KBC Equitas
2020. február 28. 8:14

Gyorshírek péntek reggel

   

Indexek: Felgyorsult az esés a tőzsdéken tegnap, az európai vezető indexek mind 3 százalék felett estek, estére azonban még rosszabb lett a hangulat és az amerikai indexek már 4 százalék feletti mínuszban zártak. Ezzel az S&P 500 már 12 százalék feletti mínuszban van a csúcshoz képest, ezt pedig mindösszesen 6 nap alatt érte el az index. Ilyen gyorsan ennyit még nem esett az amerikai részvénypiac az index létezése óta. Az S&P 500 a napi minimuma közelében zárt, ezzel pedig a 3000-es szint alá került, melynek lehetőségére már hétfőn felhívtuk a figyelmet. Ázsiában ma reggel is nagy mínuszok vannak, a kínai és japán index is 3 százalék felett esik. A határidős DAX index közel 5 százalékos mínuszban áll nyitás előtt.

BUX: A BUX index közel 2 százalékot esett tegnap. A Mol 2,5, a Richter 2, az OTP és a Magyar Telekom pedig 1,5 százalék körüli mínuszban zártak.

4iG: Ma reggel tette közzé negyedik negyedéves gyorsjelentését a 4iG, amely az eddigi legsikeresebb évét zárta 2019-ben. A főbb mutatószámok a társaság decemberben közzétett előrejelzéseinek megfelelően alakultak. A negyedik negyedévben a cég összesen 16,3 milliárd forint bevételt és 1,1 milliárd nettó profitot realizált, és az összes soron kiemelkedő a növekedés.

Koronavírus: Kínában a hivatalos adatok szerint javul a helyzet, a megbetegedések száma egyre csökken, különösen Hupei tartományon kívül. Ezt támasztja alá az a hír is, hogy a Starbucks bejelentette, a korábban bezárt üzleteinek 85 százalékát újra kinyithatja. Dél-Koreában ezzel szemben gyorsan nő a fertőzöttek száma és több európai országban is megjelent a vírus, a szakértők így már a globális recesszió lehetőségére is felhívják a figyelmet.

Kötvényhozamok: A piac már 75 bázispontnyi kamatvágást árazott be idénre az amerikai kötvényekben, melyből 50 bázispontnyit áprilisra, vagy az előttre várnak. A 10 éves dollár kötvényhozam újabb rekordokat dönt lefelé, így ez ma reggel már 1,22 százalék. A német hozamgörbe már teljes szakaszán negatív tartományban van egészen a 30 éves lejáratig.

Arany, olaj: Az olaj árfolyama tovább szakad, ma reggel már a 45 dollárt közelíti a WTI árfolyama. Az arany sem teljesít jól a negatív hangulat ellenére, ma reggel 1630 dollár körül van az árfolyam.

EURHUF: A pesszimista hangulatban a forint sem tudott tovább erősödni, habár a tegnapi napon a 339,5-es szintről 338,5-es szintig süllyedt az EURHUF árfolyam, a ma reggeli órákban már a 340-es szint környékén mozog

Makro: Ma több fontos adatra is figyelhetünk. Németországból februári munkanélküliségi adatok, illetve inflációs adatok érkeznek, az utóbbi az EU-ra vonatkozóan is. Az USA-ból januári inflációs számok, valamint kereskedelmi mérleg adatok jönnek ma. Emellett rendkívül fontos adatokra kell figyelni szombaton, ugyanis ekkor érkeznek a februári PMI adatok Kínából. Az elemzői konszenzus az adatok szerint jelenleg 45-ös feldolgozóipari, és 50,5-ös szolgáltatószektor adatokra számít. Egy ennél esetlegesen negatívabb adat további nagy mozgásokat okozhat a piacokon a hétfői nyitásban.

Gyorsjelentések: Az AB InBev is figyelmeztetést adott ki a koronavírus negatív hatásaival kapcsolatban, emellett pedig a negyedévet is a vártnál rosszabbul zárta, így végül 11 százalékos mínuszban zárt az árfolyam. Tegnap zárás után tette közzé gyorsjelentését a Beyond Meat, a vállalat bevételsoron felül tudta múlni a várakozásokat, azonban a konszenzussal ellentétben még nem lett profitábilis a cég, amelynek a befektetők nem örültek, zárás után 7 százalékkal esett vissza a részvény. Ma reggel jelentett az Erste is, amelyet pozitívan értékelhetnek a befektetők. Az osztrák bankcsoport várakozásokat meghaladó eredményeket tett közzé szinte minden soron, az idei kockázati költségek pedig csökkenhetnek.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.