KBC Equitas
2019. december 13. 8:28

Gyorshírek péntek reggel

   

Brit parlamenti választások: A Konzervatív Párt abszolút többséget tudott szerezni a brit parlamenti választásokon, ezzel pedig megnyílt az út a Brexit felé. Boris Johnson pártja 363 képviselőhelyet szerzett meg a 650-ből, míg a Munkáspártnak csak 202 helyet sikerült megszereznie. Az eredmény így egyben azt is jelenti, hogy elfogadhatják Boris Johnson Brexit megállapodását, viszont a választási eredménnyel együtt a skótok viszont egy függetlenségi szavazást akarnak kezdeményezni. Az eredmény a Brexit folyamatában nagy előrelépést jelent, azonban még sok kérdés vár rendezésre a következő időszakban. A választási eredménynek a piacokon is érezhető hatása volt, a font árfolyama többéves csúcspontra ugrott az euróval szemben a hírekre, közel 2 százalékos erősödéssel.

Kereskedelmi megállapodás: nagy meglepetést okozott Donald Trump tegnapi üzenete, mely szerint tényleg nagyon közel lehet a megállapodás Kínával, amerikai sajtóértesülések szerint pedig a korábban december 15-ére tervezett vámokat nem fogják bevezetni. Ezen kívül pedig a jelenleg érvényes vámok is csökkentésre kerülhetnek.  A hír egyelőre még nem került hivatalos megerősítésre, azonban a piacokon már ez is elég volt ahhoz, hogy újra optimistává váljanak a befektetők.

Indexek: Az amerikai indexek közel 1 százalékos erősödéssel új csúcsra emelkedtek, és különösen jól teljesítettek a technológiai szektor részvényei. A félvezetőgyártók közül a nagyobb kínai kitettséggel rendelkező vállalatok (pl. Micron, Western Digital, Lam Research) 3-5 százalék körüli emelkedéssel zárták a napot. Európában is jó hangulat volt a piacokon, a főbb indexek fél százalék körüli erősödéssel zártak, amelyben a kereskedelmi háborús hírek mellett az EKB kamatdöntő ülése is szerepet játszott

EKB: A várakozásoknak megfelelően nem történt változás az EKB irányadó kamatszintjében, a közlemény és Christine Lagarde első kamatdöntést követő sajtótájékoztatója azonban tartogatott érdekességéket. Az EKB közleménye szerint, amíg nem sikerül a 2 százalékos inflációs célt elérni fennmaradhatnak jelenlegi alacsony, vagy még alacsonyabb kamatok. Christine Lagarde pedig kitért arra, hogy a globális kockázatok a kereskedelemmel kapcsolatban továbbra is fennállnak, bár az utóbbi időben mérséklődtek, valamint emiatt az Eurózóna feldolgozóipara nyomás alatt maradhat, de a szolgáltató szektor például ellenálló maradhat. Pontosabb előrejelzést viszont nem adott ki az EKB a jövőbeli stratégiáról, mindössze az inflációs várakozást tudhattuk meg, a jegybank 2022-re 1,6 százalék körüli inflációt vár.

BUX: Erős napot zárt tegnap a magyar piac is, 1,75 százalékos emelkedésével idén már 16 százalékos pluszban áll az index. A nagypapírok közül az OTP volt a legerõsebb 3 százalékos emelkedésével, ami nagyrészt az európai bankrészvények kiemelkedõ teljesítményének köszönhetõ. Mind az EKB, mind a Trump kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos pozitív kijelentései támogatták az emelkedést. A Richter 1,25, a MOL 0,7 százalékos emelkedéssel zárt, a Telekom azonban lemaradó volt 0,7 százalékos gyengüléssel. A 4IG közel 12 százalékos pluszban zárt. Az utóbbira vonatkozó célárát a korábbi 3700-ról 3600 forintra vágta a Goldman Sachs és továbbra is vételre ajánlják a papírt. A Telekom lemaradó volt 0,7 százalékos gyengüléssel, a 4IG pedig közel 12 százalékos pluszban zárt.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.