KBC Equitas
2019. június 7. 8:35

Gyorshírek péntek reggel

   

Tegnap tartotta az Európai Központi Bank a kamatdöntő ülését, a várakozásoknak megfelelően nem változtattak a kamatokon. Mario Draghi sajtótájékoztatója viszont okozott izgalmat, ugyanis kitolta a várható szigorítás időpontját, a kommunikáció szerint 2020 második feléig nem várható kamatemelés. Márciushoz képest enyhén felfele, 1,2 százalékosra módosította az EKB a GDP növekedési prognózisát, a következő két évvel kapcsolatban viszont pesszimistábbak lettek, 1,4 százalékos bővülést várnak 2020-ra és 2021-re is.

Európában bizonytalan volt a hangulat a kamatdöntés előtt és utrán is, végül egyik fontosabb börzeindex sem tudott jelentősen elmozdulni. Az indexek többségénél enyhe csökkenés volt tapasztalható, a londoni tőzsde emelkedett ki a legjobban, 0,6 százalékos növekedéssel. Az EKB döntés az euró árfolyamát jobban megmozgatta, a kontinentális deviza 1,124-ről 1,13-ig emelkedett a dollárral szemben.

Sajtóhírek szerint elhalaszthatják az eredetileg jövő hétfőtől bevezetésre kerülő Mexikó ellen kivetendő büntetővámokat az amerikaiak. A két ország közötti tárgyalások folyamatosan zajlanak. A hírre lendületbe jöttek a tengerentúli részvények, a nap végére a vezető indexek 0,6 százalék körüli pluszban zártak.

A Berlin önkormányzatát vezető koalíció a lakóingatlanok bérleti díjának befagyasztását indítványozta 2020-tól kezdve 5 évre. A javaslatról majd ősszel szavazhatnak. A hír negatívan érintette a Vonoviát, de a 4,7 százalékos esés az árfolyamban túlzottnak tűnik, miután a cég berlini ingatlankitettsége csak 10 százalék körüli, a bevételkiesés pedig vállalatszinten a javaslat elfogadása esetén is csak enyhe lehet. A csökkenés nem tett jót kereskedési ötletünknek, de továbbra is pluszban van az áprilisi megfogalmazás óta.

A magyar tőzsde is illeszkedett az európai trendekbe, a BUX 0,2 százalékot csökkent. A nagyok közül a Richter teljesített a legjobban, 0,6 százalékos emelkedéssel, az OTP alig mozdult, a Mol és a Magyar Telekom viszont közel egy százalékot visszaesett.

Ma reggel 9-kor is érkezik fontos makroadat, a KSH közzéteszi a májusi inflációs számokat, az elemzők 3,9 százalékos pénzromlást prognosztizálnak. Az adat a forintra is hatással lehet, mely az elmúlt napokban erősödött az euróval szemben, az EURHUF jelenleg 320,8-on áll.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.