KBC Equitas
2019. augusztus 9. 8:36

Gyorshírek péntek reggel

  

Kirobbanóan jó hangulat volt tegnap a fejlett részvénypiacokon, a fontosabb európai börzeindexek másfél százaléknál nagyobb mértékben erősödtek. A párizsi CAC index 2,3 százalékkal, a német DAX pedig 1,7 százalékkal került feljebb. Az Egyesült Államokban is eloszlottak egyelőre az aggodalmak, az S&P500 1,9, a Dow Jones 1,4, a Nasdaq pedig 2,2 százalékkal került feljebb.

Tegnap is izgalmas vállalati jelentésekkel folytatódott a szezon, a tengerentúlról az eddig sem túl jó bőrben lévő Kraft Heinz részvénye kapott egy újabb, több mint 10 százalékos ütést a csalódást keltő jelentés után, a Viacom befektetői viszont kedvezően fogadhatták a médiacég eredményeit. Az Uber zárás után jelentett, mely alapján bevételsoron valamelyest elmaradtak a várakozásoktól.

Kormányválság jöhet Olaszországban, Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, a Liga nevű formáció vezetője bejelentette, hogy pártjával kihátrálnak a korábban is törékenynek tűnő kormánykoalícióból. A szélsőjobboldali párt elnöke abban bízhat, hogy az előrehozott választásokon jobb eredményeket érhetnek el, az EP-választásokon ugyanis ők szereztek még a legtöbb voksot. Az előrehozott választásokkal kapcsolatban jövő héten dönthet az olasz országgyűlés.

Ezúttal alulteljesítő volt a budapesti tőzsde a fejlett részvénypiacokhoz képest, a BUX csak mérsékelten, 0,3 százalékkal emelkedett. Hiába kapott jó hírt tegnap reggel a Richter (a Cariprazine délkelet-ázsiai forgalmazása), a magyar gyógyszergyártó részvényárfolyama egyedüliként csökkent a blue chipek közül, 0,6 százalékkal. A Magyar Telekomot viszont vették a szerdai gyorsjelentése után, 1,7 százalékkal került feljebb az árfolyam, a többi nagypapír pedig enyhén emelkedett.

A legoptimistább elemzői várakozást is felülmúlta gyorsjelentésében az OTP, a második negyedévben 105 milliárd forintos adózott eredményt ért el a bankcsoport. Az eredménytermeléshez már a nemrég felvásárolt leánybankok is hozzájárultak, a szerb és az albániai SocGen leánybankok kivételével. Az eredmény rekordot jelent a csoportnál, és kiemelkedően magas 21,9 százalékos ROE-val párosul.

Fény derült tegnap a hazai júliusi inflációs adatra, az árdrágulás mértéke 3,4 százalékról 3,3 százalékra mérséklődött éves szinten, ez kicsit meglepte az elemzőket, akik ismét 3,4 százalékos pénzromlást prognosztizáltak. A termékek közül átlagosnál nagyobb mértékben emelkedtek például az élelmiszerárak (8 százalékkal), valamint szeszes ital és dohányáru kategória, ahol 8,5 százalékos az éves drágulás. Az inflációs statisztika után nagyot erősödött a forint, a hazai deviza határozottan áttörte az euróval szemben a 325-ös szintet, az EURHUF így ma reggel 324,2.

Ma hajnalban inflációs adatok érkeztek Kínából is, ez alapján júliusban 2,8 százalékos volt az árdrágulás. Ez kisebb meglepetést jelent, az elemzők a múltkori adattal megegyező, 2,7 százalékos pénzromlásra számítottak. Ellentétes irányt mutatnak azonban a termelői árak, amelyet a vártnál nagyobb mértékben, 0,3 százalékkal csökkentek júliusban, ez növelheti a deflációs félelmeket, de akár újabb gazdaságélénkítő lépésekre is sarkallhatják a kormányt.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.