KBC Equitas
2019. július 19. 8:37

Gyorshírek péntek reggel

  

Csütörtökön gyengébben teljesítettek az európai indexek, A DAX 0,9 százalékos mínuszban zárt, a párizsi CAC 0,4 százalékkal csökkent, az FTSE pedig 0,5 százalékos mínuszban fejezte be a napot. A tengerentúlon mérsékelten volt jó a hangulat az S&P 500 és a Nasdaq 0,3 százalékos pluszban zárt, a Dow Jones pedig stagnált.

Az irányt a vállalati jelentések is befolyásolták, a DAX indexet főként az SAP részvénye húzta le, a technológiai cég részvénye 5,6 százalékot esett negyedéves gyorsjelentése után, amely enyhén elmaradt a várakozásoktól. Az SAP-val együtt az európai tech szektor is az alulteljesítők között volt, az egészségügyi cégek részvényei viszont emelkedtek a Novartis jól sikerült gyorsjelentés után. Az amerikai tőzsdén a Netflix gyorsjelentése okozott negatív meglepetést, a vártnál gyengébb növekedésre az előfizetők számában 10 százalékot esett a részvény.

A tegnapi csökkenés után viszont Európában újra emelkedéssel indulhat a kereskedés, amely az ázsiai piacok jó teljesítményének, valamint az amerikai kamatcsökkentési várakozásoknak is köszönhető. Tegnap este a New York-i Fed elnöke egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a jegybanknak gyorsan cselekednie kell, ha lassul a gazdaság, és ezt a piaci szereplők erős utalásnak vehették a július végi kamatcsökkentésre. Az európai határidős indexek így fél százalékos pluszban tartózkodnak.

Csütörtökön a magyar tőzsde felülteljesítő volt az európai piacokkal szemben, a BUX index 0,7 százalékos pluszban 41282 ponton zárt. A Richter kivételével, viszont nagy mozgásokat nem láthattunk a blue chipeknél, az OTP 0,4, a Mol 0,7, a Magyar Telekom pedig 0,2 százalékot emelkedett. A gyógyszergyártó részvénye pedig a nap eleji emelkedést megtartva közel 2 százalékos pluszban zárt, 5080 forinton.

Mai nap fontos bejelentést fog közzétenni az Enefi, ezért a társaság részvényeit felfüggesztik. Amennyiben a kereskedési időben közzétételre kerül a bejelentés, akkor visszaállítják a részvény kereskedését.

A feszültség egyelőre nem oldódik a Hormuzi-szorosban, amelyen a globális olajszállítás 20 százaléka megy keresztül. Tegnap az Egyesült Államok egyik hadihajója lelőtt egy iráni drónt, amely közlésük szerint túl közel repült a hajóhoz. A jelenlegi helyzet továbbra is azzal fenyeget, hogy Irán lezárhatja a szorost, ezzel komoly problémát okozva a globális olajellátásban. Az olajár emelkedéssel reagált a fejleményekre, a Brent másfél százalékkal 63 dollár közelébe, a WTI pedig 55,9 dollárig emelkedett.

Tegnap véglegesítette az NMHH az 5G hálózat frekvenciaaukciójának részleteit. A szolgáltatók augusztus 8-án jelentkezhetnek az árverésre, a licitre pedig októberben kerül sor. A magyar állam 84,5 milliárd forintos bevételt célozna meg az 5G-s frekvencia használat értékesítéséből.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.