KBC Equitas
2020. január 8. 8:36

Gyorshírek szerda reggel

   

Közel-Kelet: Rakétatámadás ért kedd éjjel két iraki katonai bázist, ahol amerikai és iraki koalíciós erők állomásoztak. Az iráni Forradalmi Gárda szerint a támadások során az egyik légitámaszpontot sikerült teljesen lerombolni. Az Egyesült Államok részéről egyelőre még nem érkezett hivatalos jelentés. Donald Trump várhatóan szerdán fog hivatalos közleményben reagálni a támadásokra, addig is hangsúlyozta az amerikai hadsereg erejét Twitter üzeneteiben.

Indexek: Nem tartott sokáig a megnyugvás a tőzsdéken, az éjjeli rakétatámadás a közel-keleti konfliktus további élesedését jelzi, és egyelőre az amerikaiak reakciójára is várni kell. Az európai indexek közel a DAX, és a Stoxx 600 még pluszban tudott zárni, a mai reggelt várhatóan jelentős egy százalékhoz közeli mínuszban indíthatják a tőzsdék.

BUX: A magyar tőzsde nem volt erős kedden sem, a BUX index 0,4 százalékkal gyengült. Tegnap napközben célárvágás érkezett a Molra, a HSBC elemzője 2900 forintról 2500-ra vágta a vissza a célárát eladási ajánlás mellett. A részvényárfolyam sem tudott emelkedni, 0,3 százalékos mínuszban zárt. Az OTP a hétfői esés után 0,4 százalékkal emelkedett, míg a Richter közel 2 százalékos mínuszban és a Magyar Telekom pedig 0,2 százalékos mínuszban zárt.

Nyersanyagok: A közel-keleti eseményekre az olaj is újbóli emelkedéssel reagált, a Brent árfolyama ismét a 70 dolláros szint felé indult el, és a WTI árfolyama is 63 dollár fölé emelkedett. A geopolitikai kockázatok emelkedése miatt az arany árfolyama is szárnyal, a mai árfolyammozgások alapján hajnalban áttörte az árfolyam az 1600-as szintet is, a reggeli órákban viszont 1590 dollárig korrigált vissza az árfolyam, ám ez is 7 éves csúcsot jelent.

Makroadatok: A kedvezőbb PMI-adatok után egy szintén gyengébb német gyáripari rendelési adat érkezett. Novemberben az elemzői várakozások már 0,2 százalékos növekedésre számítottak a megrendelések növekedésében, azonban a hivatalos adat szerint 1,3 százalékkal estek vissza a megrendelések.

EU infláció: Az Eurózóna inflációja a várakozásoknak megfelelően 1,3 százalék volt decemberben, így egy enyhe gyorsulás figyelhető meg a fogyasztói árindex változásában. Az infláció a decemberi értékkel 6 hónapos csúcsra emelkedett, de még így is alacsony szinten tartózkodik az EKB által kívánatosnak tartott 2 százalékos szint alatt.

Duna House: Újabb lengyel hitelközvetítőt vásárolt fel a Duna House lengyel leányvállalata, az Alex T. Great Sp. Z o.o (ATG) megvásárlásával pedig hozzávetőlegesen 60 százalékkal növelheti a lengyelországi hitelek volumenét. A tranzakció vételára 4,3 millió lengyel zloty volt, amely forintban 339 milliónak felel meg. A felvásárlás a menedzsment előrejelzése szerint 4-5 év alatt térülhet meg, és a lengyel tevékenység adózott eredményére már az első negyedévtől kezdve pozitív hatással lehet.

Boeing: Balesetet szenvedett az Ukrán légitársaság Boeing 737-es típusú repülőgépe. A gép Iránból szállt fel és nem sokkal a felszállás után vélhetően technikai hiba miatt zuhant le, a fedélzeten pedig 180 utas és a személyzet tartózkodott.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.