KBC Equitas
2019. június 28. 8:36

Gyorshírek péntek reggel

  

Elkezdődött a G20-csúcs Japánban, azonban a fontosabb találkozókra a hétvégén kerül csak sor. Előzetesen a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalással kapcsolatban a kínai fél egy arányos megállapodásra törekedne, de a tegnapi nyilatkozatok alapján az amerikaiak ezt nem fogadnák el, mivel a szellemi tulajdon nagyobb fokú védelmét hangsúlyozzák. Az előzetes nyilatkozatok alapján tehát nem tűnik annyira biztosnak a megállapodás.

A piacokat a G20-csúcs fényében inkább a kivárás jellemezte tegnap is, az amerikai indexek közül az S&P 500 0,4 százalékot tudott emelkedni, a Dow Jones stagnált, a Nasdaq viszont kiemelkedett a 0,7 százalékos emelkedésével. Az Egyesült Államokban a vállalati hírek is érdekesen alakultak az elmúlt napokban, a Ford bejelentette, hogy Európában 12000 munkahelyet szüntet meg, amely az európai operáció ötöde. Tegnap tette közzé a Nike a gyorsjelentését, amelyben az elemzői várakozásokat felülmúló értékesítésekről, de negyedév során a nagyobb összegű befektetések miatt a konszenzust kissé alulmúló profitról számolt be.

Európában szintén mérsékelt mozgásokat láthattunk, a DAX 0,2 százalékkal tudott emelkedni, a párizsi és a londoni tőzsde viszont enyhén csökkent. A német ingatlanpiaci cégek árfolyama a berlini kormányzat döntése után, miszerint 5 évre befagyasztanák a bérleti díjak növekedését, az eddigi felülteljesítés után nagyot esett. Köztük volt a Vonovia is, amely elérte a kereskedési ötletünkben megfogalmazott stop szintet. Időközben azért a cég osztalékot is fizetett, így 3,5 százalékos mínuszban zárult az ötlet.

A magyar tőzsde viszont tegnap kiemelkedett az európai piacok közül a 0,9 százalékos emelkedésével, amely főleg a Mol részvényének 2,3 százalékos emelkedésének köszönhető. A nap elején felefele próbált indulni az OTP részvénye is, de zárásig már inkább a lecsorgás jellemezte a részvény mozgását, és a szerdai záróértékénél 11400 forintnál fejezte be a napot. Szintén jól teljesített a Richter, 1,3 százalékos pluszban zárt, míg a Magyar Telekom enyhe 0,3 százalékkal emelkedett.

Tegnap megtudhattuk, hogy a DunaHouse az „A” sorozatú részvényeire 851 millió forint osztalékot fizet ki, amely részvényenként 247,48 forintot jelent a részvényeseknek, a tegnapi záróárfolyammal számolva 6,2 százalékos osztalékhozamot jelent, amely az egyik legjobb a magyar tőzsdén. Az osztalékfizetés fordulónapja július 18-a, így július 16-ig lehet legkésőbb az idei osztalékért részvényt vásárolni. A „B” sorozatú dolgozói részvényekre pedig 94 millió forintot fizet a cég 4 egyenlő részben negyedévente.

Tegnap tette közzé a Magyar Nemzeti Bank az inflációs jelentését, amelyben frissítette a reálgazdasági előrejelzést. A jegybank szerint az eurózóna lassuló növekedési kismértékben vissza fogja fogni a hazai GDP bővülését, de így is 4,3 százalékos lehet a növekedés. A maginfláció az idei évben 4 százalék körül alakulhat és a következő két évben várhatóan 3,4 százalékra mérséklődik. A munkanélküliségi ráta a következő két évben tovább csökkenhet, és a bérek emelkedése továbbra is kitarthat idén 10,5, 2020-ban pedig 8,5 százalékkal növekedhet a bruttó átlagkereset.

Nagy mozgásokat láthattunk a Bitcoinban, szerda este óta tegnapig majdnem 3500 dollárral csökkent az árfolyama, amely hatalmas visszaesés az idei évi csúcsról, ma reggel viszont már újra emelkedik, 5,8 százalékos pluszban 11300 dollárnál jár az árfolyam. Az izgalmas technikai képről alábbi elemzésünkben írtunk bővebben.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.