KBC Equitas
2019. október 11. 8:39

Gyorshírek péntek reggel

  

Brexit: Új reménysugarat jelenthet a tárgyalásokban a tegnapi találkozó a brit és az ír miniszterelnök között. Az ír fél szerint lehetséges lesz egy megállapodás, azonban az EU-val még a szükséges lesz tárgyalni a feltételekről. A Brexit október 31-i határidejéig már csak alig három hét maradt, de az optimista hangvételű üzenetek az eddig gyengülő fontot most megfordították, az euróval szemben tegnap másfél százalékot erősödött a font, amely jelenleg a 0,885-ös szintnél jár.

Emelkedtek a piacok: A kínai és amerikai kereskedelmi tárgyalások pozitív fejleményei enyhe lendületet adtak a piacoknak, mind Ázsiában, mind az Egyesült Államokban emelkedtek a főbb részvényindexek. Donald Trump szerint a tárgyalások jól haladnak, azonban még a ami napra is érdemes lesz figyelni, mert folytatódnak az egyeztetések. Az eddigi fejlemények szerint mindkét fél hajlana egy átmeneti „fegyverszünetre” a vámtarifák emelésében.

SAP: Közzétette előzetes negyedéves számait az SAP, amelyben továbbra is jelentős mértékű növekedésről számolt be a cég. A felhőszolgáltatások bevételei 37 százalékkal emelkedtek, a teljes bevétel pedig 13 százalékkal. A profitabilitás is nőtt a cégnél, a működési eredmény hányad 4,2 százalékponttal növekedett. A vállalat vezérigazgatója a CNBC-nek adott interjújában pedig elmondta, hogy a globális kockázatok ellenére nem lassult egyik piacukon sem a növekedés. Az SAP jelenlegi vezérigazgatója Bill McDermott viszont lemondott, amelyet szintén a mai közleményében jelentett be az SAP, a helyét pedig a menedzsmentből Christian Klein és Jennifer Morgan veszi át. A részvényárfolyam 5 százalékos pluszban nyithat.

Robbanás történt egy iráni olajtankeren, amelyet a helyi média terrorista támadásként közölt. A támadás jelzi, hogy továbbra is feszült a helyzet a Hormuzi-szorosban Irán és Szaúd-Arábia között, ez pedig most az olajárakra is hatással lehet, a reggeli órákban közel két százalékkal emelkedik, a Brent 60,2, a WTI 54,5 dollár.

BUX: A magyar piac alulteljesítő maradt a nemzetközi piacokkal szemben, annak ellenére, hogy Európában is fél százalék körüli pluszokat láthattunk, a BUX index 0,2 százalékkal csökkent. A vezető részvények közül csak a Magyar Telekom tudott emelkedni 0,2 százalékkal.

Opus: Tegnap 4 százalékkal emelkedett az Opus a nap eleji csökkenés után. A társaság bejelentette, hogy a BDSPT Zrt-nek adja el a 18,7 százalékos Appeninn részesedésének a felét, azaz 9 százalékot.

Rába osztalékpolitika: Közzétette osztalékpolitikáját a Rába, amely alapján a következő szempontok figyelembe vételével fog meghatározódni az osztalék mértéke:

  • Maradék elvű osztalékpolitika lesz a cégnél, amely azt jelenti, hogy elsősorban a CapEx, valamint az akvizíciók után fennmaradó részt tervezi kifizetni a cég.
  • Az osztalék mértéke a teljes átfogó eredmény legfeljebb 20 százaléka lehet vagy a mindenkori 10 éves államkötvény hozama 1 százalékos felárral attól függően, hogy melyik kisebb.
  • A cél minimum a 3 éves állampapír hozama plusz 0,5 százalék, illetve az értékesíthető ingatlanvagyonból származó rendkívüli bevétel esetén egyedi döntés alapján lehet majd magasabb osztalékot megállapítani

Masterplast: AZ MKB előrejelzése szerint, igazodva a menedzsment 2018 végén bejelentett stratégiájához, további növekedés jöhet 2021-ig, amely a következő években 44, 55 és 66 forintos osztalékkifizetést jelenthet, ha sikerül teljesíteni az éves 1 millió eurós profitnövekedést.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.