KBC Equitas
2019. december 20. 8:35

Gyorshírek péntek reggel

  

USA: A befektetőket úgy tűnik, nem zavarta az amerikai elnök ellen folyó eljárás, a legtöbben arra számítanak, hogy az alsóház által kezdeményezett felelősségre vonási eljárást a Szenátus már nem fogja támogatni, így nem lesz hatása az ügynek.

Makroadatok: A várakozásoknál valamivel több, 234 ezer új munkanélküliségi kérelmet adtak be Amerikában. Az adat nem mondható rossznak, historikus összevetésben továbbra is rendkívül alacsony az új álláskeresők száma. A Philadelphia Fed is közzétette az üzleti szektor megkérdezésével készített gazdasági kilátásait, mely szerint lényegében változatlan aktivitást várnak, ugyanakkor a várakozások optimistábbak lettek a következő hat hónapra vonatkozóan.

Indexek: Az amerikai indexek közül az S&P 500 és a Dow Jones fél százalékos emelkedéssel pedig új csúcsra is emelkedett, a Nasdaq pedig 0,7 százalékkal zárt feljebb. Felülteljesítők voltak a technológiai szektor részvényei, különösen a félvezetőgyártók, ami a Micron gyorsjelentésének is köszönhető, amelyben a menedzsment javuló iparági kilátásokról is beszélt. Európában már kevésbé volt optimista a hangulat, a főbb indexek közül a DAX nem tudott emelkedni, a CAC enyhe 0,2 százalékos pluszban zárt, az FTSE 100 pedig 0,4 százalékkal emelkedett.

BUX: Szintén jól teljesített a magyar tőzsde, a BUX index 0,6 százalékkal emelkedett, a vezető részvények közül a Magyar Telekom emelkedett ki, amely másfél százalékos pluszban zárt, de 1 százalék feletti plusz könyvelhetett el a Mol és a Richter részvénye is. Az OTP viszont nem tudott emelkedni, szerdai záróáránál 15380 forinton zárt.

GKI: A Gazdaságkutató Intézet szerint 2020-tól egyértelmű lassulás várható a magyar gazdaság növekedési ütemében, a GKI előrejelzése szerint a GDP éves növekedési üteme idén 4,9, jövőre 3,2 százalék lesz. A GKI konjunktúraindexe pedig hároméves mélypontra esett decemberben, valamint az üzleti bizalmi index is a decemberi 1,5 értékével 6 éves mélypontot jelez.

MNB: Tegnap tette közzé decemberi inflációs jelentését az MNB, melyben 2019-re 3,3, 2020-ra és 2021-re pedig 3,5 és 3,3 százalékos inflációt jeleznek előre. Kiemelték, hogy az európai recessziós kockázatokkal együtt a lefelé mutató inflációs kockázatok is csökkentek. Az idei évre 4,9 a következő két évre pedig 3,7 illetve 3,5 százalékos gazdasági növekedést prognosztizálnak, mely kiegyensúlyozott szerkezetben, a belső és külső kereslet növekedésével valósulhat meg.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.