KBC Equitas
2020. január 3. 8:32

Gyorshírek péntek reggel

  

Irán: Az év végi tüntetésekkel, valamint az iraki amerikai nagykövetség elleni támadással újra kiújult a feszültség, válaszul az Egyesült Államok pedig dróntámadást indított, amelyben több magas rangú iráni katonatiszt is meghalt. Az események hatására az olajár több mint 3 százalékkal ugrott meg magyar idő szerint az éjszaka folyamán. Jelenleg a reggeli órákban a WTI árfolyama 62,8, a Brent 68,2 dollárnál jár.

Indexek: Az idei év első kereskedési napját azonban még az optimizmus jellemezte, Európában a főbb indexek egy százalék körüli pluszban zárták a napot, az amerikai indexek közül pedig szintén 1,1 százalék feletti emelkedéssel nyitotta az évet a Dow Jones és a Nasdaq, az S&P 500 pedig 0,8 százalékkal emelkedett. A tegnapi emelkedésre azonban árnyékot vethet az iráni konfliktus, Ázsiában is csökkentek a részvényindexek, valamint a nyugat-európai határidős indexek is mínuszban tartózkodnak.

Makroadatok: Nyugat-Európából a vártnál enyhén kedvezőbb feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek érkeztek, azonban a spanyol, olasz és német mutató még mindig az ipari aktivitás csökkenését mutatja, és egyedül a francia PMI tartózkodik a bővülést jelentő 50-es szint felett, 50,4 ponttal. Az Egyesült Államokban tegnap tették közzé a december 28-i hétre vonatkozó munkanélküliségi kérelmek számát, amely a korábbi 224 ezres értékhez képest kétezer fővel csökkent, amely közel megfelelt a várakozásoknak.

BUX: A magyar tőzsde csak enyhén tudott emelkedni tegnap, a BUX index 0,3 százalékos pluszban zárt. A vezető részvények vegyesen szerepeltek, az OTP 0,2 százalékos mínuszban zárt, míg a Mol 0,7 százalékkal emelkedett. A Richter teljesített a legjobban a blue chipek közül 1,3 százalékos plusszal, a Magyar Telekom viszont csak stagnálni tudott.

Mol: Ismét gyengébbek lettek a Mol finomítói marzsai, decemberben a novemberi értékkel megegyező 2,9 dolláros volt a csoportszintű árrés. A Mol és a Slovnaft finomítói árrése 4,3 dollár volt, amely csak 0,1 dollárral jobb a novemberi értéknél. A petrolkémiai árrés 250,9 euró volt, amely az év leggyengébb adata. A Mol teljes évre vonatkozó finomítói árrése így 4,2 dollár volt, a petrolkémiai árrése pedig 371,9 euró.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.