KBC Equitas
2019. július 26. 8:39

Gyorshírek péntek reggel

  

Az idei hét egyik várva várt eseményére sor került, az EKB pedig meglehetősen elrontotta a piaci hangulatot. Habár az irányadó kamaton nem változtatott a jegybank, az EKB kommunikációja szerint várhatóan 2020 közepéig a mostani vagy a jelenleginél is alacsonyabb kamatszint lehet az Eurózónában. Amennyiben tartósan az inflációs cél alatt marad az infláció, akkor további lazításra lehet szükség, és kilátásban helyeztek egy újabb eszközvásárlási programot. Fontos, hogy az inflációs célkövetésen is változtatna az EKB, a korábbi 2 százalékot közelítő, de még az alatti infláció helyett, 2 százalék körüli inflációs célt fogalmaznának meg. A várható lazítás és a gyenge kilátások ellenére is azért alacsony az Eurózónában a recesszió kockázata. A döntés hatásásra nagy volatilitás volt az EURUSD árfolyamában azonban a nap végére visszatért a nap nyitóértékéhez, az 1,11-es szintre, a forint viszont 326,5-ig gyengült az euróval szemben.

A német tőzsde érzékenyen reagált az EKB kamatdöntésére, a DAX index 1,3 százalékot esett, a párizsi CAC fél százalékot gyengült, a londoni tőzsde pedig 0,2 százalékkal zárt lejjebb. Az európai jelentések közül a Volkswagen és a Wizz Air jelentése viszont nem sikerült rosszul, az autógyártó a várakozásoknál jobb eredményről számolt be, a légitársaságnál is szépen növekedett a profit is, valamint az éves célokat is megemelte a menedzsment, erre pedig az árfolyam is új csúcsra ment.

A tegnapi negatív gyorsjelentések miatt az amerikai tőzsdék is gyengén teljesítettek, a Dow Jones és az S&P 500 fél százalékos mínuszban zárt, a Nasdaq viszont nagyobb mértékben 1 százalékkal csökkent. A Facebook negyedévét a nagyobb bírság rontotta el, és ezzel együtt a befektetők kedve sem jött meg a részvényhez, közel 2 százalékos mínuszban zárt az árfolyam. A Ford is elmaradt az elemzői várakozásoktól, amelyre a részvényárfolyam 7 százalékkal esett. A Tesla szintén negatív meglepetést okozott, amelyre a részvényárfolyam 13 százalékot zuhant.

Vegyes jelentést tett közzé az Amazon, a bevételi várakozást sikerült felülmúlnia a cégnek, viszont az egy részvényre jutó eredményben elmaradt a konszenzustól, emiatt a zárás után csökkent a részvényárfolyam. A Google viszont minden soron meg tudta verni az elemzői várakozásokat,és továbbra is erős növekedést tud felmutatni a cég, amelynek a befektetők is örülhetnek, a zárás után 8 százalékos pluszba ugrott a részvény.

A tech cégek sora a jelentésekben itt nem ért véget, az Intel is tegnap zárás után tette közzé a gyorsjelentését, és annak ellenére, hogy a chipgyártó, valamint a teljes szektor komoly nehézségekkel néz szembe az elmúlt időszakban a kereskedelmi háború miatt, a vártnál kevésbé romlottak az Intel marzsai, és a társaság az év végi előrejelzését is megemelte. Igaz, ez a tavalyi évhez képest még mindig két százalékos visszaesés a bevételekben, és 4 százalékos csökkenés az EPS-ben, azonban ennél rosszabb számokat jeleztek előre áprilisban. Az Intel jelentése is inkább azt erősíti meg, hogy az év második felére visszatérhet a kereslet, és az árak is emelkedhetnek, amely kedvezhet az eddig szenvedő gyártóknak. Az Intel részvényárfolyama zárás után 5 százalékkal emelkedett, így pozitívan fogadták a befektetők a jelentést, a részvény technikai képéről hétfői elemzésünkben írtunk.

A tengerentúlon a záporozó gyorsjelentések mellett a negyedéves GDP adatra is érdemes lesz figyelni, a konszenzus az előző 3,1 százalékos növekedés helyett csak 1,8 százalékos növekedési ütemet vár az Egyesült Államok gazdaságában.

A magyar tőzsdén mérsékelt elmozdulásokat láthattunk alacsony forgalom mellett, a vezető részvények közül a Richter tudott csak erősödni, 2,9 százalékos pluszban zárt. A gyógyszergyártó erősödésben a Cariprazine MENA régióra való kiterjesztése is szerepet játszhatott. Az OTP árfolyama fél százalékkal csökkent, a Mol 0,4 százalékos mínuszban zárt a Magyar Telekom árfolyama pedig 0,6 százalékkal került lejjebb. Lezárult az OTP moldáv akvizíciója, és az OTP menedzsmentje tegnap egy podgoricai sajtótájékozatón emelte ki, hogy egyelőre nem terveznek újabb felvásárlásokat a régióban.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.