KBC Equitas
2019. október 18. 8:39

Gyorshírek péntek reggel

  

Brexit: Közelebb kerültünk a napokban az Egyesült Királyság rendezett kilépéséhez, azonban még egy akadály gördülhet a rendezett kilépés útjába, a brit parlament. Az EU és az Egyesült Királyság ugyan már aláírta Boris Johnson javaslatát. A legfontosabb probléma Észak-Írország státuszának kérdése volt, amelyben végül az a döntés született, hogy Észak-Írország az Egyesült Királyság része marad, azonban négy évig még bizonyos EU-s szabályokat is alkalmaznia kell, így jogilag az EU vámuniójához is fog tartozni. Az EU és az Egyesült Királyság megállapodását még szombaton meg kell szavazni a brit parlamentnek, amely még korántsem biztos, mivel az északír DUP nem támogatja a megállapodást. Az EU szerint viszont nem lehet már több halasztás, így ha elutasításra kerül a megállapodás, akkor akár hard-Brexit is lehet.

Kína: A hét elei gyengébb export import adatok után enyhén elmaradt a vártnál a kínai GDP adat is, amely a 6,1 százalékos konszenzus helyett 6 százalék lett, amely az elmúlt évtizedek leggyengébb növekedési adata. Ugyanakkor a januártól szeptemberig tartó időszakban 6,2 százalékos volt a növekedés, amely megfelel az elemzők által vártnak. A  Shanghai Composite index 1,3 százalékkal esett a hírre, de az európai határidős indexek is enyhe mínuszban járnak nyitás előtt.

Törökország: Tegnap személyesen tárgyalt Erdogan török elnök és Mike Pence amerikai alelnök a szíriai háborúval kapcsolatban. Bár Erdogan eddig kizárta ezt a lehetőséget, a törökök végül belementek egy ötnapos tűzszünetbe, amelyet Donald Trump Twitteren üdvözölt, így egyelőre elhárult a további amerikai szankciók veszélye.

Mérsékelt mozgások a tőzsdéken: Az európai piacokon mérsékelt elmozdulásokat láthattunk, bár az indexek közül a DAX 6 havi csúcspontjánál tartózkodik. A tengerentúlon inkább optimista volt a hangulat, az S&P 500 0,3, a Nasdaq 0,4, a Dow Jones 0,1 százalékkal tudott emelkedni.

BUX: 0,7 százalékos pluszban zárt a BUX index, a vezető részvények közül a Mol 1,4, a Richter 2,3, a Magyar Telekom pedig 0,9 százalékkal emelkedett. egyedül az OTP árfolyama esett vissza enyhén, de így is a 13000 forintos szint felett, 13070 forinton zárt a bankpapír.

Forint: 331-ig erősödött a forint az euróval szemben, és a dollárral szemben is a 297,5-es szintnél jár a hazai fizetőeszköz. A tegnapi napon a Brexittel kapcsolatos fejlemények is közrejátszhattak az erősödésben, amellyel a forint havi csúcspontra került a főbb devizákkal szemben.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.