KBC Equitas
2019. augusztus 2. 8:31

Gyorshírek péntek reggel

  

Meglepetést okozott a Mol

Itthon is elkezdődött a gyorsjelentési szezon, a Mol ma hajnalra tette közzé a negyedéves eredményeit. A magyar olajtársaság nagy meglepetést okozott, a finomítói üzletág jelentősen jobban teljesített a vártnál, így a főbb sorokon felülmúlta a vállalat a várakozásokat. Az éves célok teljesítése terén is jól halad a cég, így összességében pozitív lehet majd a jelentés fogadtatása. Tegnap egyelőre még kivárás jellemezte a befektetőket, a Mol árfolyama csak enyhén, 0,1 százalékkal emelkedett.

A magyar piac gyengén teljesített csütörtökön, a BUX index 0,7 százalékos mínuszban zárt. A vezető részvények közül az OTP 1,8 százalékkal csökkent, a Richter fél százalékot csökkent, egyedül a Magyar Telekom tudott enyhén emelkedni, 0,3 százalékos pluszban, 429 forinton zárta a napot. Előzetes várakozásaink szerint stabil első féléves eredményt tehet majd közzé a Richter jövő hét keddi jelentésében

A kispapíroknál is vannak izgalmak, a Graphisoft Park részvénye egy héttel a jelentős előtt korábbi történelmi csúcsára emelkedett, 4000 forinton zárt. Mai nap pedig felfüggesztésre kerülnek az Enefi részvényei, mivel a társaság az árfolyamot jelentősen befolyásoló információt kíván közzétenni.

Újabb vámok

Csúnyán elrontotta a hangulatot az amerikai elnök bejelentése, mely szerint újabb 300 milliárd dollár értékű kínai árura vetne ki 10 százalékos pótvámot. A lépésre azután került sor, hogy Kínában egyeztettek az amerikai képviselők a kereskedelmi megállapodásról, azonban  azt a kínaiak újra akarták tárgyalni, így lépésként az elnök újabb vámokat jelentett be szeptembertől. Sőt, kilátásba helyezte a tervezett 10 százalékos pótvám 25 százalékra való emelését is.

A kezdeti jó hangulat után az S&P 500 0,9 százalékos mínuszban zárt, a Dow Jones 1 százalék feletti eséssel fejezte be a napot, a Nasdaq pedig 0,8 százalékkal csökkent. Nem meglepően gyengén teljesített a technológiai szektor, különösen a hardver- és félvezetőgyártók, akik fontos üzleti kapcsolatban állnak Kínával. Ezen kívül a bankok is nagy mínuszban zártak Egyesült Államokban.

A vámokkal kapcsolatos hírek természetesen az ázsiai tőzsdékre is nagy hatással voltak, a vezető indexek másfél-két százalék közötti mínuszokat mutattak. A hatás pedig várhatóan Európára nézve is negatív lesz, a vezető részvényindexek szintén másfél százalék feletti mínuszban nyithatnak.

A német vállalatok közül ma tette közzé gyorsjelentését a Vonovia, amely tovább növekvő bérleti díjakról számolt be, azonban a negatív hangulat miatt nagy emelkedésre szintén nem lehet számítani a részvénynél. Az Allianz is felülmúlta az elemzői várakozásokat ma reggeli jelentésében, de szintén mínuszban nyithat a részvény.

A tegnapi eseményekre nagyot esett az olajár, a WTI és a Brent árfolyama is 6 százalékot zuhant, amely egyrészt a növekvő amerikai gázkészleteknek, másrészt a globális feszültségek várható újbóli kiéleződésének köszönhető. Ma reggel viszont enyhe felfele korrekciót mutat az árfolyam, a WTI 55, a Brent 62 dollár közelében tartózkodik.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.