KBC Equitas
2019. május 3. 8:30

Gyorshírek péntek reggel

  

Közzétette első negyedéves eredményeit a Mol, amelyben csökkenő profitról és tisztított EBITDA-ról számolt be, igaz az eredmény a a menedzsment várakozásoknak megfelelően alakult. A finomítói üzletág azonban gyengén teljesített az árrések csökkenése miatt, és összességében ez az egész csoport eredményességére rányomta a bélyegét, annak ellenére, hogy a kitermelés 7 éves csúcsra emelkedett.

A Mol gyorsjelentése előtt inkább kivárás jellemezte a csütörtöki kereskedésben a részvényt, 0,6 százalékos mínuszban zárt az olajcég papírja.  A többi blue chipnél is hasonlóan mérsékelt elmozdulást láthattunk, az OTP szintén 0,6 százalékot csökkent, a Richter stagnált, a Magyar Telekom pedig 0,8 százalékot tudott erősödni.

Hamarosan a magyar tőzsdén is következik az osztalékfizetési szezon, utoljára a mai napon lehet még Elmű és Émász részvényeket venni, hogy jogosultak lehessünk az osztalékra, valamint tegnap a Graphisoft Park tette közzé az osztalékfizetési tájékoztatóját, amely szerint még május 6-ig lehet az a 2018-as osztalékra jogosító Park részvényeket venni.

A magyar tőzsde történései mellet ma reggel a KSH is közzétette a külkereskedelmi adatot 2019 februárjára vonatkozóan. Februárban az export 6,5 míg a behozatal 6,6 százalékkal növekedett az egy évvel korábbi időszakhoz képest, ezzel összességében a külkereskedelmi mérleg többlet további 214 millió euróval  csökkent.

A magyar tőzsde csökkenése beleillett az európai piacok tegnapi teljesítményébe, mivel a vezető nyugat-európai indexek, a DAX kivételével csökkentek. A londoni FTSE 100 0,5, a CAC 0,8, a Stoxx 600 0,6 százalékos mínuszban zárta a napot. A német tőzsdén tegnapi kiemelkedett a Volkswagen részvénye, a válallat gyorsjelentését pozitívan fogadták a befektetők. Ugyanez már nem mondható el az Apple-ről, a kínai értékesítések visszaesése miatt gyengébb lett az eredmény az előző évi első negyedévhez képest. 

Lefordultak az amerikai piacok is a történelmi csúcsok körüli szintekről, a kamatcsökkentés elmaradására a Fed részéről egymást követően a második nap is negatívan reagáltak az indexek,az S&P 500 és a Nasdaq 0,2, a Dow Jones 0,4 százalékot csökkent.

Tovább csökkennek az olajárak, a múlt heti idei csúcs után már közel 6 százalékos a visszaesés. Az olajár-emelkedés esetleges megtorpanására korábbi cikkünkben már felhívtuk a figyelmet. Ezúttal a tegnap tovább szigorodó iráni szankcióknak sem volt további felhajtó hatása, ellenben a várakozáson felüli amerikai készletállomány és a tovább növekvő kitermelés az árfolyam-csökkenést segítette. A Brent ma reggel 70,5 dolláron áll, a WTI árfolyama pedig 61,7 dollár.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.