Boeingnek.

Az amerikai indexek csökkenéssel fejezték be a tegnapi kereskedést, a Dow Jones 0,7 százalékot, az S&P 500 és a Nasdaq pedig 0,7 százalékkal gyengült. A korábbi emelkedés az európai indexeknél is elakadt, szinte kivétel nélküli volt a gyengülés Nyugat-Európában is, a Dax közel 1 százalékot, az FTSE 100 0,3 a CAC 40 0,6 százalékot esett.

Fél százalékot emelkedett tegnap a BUX index, a blue chipek közül a Richter emelkedett ki 1,3 százalékos pluszban 5540 forintos zárta napot. Az OTP és a Mol fél százalék körüli erősödéssel tudott zárni, míg a Magyar Telekom mindössze 1 forintot tudott emelkedni.

Tegnap közzétette az Opus is a tavalyi éves konszolidált beszámolóját, amelyben jelentős növekedésről számolt be, az árbevétel 17 százalékkal 54 milliárd forintra növekedett, azonban a bevétel mellett a költségek is megugrottak, ezen belül főleg az anyagjellegű ráfordítások. Így üzemi eredmény szinten negatív eredményt ért el. Az adózott eredmény főként az egyszeri tételeknek köszönhetően növekedett, így összesen 24,8 milliárd forintos adózott eredményt ért el a társaság, amely részvényenként 71 forintos EPS-nek felel meg. Az üzemi eredményhez hozzátartozik, hogy a tőkeemelés során apportált Mátra Erőmű, és a Mészáros Építőipari Holding csak a decemberi eredményévével járult hozzá az eredményhez, illetve a médiaportfólió a novemberi értékesítés miatt már nem szerepelt a beszámolókban. Összességében így semlegesen értékelhető a jelentés, a jelenlegi vállalatok eredménytermelő képességéről igazán a következő jelentés alapján kaphatunk képet.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.