KBC Equitas
2020. január 24. 8:23

Gyorshírek péntek reggel

    

EKB: Christine Lagarde tegnap elmondta, hogy az EKB hosszú távon fenn kívánja tartani a támogató, laza monetáris kondíciókat. Ez azt jelenti, hogy az alapkamat a jelenlegi szinten maradhat, valamint az eszközvásárlási program folytatódhat egészen addig, amíg az inflációs kilátások nem emelkednek meg egyértelműen a kitűzött 2 százalékos cél közelébe. Bár az infláció emelkedésnek indult az év végére, 1,3 százalékos decemberi értéke továbbra is jelentősen elmarad a céltól. Az EKB stratégiájának felülvizsgálata várhatóan év végére fejeződik be, mely az árstabilitás definiálása, a monetáris politikai eszköztár, valamint az elemzések és a tájékoztatás gyakorlataira terjed ki. Az euró a beszédet követően gyengülésbe kezdett a dollárral szemben, az EURUSD árfolyama egészen 1,104 alá jött le.

Indexek: Negatív volt tegnap a hangulat a tőzsdéken, amit elsősorban a Kínából útjára induló vírussal kapcsolatos aggodalmak hajtottak. Az ázsiai piacok jelentős mínuszban zártak, a Shanghai Composite közel 3, a hongkongi tőzsdeindex 1,5, a Nikkei pedig 1 százalékot esett. A negatív hangulat Európára is átragadt, a vezető nyugat-európai indexek közel egy százalékot csökkentek. A kezdeti csökkenés ellenére nap végére oldódott a negatív hangulat az amerikai piacokon és sikerült minimális pluszban zárjon az S&P 500 és a Nasdaq is. Mától a sanghaji és hongkongi tőzsdék zárva tartanak a Holdújév miatt, Hongkong majd csak jövő hét második felétől nyit ki újra, Sanghajban pedig csak februárban indul újra a kereskedés. A főbb európai határidős indexek fél százalék fölötti pluszban állnak ma reggel.

BUX: A negatív hangulat ellenére a BUX index fél százalékot emelkedett tegnap, miután az OTP 2,7 százalékos pluszban zárt. A Richter, a Magyar Telekom és a Mol árfolyama egy százalék körül csökkentek. A Magyar Telekomra célármódosítás érkezett a Goldman Sachs-től ma reggel. 579 dollárról 525 dollárra vágták a célárat, valamint vételről tartásra módosították az ajánlásukat.

Gyorsjelentések: Tegnap több fontos jelentés is érkezett, közülük az Intel a vártnál erősebb eredményekről és a felhő szegmensben tapasztalt brutális növekedésről számolt be zárás után, amire a részvény 6 százalékos pluszba emelkedett a kereskedés utáni órában. A Procter & Gamble bevétele elmaradt a vártól, ám EPS soron sikerült verni a várakozásokat, így az árfolyamban jelentős változás nem volt. Az American Airlines nyitás előtt jelentette a várakozásoknak megfelelő eredményét, és bár kezdetben csökkent az árfolyam, nap végére bő 5 százalékos pluszban zárt a részvény.

Forint: Történelmi mélypontra gyengült a forint tegnap az euróval szemben vélhetően az MNB továbbra is ultra laza monetáris politikájának, és az erre építő piaci reakcióknak köszönhetően. Az infláció felfelé kúszásával a reálkamatok jelentősen negatív tartományban vannak, melyre a jegybank válaszként a héten nem fogadott el ajánlatot a devizaswap-tenderén, mely lépés elméletben likviditásszűkítő hatással jár a forint piacán. A forint ennek megfelelően erősödésnek is indult a hét első felében, ez azonban nem volt hosszú életű, ma reggelre az EURHUF közel 337 forinton áll áll.

Koronavírus: Jelentős továbbra is a figyelem a piacok részéről a Kínából terjedő koronavíruson. Pozitív hír volt tegnap, hogy a World Health Organization által összehívott bizottság két napi tanácskozás után arra jutott, hogy egyelőre nincs nemzetközi vészhelyzet. A WHO egyébként fontos szerepet játszik a vírus kezelésével kapcsolatos nemzetközi koordinációban, segíti a hatóságok és kutatók együttműködését világszerte. Eddig Kínában 17 halálos áldozatról és több mint 600 fertőzésről tudunk országszerte. A kínai hatóságok lezárták Wuhant, ahonnan a vírus terjedése elkezdődött, és több környező várost is, valamint az újévi ünnepeket sem tartják meg Pekingben, hogy gátolják a vírus további terjedését. A vírussal kapcsolatos aggodalmak hatására a WTI és a Brent is jelentőset gyengült a héten.

Bayer: Bő 5 százalékos pluszban áll nyitás előtt a Bayer árfolyama. A Bayer azért került bíróság elé, mert felmerült, hogy az általuk gyártott gyomírtó rákot okozhatott több embernél is. A befektetők pozitívan fogadhatják a hírt, hogy a vállalat 10 milliárd dolláros kifizetéssel rendezheti a bíróság elé került ügyeket, legalábbis a Bloomberg legfrisebb információi szerint. A hírek szerint persze ez még változhat, nem számít véglegesnek.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.