KBC Equitas
2020. február 21. 8:31

Gyorshírek péntek reggel

  

Mol: Nagy meglepetést okozott a negyedik negyedéves gyorsjelentésével a Mol, a kedvezőtlen makrokörnyezet ellenére teljesült az ősszel megemelt éves prognózis, és az elemzői várakozásokat is bőven felülmúlta a cég. A negyedévben az upstream és a downstream így csak a vártnál kisebb mértékben esett vissza, míg a fogyasztói szolgáltatások és a gáz üzletág nagyot javított. A menedzsment előrejelzése alapján idén még jobb eredmények jöhetnek.

Piacok tegnap: Enyhe csökkenés jellemezte tegnap a főbb piacokat, a befektetők újból a koronavírus Kínán kívüli terjedésére, valamint a vállalati gyorsjelentésekre figyeltek, amelyek Európában kevésbé alakultak pozitívan. A biztosító szektorban voltak inkább negatív meglepetések, így ez a szektor alulteljesítő volt Európában, és összességében közel egy százalék körüli mínuszban zártak a főbb indexek. Az Egyesült Államokban viszont mérsékeltebb volt a mínusz, habár a nap eleje gyengébben indult.

Piacok ma: A ma reggeli határidős indexek alapján viszont újabb csökkenéssel indulhat a nap, a koronavírus légitársaságokra és az autógyártókra gyakorolt hatása pedig már érezhető, mivel például Kínában 92 százalékkal estek vissza az autóeladások február első két hetében, iparági információk szerint. Ezek miatt a globális gazdasági helyzetet értékelendően pedig összeülnek a G-20 vezetői is.

EIA: 415 ezer hordóval emelkedtek az amerikai kőolajkészletek az EIA jelentése szerint, ugyanakkor a gázkészletek csökkentek. Az olajárfolyam mérsékelt visszaeséssel reagált az adatra, azonban az 50 dollár közeli szintektől azért kezd újra távolodni a WTI, illetve a Brent árfolyama is a 60 dollárt közelíti.

EKB: Tegnap tette közzé az EKB a januári kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét, amelynek fő üzenete az volt, hogy nem feltétlenül kell túl optimistának lenni az európai gazdasági növekedés beindulásával kapcsolatban. Az EKB közgazdászai amiatt aggódnak, hogy egy esetleges túlzott optimizmus nagyobb emelkedést hozhatna a kötvényhozamokban, ez pedig tompíthatja az eszközvásárlás hatásait. Mindemellett szó esett arról is, hogy az Eurózónában nemcsak monetáris, hanem fiskális stimulusra is szükség lenne. Az EKB új stratégiájáról viszont nem tudhattunk meg újdonságot, és a jegybank pedig a frissített gazdasági előrejelzését várhatóan a márciusi ülése után fogja közzétenni.

Apple: Újabb negatív hírek érkeznek az Apple háza tájáról, ezúttal felröppent az a hír, hogy a telefonokon az Apple engedélyezné az alapértelmezetten telepített alkalmazások lecserélését is (Safari, Mail applikáció). Ezen kívül például enyhítene a harmadik feles zenei szolgáltatókra (pl. Spotify) vonatkozó korlátozáson is. A beszállítói problémák után ez a hír is negatívan érintette az árfolyamot, azonban az elmúlt hetekben nagyobb visszaesést még nem láttunk a részvénytől. Az esetleges kockázatokra viszont az Apple gyorsjelentése után is felhívtuk a figyelmet.

Makroadatok: Mai napon az Eurózónás PMI adatokra figyelhetnek a befektetők, amely különösen fontos lesz a koronavírus várható hatásai miatt. A konszenzus az előző hónapokhoz képest gyengülést vár az euróövezetben, így a feldolgozóipar talpra állása még várathat magára. Az Egyesült Államokból is megismerhetjük a februári PMI adatokat, ahol viszont mind a feldolgozóiparban, mind a szolgáltatásokban enyhe bővülést várnak.

EURHUF: Nem tartott sokáig a forint ereje, az MNB üzenetei, valamint a három hónapos BUBOR emelkedésének megállása után ismét felfele indult az EURHUF árfolyama. A 334 közeli szintről tegnap egészen 338 fölé ment az árfolyam, amely egyhetes csúcspont a devizapár árfolyamában. Az USDHUF árfolyama viszont új csúcspontra emelkedett, köszönhetően a dollár elmúlt hónapokban tapasztalt erősödésének az euróval szemben, így a dollárral szemben is jobban gyengült a forint.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.