KBC Equitas
2019. május 10. 8:32

Gyorshírek péntek reggel

  

Ma reggel az OTP és a Richter első negyedéves jelentéseivel kezdődött a nap. Erős eredménnyel indította az évet az OTP, jól teljesítettek a horvát és ukrán leánybankok is, valamint a frissen vásárolt Expressbanknak is szerepe volt a rekordprofit elérésében. A várakozásokat felülmúló eredményről számolt be a Richter, amely inkább a devizahatásoknak és a Vraylar egyszeri mérföldkő bevételének köszönhető, viszont ezeket kiszűrve már kevésbé lehetünk elégedettek a jelentéssel. A vállalat első negyedévéről bővebben az alábbi elemzésünkben írtunk.

Tegnap a nemzetközi tőzsdékkel együtt gyengült a BUX index, 0,3 százalékos mínuszban zárta a napot. A gyorsjelentés közzététele előtt a Richter részvénye 1 százalékot erősödött, az OTP viszont enyhén csökkent. A Mol végül 1,2 százalékos mínuszban a Magyar Telekom pedig 1,3 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Szerda este közzétett jelentése után a Waberers részvénye tegnap 2,7 százalékot esett, míg a Graphisoft Park 2,8 százalékos pluszban zárt a kedvező negyedév után.

A gyorsjelentések mellett tegnap az inflációra is figyelhettünk, amely a várakozásoknak megfelelően 3,9 százalékkal nőtt áprilisban, a maginfláció pedig 3,8 százalékos mértékű, amely megegyezik az előző hónapban mért adattal. A különböző termékeken beül a szeszes italok, dohányáruk és élelmiszerek ára emelkedett a legnagyobb mértékben, előbbi csoportban 8,5 százalékos volt az átlagos áremelkedés, míg az élelmiszerárak 5,2 százalékkal emelkedtek.

Az inflációs jelentésre először gyengülni kezdett a forint az euróval szemben, azonban az inflációs jelentés mellett a költségvetési adatokat is megtudhattuk tegnap, amelyre műár erősödéssel reagált a forint. A költségvetés kedvezően alakult áprilisban, mivel 102,9 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás.

A nemzetközi tőzsdéken egész héten a kereskedelmi háború volt a fókuszban, amely miatt a főbb nyugat-európai indexek csökkentek. Ma reggel élesedtek a korábban bejelentett amerikai vámok 200 milliárd dollár értékű kínai termékre, mivel nem sikerült megegyezést elérni a folyamatban levő tárgyalásokon. Az amerikai határidős indexek a hírre kis mértékben lefele indultak.

Tegnap folytatódott a csökkenés az európai tőzsdéken, a kereskedelmi konfliktus kiélesedésére negatívan érintette az európai tőzsdéket is. A legrosszabbul a technológiai cégek, valamint az autógyártók részvényei teljesítettek. Dacára a ma reggel élesedő amerikai vámoknak, és az amerikai határidős indexek csökkenésének, az európai piacok enyhe pluszban tartózkodnak a határidős adatok alapján.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.